“Low to no budget” – filmul independent (2)
|Profitand de restanta pe care o mai aveam de scris de la workshop-ul de cinematografie din cadrul Comedy Cluj si pentru ca e sambata si ma pregatesc sa vad niste filme de Cannes diseara, va arat niste filme dragute, scurtmetraje si va povestesc cum s-au facut ele, folosind acelasi mic joculet pe care l-au folosit si Declan Cassidy (regizor) si Bill Tyson (producator) cand le-au prezentat in fata noastra.
Deci se dau trei scurtmetraje. Unul a costat 80 de euro, altul a costat 3.000 de euro si al treilea a costat 15.000 de euro. Care cum a costat si de ce, veti afla la sfarsitul articolului, dar poate va jucati cu mine si incercati sa ghiciti care au fost costurile pentru fiecare dintre filme.
“Whatever Turns You On” – nu vrea sa-mi dea codul embed, asa ca va rog sa-l vedeti direct pe Vimeo
“Veronique” – la asta am codul embed, dar tot pe Vimeo va trebui sa-l vedeti; deh, drepturi de autor.
Veronique from Declan Cassidy on Vimeo.
“The Bouquet”
The Bouquet from Declan Cassidy on Vimeo.
Sfaturile lui Declan si ale lui Bill referitoare la viata de realizator de filme independente sunt de pus in practica si de cei care fac filme la noi in tara, semn ca industria cinematografica e cam la fel peste tot. Pe scurt, mai jos, cateva dintre cele mai bune spuse intr-o ora si jumatate de vorbit despre cinematografia independenta.
“Nu subestima puterea unui scurtmetraj.” Declan spune ca cele 4 minute ale “Whatever Turns You On” si-au pus amprenta pe viitoarea lui cariera de regizor. Filmul a intrat in circuitul festivalier, fiind prezent in peste 100 de selectii internationale ale festivalurilor lumii. Oamenii au aflat ca exista, Irish Film Board (CNC-ul irlandez) a dus filmul si in cinematografele tarii si au recunoscut valoarea unui film pe care deja il finantasera (s-a facut cu bani publici, cum ar veni) si au luat in cosiderare viitoare finantari, ceea ce s-a si intamplat mai tarziu.
“Casatoreste-te cu profesionistii pe care ii intalnesti si cu care ai lucrat bine de prima data”. Nu chiar casatorie, desigur, dar tine de relatia profesionala, in asa fel incat filmele tale sa beneficieze de aceeasi calitate, intotdeauna.Spunand asta, Declan a avut in minte inginerul de sunet al filmelor lui, un tip cu care lucreaza de foarte multi ani si la care n-ar renunta pentru nimic in lume.
“Gandeste-te intotdeauna la urmatorul proiect.” Altfel, s-ar putea sa pierzi sansa vietii tale. Dupa ce-si prezentase scurtmetrajul “Whatever Turns You On” la un festival de peste ocean, un producator a venit la el sa-l intrebe care e urmatorul proiect, pentru ca e interesat de o investitie. Declan a spus: “Nu m-am gandit inca.” Producatorul i-a strans mana si in cateva secunde a plecat de langa el.
“Pregateste-te pentru piedici de acolo de unde nu te astepti.” Dupa ce a filmat “The Bouquet”, a realizat ca sunetul camerei de filmat n-a functionat, asa ca aveau un film perfect, fara sunet. Si-au batut capul timp de cateva saptamani, pana cand cineva a venit cu ideea de a reinregistra sunetul stand…intre doua canapele. Asa ca sunetul pe care l-ati auzit mai sus e inregistrat dupa filmare, in casa lui Bill.
“Calatoreste cu filmul tau.” Declan si Bill spun ca trebuie sa-l inscrii pe unde se poate, fara sa omiti nimic. Sa mergi prin lume, sa te cunoasca oamenii din industrie. S-ar putea sa primesti ajutor de acolo de unde nu te-ai fi gandit vreodata.
“Muzica e foarte importanta intr-un film. Cauta muzicieni care n-au contracte cu case de discuri.” Fiind filme cu buget mic (sau deloc), muzica e mai importanta decat la alte filme. Daca auziti muzica buna intr-un bar, cantata de niste necunoscuti, mergeti la ei si intrebati-i daca nu vor sa-si auda muzica intr-o pelicula. Majoritatea va spune “da”, e o propunere reciproc avantajoasa.
Revenind la cele trei scurtmetraje, va spun din start ca si eu am gresit evaluarea. Astfel, “Whatever Turns You On” a costat 15.000 de euro, “Veronique” a costat 3.000, iar “The Bouquet” a fost cel care a costat 80 de euro. Explicatia e simpla: primul, cel mai scump, s-a facut cu finantare de la Irish Film Board. Fiind finantare din fonduri publice, legea lor spune ca trebuie sa cheltui toti banii, pana la ultimul, altfel se retrage toata finantarea.
In final, va las cu un scurtmetraj facut de Declan Cassidy si Bill Tyson pentru Amnesty International. E impresionant:
Tweet