Cât costă parcarea în Timișoara

20170329_212336 Am văzut diverși oameni din diverse orașe că se plâng de prețurile de parcare din orașele de reședință. Ce să zic, poate că nu se mai plânge nimeni după ce povestesc puțin despre ce înseamnă să-ți parchezi mașina în centrul Timișoarei.

Sistemul de parcare de la noi din urbe este unul relativ simplu (dacă ai telefon de România, străinii nu știu exact ce fac): se plătește prin SMS. Din câte știu, nu există tichete, deci parcarea pe spațiul public se face exclusiv folosind telefonul mobil. Avem trei zone, în funcție de apropierea de centru, cu prețurile aferente: zona galbenă, mai depărtișor, așa, la 0,35 eurocenți+TVA, zona roșie, mai aproape, la 0,50 eurocenți+TVA și zona verde, în buricul târgului, la 0,75 eurocenți+TVA. Astea sunt prețuri pe oră, desigur. Pe zi, oriunde ai parca, plătești 3 euro+TVA, în afara zonei verzi, unde ai doar opțiunea de plată pe oră.

Cum ar veni, astea de mai sus sunt chilipirurile. Dacă dă Ăl de Sus să prinzi un loc în zona roșie, aia e, mergi o stradă-două pe jos, da` te-ai scos.

Alte opțiuni sunt parcările private, cu prețuri de la 4 lei pe oră, unde 4 lei e cea mai ieftină variantă, în parcarea de la ANAF. În alte părți poți plăti 5, 6, chiar și 10 lei pe oră, în funcție de cum ți-e norocul, că de obicei chilipirurile cu 4 și 5 lei sunt cam ocupate.

Oamenii se miră când le spun că iau tramvaiul de cele mai multe ori când am treabă prin oraș. Pentru că e de cel puțin trei ori mai rapid ca atunci când merg cu mașina, nu mă învârt de bezmetică pe străzi îngânând rugăciuni să plece cineva de pe mult doritul loc pe care să parchez și eu, iar un drum dus-întors cu tramvaiul mă costă 4 lei, ori o parcare de trei ore mă costă de la 10 la 30 de lei, după cum îmi surâde (sau nu) șansa.

Să nu mă înțelegeți greșit, eu cred că mașina prin centrul orașului se folosește doar pentru chestii urgente sau doar când ai treabă de musai. Altfel, nu ne pică tresele prin transportul în comun și, din câte știu, înco n-o murit nimeni dacă merge pe jos câteva străzi, de la stația de tramvai/autobuz până pe unde ai treabă. Dacă s-ar mai rezolva și treaba cu pistele de biciclete (să fie pe carosabil, așa cum e normal) sau cu accesul bicicletei prin centru, totul ar fi perfect.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *