Care e muzica orașului tău?

Am văzut documentarul „Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul” abia ieri. Lansat în 2005, filmul urmărește călătoria muzicianului Alexander Hacke prin Istanbulul muzical – călătorie pusă laolaltă de regizorul Fatih Akin.

crossing-the-bridge-the-sound-of-istanbul-2005-001-musicians

Pe lângă multitudinea de sunete adunate de regizor și călătorul lui, povestea s-a învârtit în jurul unui subiect secundar, dar foarte valabil, mai ales în contextul socio-politic actual: turcii sunt europeni și musulmani, iar muzica lor adună în ea exact această „contră” (sau această așa-zis considerată „contră”) pe care o simt toți cei ce vor să se remarce muzical în afara granițelor.

Documentarul e ca un vis frumos. Începe (și se încheie) cu BaBa ZuLa, muzicienii turci care îmbină toată savoarea turcească în sound-ul lor. Printre cei remarcați în film se numără și Ilhan Ersahin (care nu apare niăieri în creditele muzicale finale, dar mă încred foarte mult în cunoștințele mele muzicale încât să știu sigur că a apărut acolo împreună cu trupa Orient Expressions), semn că unii muzicieni au trecut cu ușurință către o muzică accesibilă și europenilor, fie ea și cu versuri turcești.

18430024.jpg-r_1920_1080-f_jpg-q_x-xxyxx

Kurzii și muzica lor sunt la fel de prezenți în documentar, oarecum în ciuda faptului că (nici până în zi de azi) relațiile turce/kurde nu sunt cele mai liniștite.

M-am gândit mult după ce-am ieșit de la film care ar putea fi lista muzicii orașului meu. Timișoara. Și la primul gând, aș spune așa:

Blazzaj
Sebastian Spanache Trio
JazzyBIT
Teo Milea
Amalia Gaiță

Completările sunt binevenite și mai mult decât încurajate. Între timp, eu mai merg la filme, mai mănânc (Doamne, cât se poate mânca la festivalul ăsta), mai beau din Vinul lui Dinescu.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *