Să nu dai fericirea din mână pentru aia de pe gard

sagmeister Paradoxal, ne-am încrâncenat în goana după fericire. Voi, ăștia de peste 30 de ani, ce auziți mai des de la oamenii pe care-i întâlniți? Eu aud ori „nu sunt fericit/ă”, ori „fac cutare pentru că vreau să fiu fericit/ă”. Parc-am înnebunit cu toții căutând utopia asta absolută (dada, știu, tautologie), iar paradoxul este că vrem s-o avem când suntem mai transpirați și frustrați de negăsirea ei.

Sunt alții care spun că fericirea e să te mulțumești cu ce ai, iar psihologii au acea celebră întrebare: „vrei să ai dreptate sau să fii fericit?”

Cine naiba știe ce e aia fericire? Pentru că și dacă ți-e bine, ești liniștit la nervii capului, toate merg din plin, firea omului e astfel construită încât să vrea tot timpul altceva, să caute, să fie în constantă lipsă de armonie cu sinele. Cu fericirea și starea de bine te obișnuiești așa cum se întâmplă și cu gustul gumei de mestecat pe care, de la un moment dat, creierul tău nu-l mai percepe.

Așadar, nimeni nu știe ce face și cu atât mai puțin știm ce ni se întâmplă în suflet. Suntem o generație care suferă de „căutare de negăsire și plăcere de durere” (definiția dorului în accepțiunea lui Noica, da` văzând cum suntem în ultimii ani, se pare că sensul acestor cuvinte s-a extins destul de tare), fără posibilitatea de a ne recupera mințile rătăcite (poate doar să ne mai ameliorăm și reconsiderăm puțin căutările).

Acestea fiind zise, mâine merg să ascult pe cineva vorbind despre fericire și frumusețe. Nu pe oricine, promit organizatorii Inspire Other Travellers, ci pe Stefan Sagmeister, cel care ne va da la Timișoara The Happy Show. Câștigător a două premii Grammy pentru design (Best Recording Package și Best Boxed or Limited Edition Package), cu clienți ca HBO, The Rolling Stones sau Muzeul Guggenheim, deci toate premisele să fie o experiență faină tot evenimentul ăsta. Nu sper să plec fericită de acolo, dar măcar puțin mai bogată cu detalii despre experiența unui om care pare că a găsit o rețetă bună pentru supraviețuire în lumea fără de fericire adevărată.

Evenimentul și detalii despre el, aici, cred că mai sunt câteva bilete.


6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *