Clujul si candidatura pentru CCE 2021

Poate ca n-o fi dupa-amiaza asta de vineri un moment tocmai bun pentru un lucru atat de important cum e candidatura unuia dintre orasele Romaniei la titlul de capitala Culturala Europeana in anul 2021. Poate ca nici faptul ca e vara si oamenii-s in concediu nu ajuta prea mult. Dar discutia de aproape doua ore azi dimineata, in compania presedintelui asociatiei clujene care se ocupa de strategia culturala a orasului si a doi specialisti in branding (Bogdan Branzas si Dragos Alexa), a fost una atat de interesanta incat nu ma pot abtine sa nu va impartasesc cateva concluzii. Pe scurt, sa nu nimicim foarte tare acest inceput de week-end.

In primul rand, impresia generala a fost ca oamenii astia stiu despre ce vorbesc. Cand zic “oamenii astia” ma refer in primul rand la Florin Morosanu, presedintele asociatiei Cluj CCE2020 (initial, Romania ar fi trebuit sa candideze pentru anul 2020, dar o noua hotarare a Consiliului Europei a decis ca anul nostru va fi 2021). Cel mai destept lucrur pe care l-au facut a fost sa angajeze consultanti din afara tarii, o firma care stie despre ce vorbeste pentru ca asta ii e obiectul de activitate.

In momentul de fata, nimeni din Romania nu are expertiza necesara consultantei pentru un astfel de proiect.“, a spus Florin, referindu-se, desigur, la faptul ca Sibiul (care a fost capitala culturala in 2007) a fost oras invitat, nu a fost nevoit sa candideze pe calea traditionala, ca sa zic asa.

An alt atu al orasului din “inima” Transilvaniei ar fi ca aici se cunoaste deja termenul de “turism cultural”, lucru care ajuta mult atunci cand gandesti o strategie pe termen lung care atinge si acest aspect. Infrastructura se modifica spre bine, posibilitati de cazare exista, practic, orasul e pregatit pentru un val de turisti care ar putea poposi pe parcursul unui intreg an de activitati culturala tinute sub umbrela titulaturii de Capitala Culturala Europeana.

Companiile private investesc foarte mult in asociatie. Asta inseamna ca, pe termen lung, toata lumea intelege ca va avea de castigat: din turism, din crearea unor noi locuri de munca, din modificarea in bine a infrastructurii, din investitiile care se vor face in zona.

In fine, cel mai mare plus al Clujului e faptul ca si-au trasat deja ideea de baza pe care isi vor construi proiectul, adica vor aborda cultura din perspectiva antropologica. Mie mi se pare ca asta inseamna inovatie, o idee pe care se poate construi extraordinar de mult.

Recunosc, asa cum am spus-o si in timpul intalnirii, sunt destul de invidioasa pe determinarea clujenilor. Desigur, ideal al fi ca organizarea lor sa ne ambitioneze pe noi, ceilalti, si-mi doresc foarte tare ca acest lucru sa se intample. Cel putin la timisoara, orasul in care as vrea sa vad mai multa implicare, atat din partea autoritatilor, cat si din partea companiilor.

Pana la urma, fie sa castige cel mai bun, pentru ca toti avem de castigat din asta, intr-un fel sau altul. Orice-ar fi, Romania va avea in 2021 o capitala culturala si alte cateva orase care se vor fi dezvoltat in urma pregatirii acestei candidaturi.

In alta ordine de idei, Casa TIFF (locul intalnirii de azi) arata azi asa:

Colours of Cluj la Casa TIFF

(adica ieri a inceput Colours of Cluj, un festival chitit sa le arate clujenilor in ce fel pot fi valorificate spatiile in aer liber potrivite pentru diverse activitati culturale)

#clujcitybreak este un eveniment Prin Transilvania și TVdece, realizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, Cluj2015 și Colours of Cluj. Parteneri: Ursus, Cosmote, Aegon România, Danone, Casa TIFF

Ultrabooks Toshiba

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *