Chiar nu se poate face nimic?

Ma pregateam de curatenie, nu curatenia aia ce tre’ facuta inainte de sarbatori (ce idiotenie mi se pare treaba asta), ci ordinea care trebuie facuta dupa niste saptamani de preumblari prin tara. Inainte de asta, mi-am zis sa mai dau cate un ochi pe bloguri.

Si am ajuns la povestea Andreei. Cititi-o, va rog.

Io o cunosc pe Andreea de vreo 4 ani. Suntem prietene. Acum vreo 2 ani si ceva, poate chiar 3, era o tanara obisnuita, cu probleme nici mai mari nici mai mici decat oricare dintre noi. Mama ei era deja bolnava de Alzheimer, insa il avea pe tatal ei, care se ocupa de treburile casei, de sotia lui care era tot mai bolnava pe zi ce trece. Apoi, intr-o dupa-amiaza de martie 2010, tatal ei a murit. Sec, scurt, fara ca macar cineva sa poata sa incerce sa il salveze. Si Andreea a inceput sa aiba grij ade casa, facturi, curatenie, caini si, mai presus de toate, de maica-sa. Incepand de atunci, nu a avut cateva luni de acomodare la situatie.

Fata asta isi pierde tineretea pentru ca statul roman nu vrea sa-i dea mamei ei un certificat de om cu handicap grav, ca sa poata fi internata la un spital in care niste oameni competenti sa aiba grija de ea, asa cum merita. Ca, oricat de bine intentionat ai fi, oricat de mult ti-ai iubi parintele, nu ai cum sa ai grija de el, cand are o asemenea boala. Pentru ca mama ei e bolnava grav, am asistat de foarte multe ori la conversatii dintre Andreea si femeia care o ajuta cu supravegherea cat timp e la munca. Nu cred ca va puteti imagina (nici eu nu pot) ce inseamna sa nu poti face nimic fara sa ai un om lipit de tine tot timpul, care te intreaba si cand e cazul sa mearga la baie.

Da, sigur, poate fi internata si cu certificat de handicap usor. Costa cam 3500 de lei/luna, bani pe care Andreea nu-i are. Bine ca mama ei a platit asigurari la statul asta care isi bate joc de ea, de Andreea si de toti cei care sunt in aceeasi situatie.

Chiar nu se poate face nimic? Absolut nimic? Nu exista vreun parlamentar in tara asta suficient de informat si bine intentionat care sa incerce sa schimbe legea asta? Sunt absolut convinsa ca testul ala de competenta, care se da la rezolvat fiecarui om cu probleme mintale, poate fi mult mai specific.

Ca mi-e teama ca prietena mea sa nu ajunga s-o ia razna de tot.


18 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *