Despre vulgaritate
| Cred ca am mai scris o data despre asta; dar mi-e lene sa caut a gasit Sorin Grumazescu pentru mine: parca suntem purii pamantului, asa ne miram de cate un cuvant mai deocheat scos prin cavitatea bucala. Ba parca si “penis” a inceput sa devina cuvant tabu, ne inrosim ca niste fete mari cand indrazneste careva sa-l rosteasca in apropierea noastra de virgini cu diploma ce suntem.
Am citit o carte mai demult, “Viata lui Kostas Venetis” se cheama. Ma, si cartea aia era plina de expresii de astea “vulgare”, unele chiar arhaice, semn ca vulgaritatea asta de-o blamam noi se intampla de cand lumea si pamantul. De acolo, cel mai mult imi place cuvantul “malahie”, ia puneti mana pe-un dex si cititi despre el. Acum ii zice altfel, dar mai invatam cum comunicau stramosii nostri. Cartea aia mirosea, cu totul, a decadenta. As fi putut sa jur ca in timp ce citeam unele pasaje, simteam mirosul de putreziciune fizica si sufleteasca a personajelor atat de bine construite de Octavian Soviany. Si mi-a placut si am recitit-o si as reciti-o odata pe an. Ma face asta un om vulgar? Nu.
Zilele trecute, un fotograf cu care sunt prietena pe Facebook (Cristian Crisbasan pe numele lui) a dat share la un album foto publicat de National Geographic. Albumul foto era despre tribul Dinka iar fotografiile erau superbe, dar nu asta e important. Important e ca omul a fost blocat de Facebook in urma unui report dat de unul din “prieteni”, lezat de o fotografie care infatisa una din femeile tribului; femeia era cu sanii goi. Il face asta pe Cristian un om vulgar? Nu.
Mai stiu un fotograf caruia ii place sa fotografieze nuduri. Nu neaparat nuduri atent studiate, mai degraba nuduri luate din viata de zi cu zi: femeia care face o omleta, femeia care aranjeaza patul, barbatul care sta in mijlocul naturii, femeia care citeste sau fumeaza, femeia care are orgasm. Nu de putine ori am avut discutii despre cum si unde i-ar placea sa faca fotografii, ce femei ar vrea sa pozeze; in toate discutiile astea nu am folosit cuvinte luate din dex-ul oamenilor de cultura inalta. Ne face asta niste oameni vulgari? Nu.
Nae Caranfil. Il stiti, e un celebru regizor de film. Roman. Cu filme de referinta in cinematografia romaneasca de dupa revolutie. “Asfalt Tango”, 1996, are cea mai lunga injuratura vazuta de mine vreodata intr-un film (bine, poate scena din “25th Hour” e putin mai lunga, dar ideea ramane). In general, filmul e cu injuraturi ca la circ, dar ideea principala e geniala. Il face asta un film vulgar? Nu. Dar Nae Caranfil o fi vulgar? Mmmm…nu prea cred.
Ca sa ajung de la ce m-am luat: am vazut ieri o captura de ecran pe FB, multumirile lui Adrian Telespan, autorul romanului “Cimitirul” (pe care inca nu l-am citit, dar intentionez foarte tare sa), catre oamenii care conteaza pentru el. Citez aproximativ din memorie: “Multumesc bunicului meu Ion I. Familia o sa fie fericita ca ii dedic o carte care contine pula, muie si cacat.” Cartea, in ansamblul ei, e un manifest. In particular, inteleg ca e tare amuzanta, intr-un stil dulce-amar pe care stiu de acum ca o sa-l apreciez foarte tare. Dar, in mare, e despre autor, e despre dorinta de a fi perceput normal intr-o lume care inca are senzatia ca homosexualitatea e o boala care se trateaza. E Telespan un om vulgar? Poate. Dar mai vulgari decat el sunt oripilatii care nu inteleg ce inseamna toleranta sau macar sa ignori ceea ce nu cunosti.
O sa murim virgini la creieri cu vulgaritatea intre dinti, nemestecata. Ni se pare vulgar sa citim sau sa auzim cuvinte deocheate, dar nu ni se pare nimic vulgar cand suntem mintiti pe fata cu atitudini de toata jena (gen “uite ce mancare buna am facut eu azi” si poza langa mancarea care arata divin, ori toata lumea stie ca n-ai tinut vreodata in mana o lingura de lemn), ne oripilam la vederea unor sani si ne invatam fetele ca o alta expresie pentru menstruatie este “sunt bolnava” (da, in anul Domnului 2014, menstruatia inca e considerata o boala).
Demnitatea nu se masoara in cuvintele urate pe care ti le reprimi, ci in atitudinea cu care intelegi ca pe lume, uneori, cuvintele sunt doar niste cuvinte, imaginile sunt doar niste imagini, dar atitudinea fata de ele spune totul despre vulgaritatea ta. Ca degeaba povestesti despre panselute si iarba verde cand mintea iti e putrezita de prea multe tabu-uri.
Foto: Nudity by Shutterstock (e foto cu licenta speciala obtinuta in urma unul parteneriat cu ei)
Tweet
Sa citesti cartea, draga mea! Imediat cum termini ce ai pus deja pe lista de citit
Vaaai, dar vennd vorba de vulgaritate, nu se poate sa nu il mentionam pe Bukowski, cu “Femei”. Mai citesc literatura erotica din cand in cand, dar cartea asta le intrece pe toate. Extrem de vulgara. Si, totusi, nu ma inroseam cand o citeam, nu acuzam autorul pentru cuvinte. Tot ce se intampla e in natura noastra. Unii o privesc mai pudic, altii am trecut peste bariere.
pula mea, nici nu stiu ce sa zic…
Iti recomand sa te apuci de citit “Cimitir” la sfarsit de saptamana, cand stii ca nu mai ai altceva in program decat sa savurezi scrierea si descrierea. Am inceput-o ieri si am uitat ca sunt la birou. Noroc ca era doar un preview, ca altfel nu cred ca mai munceam ceva. Chiar isi merita pozitia de cea mai vanduta carte in 2013.
Dedicatie (dupa cum ziceai si tu) pentru toti cei cacaciosi de genul lor cu privire la limbaj si mult prea evlaviosi de felul acela directionat ca impunere catre ceilalti si nu catre ograda lor:
https://www.youtube.com/watch?v=iXl87fIoNkE
Georgiana, o sa o citesc, sigur
Diana, Bukowski, Henry Miller, D. H. Lawrence…sunt atat de multi!
Arhi, lasa, poate zici data viitoare.
Raluca, daaaa, la tine vazusem screenshot-ul ieri. Am vazut si ca esti usor iritata pe ceea ce altii cred ca e vulgar. Am s-o citesc negresit.
Valentin, asta e injuratura din Asfalt Tango, despre care am scris in postare. Din pacate, contextul injuraturii s-a pierdut, asta e si mai trist, ca filmul e superb iar ideea de la care a pornit regizorul cu injuratura asta lunga e minunata.
O alta carte faina: “Noapte buna copii” de Radu Pavel Gheo. Autorul e din Timisoara, scrie excelent. Are la inceput o descriere si ajunge la performanta sa aibe “Maricica suge pula” chiar in prima pagina
Si nu foloseste prea mult, nu se bazeaza pe vulgar, nu vrea sa socheze. Probabil e ca sa faca ceva ce e fictiune sa para cit mai real.
Asa!
O sa fac nota discordanta pentru ca eu de fiecare data (aproape) cand aud la teatru sau cand citesc in subtitrarile filmelor si serialelor cate un cuvant mai deocheat, ma ia prin surprindere. Uneori gasesc ca e ok, alteori ma deranjeaza. Si spun asta pentru ca de la o vreme incoace, cel putin la noi, pare ca toti artistii se folosesc de limbajul vulgar pentru a atrage. Nu zic ca-i rau, dar eu, personal, nu-l gust intotdeauna. *poor choice of words :)) *
Iar in carti, daca citesc in engleza, n-am nici cea mai minora problema, dar cand citesc pe limba noastra… well… iar ma zgarie putin, mai ales daca abunda. nu stiu de ce, ca in ziua de zi cu zi, nu ma sfiesc sa injur :))
Dan, pusa pe lista, multumesc
Tomata, de aia avem creier, sa putem discerne. Asa cum nu tot ce zboara se mananca, nici tot ce suna a vulgaritate e, de fapt, vulgar.
“Vulgaritatea” o intalnim la tot pasul, insa sunt situatii cand nu e indicat sa dam piept cu dansa. De exemplu, cand mergi cu copilul de 12 ani la teatru si replicile actorilor includ pula, muie si cacat, parca incepi sa transpiri ceva mai abundent ca de obicei.
Poate ca si parintii ar trebui sa se intereseze din timp la ce spectacol duc copilul
Sanziana si Pepelea ar trebui sa fie un spectacol pentru copii… dar ultimele adaptari nu prea sunt .
Nici mie nu-mi place vulgaritatea aruncata peste tot. Dar de obicei evit piesele/filmele/cartile care mi se pare ca m-ar ofensa in vreun fel.
Asta nu inseamna ca nu mi-a placut Cabaret atat de mult incat am mers de 2 ori si am dus si pe altii cu mine :).