Aveti impresia ca ne controlam alegerile?

In contextul actual al politicii de la noi din tara, cred ca aceste doua filme pe care vi le voi recomanda in randurile de mai jos sunt mai mult decat potrivite pentru a fi vizionate zilele astea. Neaparat in aceasta ordine.

Wag the Dog (traducerea in romana – Inscenarea, dar o traducere aproximativa ar fi “scutura cainele” – cu alte cuvinte, daca nu poti face cainele sa dea din coada, il scuturi pe el, sa dai impresia ca da din coada) e un film despre politica si scenariile care se fac pentru ca lucrurile sa iasa “asa cum trebuie”, despre cum niste alegeri pot fi manevrate exact ca scenariul unui film.

Nu fac un rezumat al filmului pentru ca e destul de dificil sa cuprinzi in cateva fraze toata ideea, insa va rog din suflet sa-l vedeti, daca nu l-ati vazut. Mie mi-a placut in mod deosebit finalul, e un final in care ni se arata cat mai simplu se poate ca si oamenii mari, care fac lucruri marete, sunt totusi oameni si isi doresc recunoastere pentru ceea ce fac, vor ca lumea sa stie ca operele lor de arta, cel mai bun lucru pe care l-au facut in toata viata lor, e facut de ei si nu de altii.

Distributia e impresionanta, ia uitati mai jos trailerul:

Cel de-al doilea film e The Ides Of March, aceeasi idee, cea a manipularii maselor. Cu ce e diferit fata de Wag the Dog? E mai personal si pune mai mare accent pe vietile devastate ale oamenilor care fac alegerile gresite si carora viitorul li se naruie intr-o clipa. O copila care ramane insarcinata cu un director de campanie candidatul (noroc ca am cititori mai atenti decat mine, multumesc Dan) si intr-o relatie “fara obligatii” cu adjunctul directorului de campanie prea plin de el si care isi uita loialitatea. Mi-a ramas in cap o replica din film, pe care o redau cu aproximatie: “in politica, acolo unde toata lumea minte pe toata lumea, tot ceea ce ne ramane e loialitatea.”

Trailer:

Si ca un bonus, recomand si Spinning Boris, daca nu l-ati vazut inca.


8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *