Alba Iulia muzicala

In weekend-ul ce tocmai s-a incheiat, s-a desfasurat la Alba Iulia “Sarbatoarea muzicii“, 3 zile de cantece si voie buna, cu un line-up de exceptie care a culminat cu concertul Nouvelle Vague de sambata seara. De scris despre concert s-a mai scris, n-o sa reiau ce-au spus altii (de exemplu, Calin sau Marius), mie mi-a placut foarte mult nebunia declansata de cele doua cantarete, impreuna cu cei patru instrumentisti. Iata mai jos o mostra din concert (via):

Fiind pentru a 5-a oara in Alba Iulia, intr-o perioada de 8 luni, vad cum se schimba cetatea, cum se schimba mentalitati, cum se intampla lucruri pe care nu le credeai posibile intr-un oras romanesc. Cetatea parca e din ce in ce mai frumoasa, mai aranjata, mai primitoare. Mi-a placut in mod deosebit amplasarea discreta a cabanutei la care gasesti biletele de intrare in cetate, fatuca sfioasa si zambitoare care ne-a inmanat biletele, garzile austriece pe care le intalnesti din loc in loc, oameni la fel de discreti, dar mereu acolo daca le adresezi o intebare sau doresti o fotografie cu istoria. E o atmosfera europeana, civilizata, linistita si care te face sa exclami, plin de bucurie: “Da, imi place, mai vin!”

La Alba Iulia te simti altfel. Grijile dispar, oamenii zambesc. Poate din cauza ca sunt foarte multi turisti incantati, e imposibil sa nu-ti iasa un “wow” pe gura, chiar daca esti la a 10-a vizita prin cetate. Acel “wow” devine si mai intens atunci cand gasesti cate un flyer care iti spune ce se mai intampla la Alba Iulia in zilele sau lunile care urmeaza. Cum ar fi, de exemplu, prima editie de Alba Jazz de la sfarsitul acestei saptamani. In Alba Iulia muzicala a zilelor ce tocmai au trecut, oamenii au cantat oriunde. Noi am prins un concert ad-hoc la Pub 13, unde un cor mixt ne-a incantat auzul, sunetul vocilor lor minunate fiind amplificat de rezonanta locului. Superb.

Sar in sus de bucurie cand vad ca istoria si cultura se impletesc atat de frumos in Alba Iulia, iar o parte din aceste merite o poarta primaria orasului, care a inteles cat de important e, pe termen lung, sa investesti in arta, de orice fel ar fi ea. Sa sustii si sa sprijini initiativele tuturor celor care vor sa creasca, cultural, acel loc. Iar tocmai din cauza asta, din punctul meu de vedere, Alba Iulia s-a asezat confortabil pe primul loc in cursa pentru a deveni capitala culturala europeana in 2020.

Daca as putea, as face naveta la Alba Iulia.


7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *