Cafea cu folk si Alifantis

Azi la pranz am baut ultima cafea cu folk a editiei a 9-a a festivalului “Ziua de maine” de la Alba Iulia. Cu Nicu Alifantis si Marius Matache, ambii lansandu-si cele mai recente albume de muzica, Mozaic si, respectiv, Hoinar in Piata Matache.

Despre Make am tot vorbit pe blog si daca nu v-ati luat deja albumul lui, va sfatuiesc s-o faceti cat mai repede. E un folk cald, amuzant, asa cum trebuie sa fie folkul, de fapt. Insa discursul lui Nicu Alifantis de azi de la pranz a fost unul foarte emotionant si marturisesc ca abia astept sa ascult recitalul lui din seara asta.

Am aflat ca pentru Mozaic s-a stat in studio nu mai putin de 630 de ore, iar in timpul inregistrarilor s-a nascut una din piesele de pe album. Mozaic Band cuprinde 18 membri, insa la Alba Iulia vor fi prezenti doar 7, un experiment pe care Alifantis il face cumva de nevoie (festivalul n-a mai avut parte de finantarea cu care era obisnuit, din pacate, insa efortul organizatorilor este de laudat: nu se simte deloc bugetul redus, semn ca oamenii care vin aici o fac cu mare deschidere si bucurie).

Alifantis Cafeaua cu folk

Piesele albumului nu sunt cantate doar in limba romana, ci si in portugheza, sanscrita sau greaca. Piesa in portugheza e dedicata bunicului lui Nicu Alifantis, iar daca veti cumpara albumul veti gasi povestea fiecarei melodii scrise pe coperta transformata in carte.

Cafeaua cu folk de azi s-a incheiat cu multumirile lui catre bloggerii care au ajutat la promovarea albumului Mozaic in primavara, spunand ca se simte foarte rasfatat si nu merita atentia noastra atat de mare. As fi vrut sa-i raspund atunci, dar nu era momentul, asa ca o fac aici, pe blog: domnule Alifantis, ar trebui sa aveti atentia tuturor oamenilor din tara, fie ei tineri, batrani, iubitori de folk sau nu. Contributia pe care ati adus-o muzicii romanesti, felul in care reusiti sa va reinventati in fiecare an construind concepte muzicale, nu simple albume cu melodii si felul in care ati mangaiat copilaria multor generatii ma face sa ma simt extrem de norocoasa ca impart acelasi timp cu dumneavoastra.

“Ziua de maine” se incheie azi, dar caldura de aici imi va locui in suflet pentru inca o vreme. Pana la final, insa, merg la concerte cu liniste si versuri de pus pe inima. (concertele se dau live pe www.folkalba.ro; mai putin ultimul, cel al lui Nicu Alifantis)

OrganizatoriConsiliul Judetean Alba, Asociatia Cultur’ART Alba Iulia
Parteneri in organizareMuzeul National al Unirii Alba Iulia, Casa de Cultura a Sindicatelor Alba Iulia, Biblioteca judeteană Lucian Blaga Alba, Universitatea 1 Decembrie 1918, Teatrul de Papusi ”Prichindel” Alba Iulia, Art Café Downtown, R.Y.M.A.

Sponsor: Bristot

Parteneri mediaTVR Cluj, Radio Romania Actualitati, Radio Romania International, Radio Romania Cluj, Radio Romania 3Net (www.radio3net.ro), ForeverFolk, Romantic FM, Radio Itsy Bitsy FM, Radio Transilvania, Catavencii.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *