Alegerile le facem noi

De vreo doi ani, asa, merg prin tara pe la tot felul de conferinte despre PR, Social Media, blogging si alte chestii care ma ajuta sa imi dau seama ce as putea face mai mult pentru blog si pentru drumul meu in online. De fiecare data am incercat sa fiu cat mai atenta la tot ce se spune, sa iau notite, sa absorb informatie si sa adaptez ceea ce se spune la ceea ce am eu nevoie.

Nu cred ca am vazut pana acum vreo prezentare dupa care sa zic “no, de la asta n-am invatat nimic.” Nu am caderea sa critic capacitatile cuiva de a vorbi in public, pentru ca am avut si eu astfel de interventii si nu e deloc usor sa te afli in fata unor zeci de perechi de ochi si sa vorbesti liber despre ceea ce ai invatat pana acum. Si cred, cu toata convingerea, ca nu exista prezentari proaste, ci doar oameni neinteresati si care cred ca nu mai au nimic de invatat.

Speakerii de la Biz Snow Camp se incadreaza perfect in grupul acela de oameni care au fost chemati in fata noastra pentru ca au avut realizari importante si pentru ca intotdeauna vor avea ceva de spus in aceasta bransa a “oamenilor de online”, o bransa care la noi inca bajbaie, dar care se va dezvolta extraordinar de mult in urmatorii ani.

Si, desi i-am mai auzit pe acesti speakeri de cateva ori (cu exceptia a maxim 4), o sa va spun ce am invatat de la ei in cele cateva zile de tabara, fie ca am ascultat prezentarile lor, fie ca am avut discutii in afara conferintelor.

Victor Kapra. De la omul asta am de invatat la fiecare discutie cu el. Ceea ce am inteles eu, in sfarsit, e ca, pentru a schimba mentalitati in companiile care practica PR-ul de moda veche, e nevoie de rabdare si de a explica lucrurile simplu, fara complicaturi. Asa ca, pe viitor, o sa am o alta abordare a companiilor cu care doresc sa lucrez si care nu au auzit de Social Media si de noul val al comunicarii.

Cristi Manafu. Experienta lui in identificarea niselor neexploatate in materie de interes pentru evenimente e de necontestat. Pe Cristi il ascult intotdeauna cu placere, e genul acela de om care recunoaste ca nu si-a atins maximul si care e constant in cautare de mai bine. Plus ca l-am prins la o discutie sambata seara si a facut cadou o idee pentru un eveniment, deci multumesc.

Bobby Voicu. Felul in care isi argumenteaza prezentarile e clar, concis si este fascinant sa privesti pe un ppt gandirea omului orientat spre business. A avut studii de caz, pentru ca ne-a povestit despre Social Media in business si a spus un lucru pe care eu l-am notat cuminte si pe care intentionez sa il transmit mai departe: “ai rabdare, comunica eficient, nu urla catre clienti sa iti cumpere produsul.”

Cristian China Birta. Chinezu e singurul om din Social Media (in acest moment) cu care pot sa am o polemica constructiva legata de comunitati si de felul in care le activezi pentru a-ti sustine proiectele. El e mai pragmatic (de aia ii merge asa bine), eu sunt mai sentimentala. Am retinut ca nu e de ajuns sa fii blogger cunoscut, cu un brand puternic, si sa propui unei companii un proiect prin care brandul acesteia sa creasca, ci e foarte important sa stii foarte bine care e scopul companiei, ca a creste un brand de companie e radical diferit de a creste un brand personal.

Alex Negrea. Ne-a spus despre Facebook fara secrete, iar mie mi-a intarit convingerea ca like-urile nu sunt Dumnezeu, ca e nevoie sa activezi comunitatea din spatele paginii pentru a avea succes, ca brand, pe Facebook. Alex e omul de companie/blogger care merge spre perfectiune, cred ca nu am vazut pe cineva evoluand atat de mult in Social Media autohtona. Toate prezentarile lui sunt pline de informatii utile si explicate mura-n gura.

Pe Costin Cocioaba l-am ratat din cauza sedintei Obiceiuri Sanatoase si imi pare rau ca nu l-am auzit vorbind, pentru ca a fost singurul exemplu dat de Cabral atunci cand l-am rugat sa-mi spuna despre un brand personal romanesc construit cu cap si dupa un plan clar.

Cristi Drombach. Ne-a povestit despre cum ignora companiile Social Media si despre cum au ramas ele in trecut, uitand chiar sa-si actualizeze site-ul de prezentare. In plus, a accentuat faptul ca e o greseala ca in companii inca nu exista departamente dedicate pentru online, lucru cu care sunt mai mult decat de acord.

Vali Petcu. Esential si scurt: “Scrieti, ca de aia sunteti bloggeri.” Si al doilea lucru pe care l-am retinut: “Nu mergeti la un eveniment de 4 ore si apoi sa scrieti 12 articole, in 12 zile diferite. Diversitatea te creste, monotonia te coboara.”

Adi Hadean. A vorbit despre bloggingul pozitiv si mi-a raspuns la o intrebare pe care am pus-o pe Twitter acum cateva saptamani (daca poti sa cresti scriind doar lucruri frumoase): da, se poate, daca esti dedicat si pasionat, daca crezi in ceea ce spui si daca dai o mana de ajutor atunci cand ti se cere.

Cristian Sutu. Pentru mine, acest om e o revelatie. A povestit despre atentia la detalii, el fiind jurnalist politic. A vazut lucruri pe care altii nu le-ar fi vazut nici intr-o mie de ani si ne-a exemplificat cum poti sa cresti si sa fii cunoscut daca acorzi detaliilor atentie sporita. Daca il vedeti undeva trecut ca speaker, e de neratat.

Ana Maria Maciuca. Adica AnaDeLaPepsi(c). A fost prima oara cand o prezentare de produs/campanie m-a tinut in alerta de la inceput pana la sfarsit. Proiectul Pepsi Refresh a fost unul dintre cele mai bine gandite pe care eu l-am vazut in zona de Social Media/internet. Mi-a placut organizarea, descrierea si antuziasmul pe care l-a generat. Felicitari.

Bogdana Butnar. Femeia care are un discurs electrizant, desteapta si cu argumente concise, Bogdana a adus in discutie tot subiectul companiilor care au/n-au nevoie de Social Media, iar eu am retinut ca unii oameni sunt facuti pentru asta, altii nu, indiferent de postul pe care il ocupa o companie. Drept urmare, daca ai fler, te descurci intr-un domeniu care nu e inca foarte bine definit.

Georgiana Gheorghe, de la Danone. Ne-a aratat cifre pentru Blog Juan si ne-a pus pe noi, ambasadoarele Obiceiurilor Sanatoase, sa povestim despre ce avem noi de gand sa facem in campanie. Am avut emotii, ca de fiecare data cand vorbesc despre mine sau despre proiectele mele.

Cabral Ibacka. Plan pentru brandul personal. Ce vrei, cine esti, cum vrei sa evoluezi, totul trebuie scris pe hartie si urmat fara abateri. E foarte important felul in care te prezinti si sinceritatea despre tine valoreaza foarte mult. Sa traiti, am inteles. Iar ca o concluzie personala, lectia de modestie predata de Cabral (fara sa vrea, sunt convinsa), e o invatatura importanta a acestei tabere. Dar o sa scriu despre asta separat.

Adi Ciubotaru. A expus absolut toate treburile pe care un blogger din 2011 trebuie sa le faca pentru a avea succes. Cand am vazut toate chestiile alea scrise, mi-am dat seama ca sunt norocoasa ca fac ce-mi place, dar ca e al naibii de greu sa am grija ca tot ceea ce am de facut sa fac bine si cu maxima eficienta: scriitor, cititor, documentarist, antreprenor, dedicat comunitatii, consultant, negociator, om de vanzari, sofer, social etc. Mi-a placut tare mult prezentarea si felul in care Adi a structurat ideile pe care a vrut sa le transmita.

Sebastian Bargau. Parca as fi vorbit eu acolo, atat de mult sunt de acord cu ceea ce a spus. Insa el a fost in fata, si nu eu, pentru ca experienta lui in privinta campaniilor platite este net superioara. Ideea de baza (sau ceea ce am considerat eu ca e de baza) a fost: “nu scrie azi despre un produs si maine despre concurenta; n-o sa te mai creada nimeni cand recomanzi aleatoriu, doar pentru a mai face niste bani.”

Radu Bazavan. De la Radu invat constant, iar prezentarea lui a fost singura din care nu am notat nimic. Pentru ca el ma invata cate un lucru nou in fiecare zi. Cititi-i blogul si o sa intelegeti.

Revista Biz, sunteti minunati si va felicit pentru ca ati reusit sa ne faceti sa nu dormim: sa fim devreme la micul dejun, pentru a nu pierde prezentarile, sa ramanem toata ziua la conferinta, sa fim in fiecare seara apti pentru distractie si pentru povesti misto cu oameni destepti.

Cu alte cuvinte, nu ai cum sa mergi la o conferinta de felul asta si sa nu inveti nimic. Decat daca nu vrei si atunci nu mai e vina organizatorilor, e vina ta.

Multumesc.


8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *