(Si) pietonii ar trebui amendati
|Sunt mai mult pieton decat conducator auto, asta sa ne intelegem de la inceput. Merg cu tramvaiul, cand merg, dar in majoritatea timpului ma deplasez dintr-un loc in altul folosindu-mi picioarele. Am timp, deci, sa observ comportamentul soferilor, dar mai ales am timp sa observ oamenii care merg pe trotuare pe langa mine.
Nu stiu cum e in alte orase, dar timisorenii sunt sinucigasi. Din 10 oameni, maximum doi se asigura atunci cand ajung la o trecere de pietoni semaforizata. In rest, trec de parca ar avea ochelari de cal si nu vad decat zebra desenata pe sosea.
Oare cand, in numele lui bibi, am uitat sa ne uitam in stanga si in dreapata atunci cand trecem strada? Cred ca asta e prima lectie invatata la gradinita: “noi, cand trecem strada, de uitam in stanga, apoi in dreapta, apoi iar in stanga si daca nu exista masina foarte aproape de noi, trecem pe trotuarul celalalt”. Mi s-a parut simplu de facut, drept urmare mi s-a format un automatism, sa ma asigur atunci cand exista o mare posibilitate de a ma “pupa” cu o masina.
Nu-s eu aia care sa ia apararea soferilor, sunt destui cei carora nu le pasa nici de treceri pentru pietoni, nici de cedeaza trecerea, nici macar de semaforul rosu. Dar empatizez cu soferii aia care pun frana brusca pentru ca un ametit de asta de pieton a uitat ca pe strada trec masini si ca trecerea pentru pietoni nu-l face nemuritor.
In ultimul timp sunt tot mai multe accidente in Timisoara pe trecerile pentru pietoni. Unii-s vitezomani si total neglijenti, dar mai e cate un amarat de sofer care se trezeste cu dosar penal doar pentru ca un pieton n-a avut putina bunavointa inainte de a plonja pe carosabil. Si daca as fi politie, i-as amenda pe acei pietoni care nu fac minimul de efort pentru a se asigura atunci cand trec strada.
PS: inainte sa spuna cineva “sa te vad cum mai comentezi dupa ce te loveste pe tine o masina”, spun sa nu va mai obositi; s-a intamplat deja, cu 16 ani in urma.
Foto: Pedestrian Crossing by Shutterstock (e foto cu licenta speciala, obtinuta in urma unui parteneriat cu ei)
Tweet
Cu ce viteză trebuie să circule şoferii în dreptul trecerii de pietoni?
Înţeleg că pietonul dacă nu se asigură îşi pune viaţa în pericol dar viitorul şoferului care a dat peste un pieton pe trecerea de pietoni cum e?
Acum dacă punem cap la cap aceste două întrebări putem să ne imaginăm o “lume ca afară!”
Că la 30 km/h poţi evita multe situaţii de genul ăsta!
Nu știu la tine cum sau de ce a fost, dar la mine s-a întâmplat pe trecerea de pietoni, pe lumina verde a semaforului. Și mai știu că șoferii se OBLIGĂ să respecte acel codul rutier care are reguli stricte referitoare la prioritatea pietonilor.
De data asta sunt de acord cu Olister. Aici, în principiu trebuie să incetinești și să fii foarte atent cănd te apropii de o trecere de pietoni, indiferent cât de amețit este pietonul care se află pe ea. De accea sunt aici accidentele de acest gen aproape inexistente. Se merge după principiul: participantul la trafic, “motorizat”, este în avantaj fața de cel care se află pe picioare. Așa ți se spune în timpul școlii de șoferi. Cred că în România se văd lucrurile din perspectiva greșită.
Sigur ca poti evita situatiile astea cand ai 30 la ora. Insa, uneori, e imposibil. Imagineaza-ti situatia asta: ai 30 la ora si trecerea de pietoni e dupa colt, ca asa e pusa (prost, adica); unpieton se gandeste ca nu are de ce sa se asigure si trece cand tu esti la 20 de cm de trecere. E adevarat, poti vedea intentia de a trece si poti opri, dar e si de datoria pietonul sa se uite macar o data in stanga si dreapta.
Waven, cred ca pietonii ar trebui sa invete ca au si obligatii, nu numai drepturi. Si serios, vino in Timisoara vreo 2 zile cu masina si o sa imi dai dreptate;. Nicaieri in tara pietonii nu-s atat de neglijenti cu viata lor.
Nebuloasa, din păcate de atunci (4 ani deja luna trecută) nu mai conduc …
@Olister & waven: la trecerile de pietoni nesemaforizate, pietonii trebuie să se oprească și să aștepte să li se dea prioritate. Nu caut acum exact formularea din codul rutier, dar trebuie să pășească pe trecere atunci când au fost văzuți. E foarte important faptul că trebuie să se oprească și apoi să traverseze. De asta li se interzice și bicicliștilor să traverseze pe bicicletă.
Si pe politisti ar trebuii sa ii amindeze cineva dar nimeni nu o face doar ei is autoritatea suprema pe sosea… dar na acum depinde de noroc nu de lege uneori…