Crezi ca stii sa conduci o masina?

Eu asa am crezut pana sambata, chiar ma laudam ca in doar 3 ani de condus am strans aproape 100.000 de kilometri, ceea ce nu-i chiar putin. Am avut doar doua accidente, ambele provocate de altii si ma simteam destul de sigura la volan, convinsa fiind ca daca sunt atenta pot sa evit multe neplaceri. N-am gresit foarte mult, insa, dupa o zi in care am stat de vorba cu Bogdan Marisca, Danny Ungur si Vlad Cosma, pilotii Napoca Rally Academy, mi-am dat seama ca trebuie sa imi reevaluez tot stilul de condus.

Spicuiesc din partea teoretica niste chestii de maxima importanta (sau care mi-au parut mie a fi asa), care au demontat foarte multe invataminte ale scolii de soferi:

– Nu va bazati pe logica atunci cand depasiti. Mai pe larg, daca cel din fata ta depaseste, nu te lua dupa el. De asemenea, daca ti se pare ca ai vizibilitate mare si ala care e cu 4 masini in fata ta depaseste coloana, asteapta pana cand nimic nu iti obtureaza privelistea si ia decizii doar cand vizibilitatea e maxima.

– Mainile se tin pe volan la ora 9 si la ora 3, nu la ora 10 si la ora 2, asa cum am fost invatati de catre intructorii scolilor de soferi (pentru ca sunt convinsa ca nu sunt singura care a fost invatata gresit). E adevarat, instructorul cu care am facut eu scoala, mi-a spus aproape acelasi lucru ca pilotii Napoca Rally, insa a adaugat ca volanl se tine astfel (9 si 3) doar in conditii de vizibilitate minima si in cazul furtunilor, cetii etc.

– E foarte important sa folosesti corect volanul si sa il manevrezi adecvat, descriind sfeturi si jumatati de tura in asa fel incat sa nu existe vreun moment in care volanul sa fie lasat din mana. La fel de adevarat, aceste manevre se invata doar daca ti le arata cineva si iti exemplifica, iar greul incepe abia dupa aceea, ca dupa ce te-ai obisnuit sa conduci cu o mana, e greu sa revizuiesti atitudinea si sa faci manevrele corect.

– Daca ramanem blocati in zapada, nu trebuie sa turam la maxim motorul si sa invartim rotile in zapada, ci sa le manevram din volan in asa fel incat sa ne facem loc, pentru ca prima incercare e cea mai importanta si singura cu sanse reale de succes. Cu cat facem mai multe incercari, cu atat mai mult scad sansele.

– Ambreiajul se foloseste EXCLUSIV la schimbatul vitezelor si NU in timp ce punem frana. Desigur, franarea este lenta si permite schimbatul vitezelor pe masura ce viteza scade, putem folosi ambreiajul pentru a evita oprirea motorului. Insa, in niciun caz nu punem frana + apasat ambreiaj cand suntem in curba, de exemplu, pentru ca nu facem altceva ecat sa dezechilibram masina.

– “Ganditi cu 3 mutari inainte, ca la sah!” – zice Bogdan Marisca. E important sa gandim inainte miscarile si manevrele pe care le vom face si sa ne adaptam la conditiile de drum. Putina frana inainte de curba, de exemplu, iar la mijlocul curbei o usoara accelerare. Acest sfat se poate folosi si in cazul derapajelor, care se controleaza cel mai bine prin acceleratie si rotirea corecta a volanului: derapaj spre stanga, rotit de volan spre dreapta (+acceleratie) si tot asa.

– Pozitia trebuie sa fie corecta in scaun si nu trebuie sa stai comod. Instructorul meu mi-a spus o chestie pe care a repetat-o si Bogdan Marisca: “Daca vrei sa stai comod, stai acasa.” Deci, spatele drept, picioarele sa ajunga la pedale, dar sa stea usor indoite (pentru a preveni o fractura de rotula in cazul unui accident). Pozitia mainilor se pate verifica foarte usor daca atunci cand mainile se intind, incheietura sta lejer pe partea superioara a volanului (la ora 12).

– Pozitia corecta in scaun permite soferului sa simta mai repede derapajele si, astfel, se pot evita accidente.

– Pe cat suntem de atenti la noi, pe atat de mult trebuie sa fim atenti la ceilalti participanti la trafic. Adica, daca il vezi pe unul pe marginea drumului, iei in considerare faptul ca s-ar putea sa vrea sa iasa in drumul principal fara sa se asigure si atunci ori ii faci semn sa iasa, ori incerci sa pastrezi o distanta sigura in momentul in care treci pe langa el. Aici e vorba si de adaptarea vitezei la drum si e bine sa nu se incalce limitarile impuse de lege.

– Regula de 2 secunde o respectam instinctiv, fara sa stiu despre ce e vorba, exact. Ce presupune, exact, aceasta regula: asteapta 2 secunde dupa ce s-a facut verde la semaforul unei intersectii, ca poate nu-s sincronizate toate semafoarele si te mai intalnesti, Doamne feri, cu vreun viteaz ce trece pe galben. Nu conteaza absolut deloc celelalte claxoane, care ar vrea sa pleci in milisecunda in care s-a facut verde, viata ta e mai importanta decat alea 5 secunde pe care le pierzi.

Desigur, s-au spus multe, toate folositoare si niciuna plictisitoare, iar unele chestii le puteti vedea si pe pagina lor de Facebook. Dupa teorie am trecut la practica, unde a trebuit sa aratam ca am fost atenti la ceea ce ne-au povestit. Dar no, cum practica ne omoara, cam toti cei prezenti acoo am constatat ca suntem praf la luat curbele corect si eficient, asa ca ne-au cam trecut toate apele pana cand l-am auzit pe Marisca spunand tanjitul si doritul “bine, asa trebuie facut.”

Dupa luat curbele corect am trecut la luat curbele corect si cu viteza, parte la care toata lumea a fost fericita, ca altfel e atunci cand faci un lucu bun care iti usureaza din munca la volan. Mi-am dat seama ca manevratul asta corect imi economiseste din miscari si din energie si, la cat sunt de pline de serpentine drumurile din Romania, imi va fi de un real folos.

Ultima parte a cursului a fost putin sperioasa, ca io-s muiere si ma panichez usor: pe una din masinile de curs s-au montat niste roti (in spate, pe un fel de mini-platforma) care sa simuleze derapajul. No, au fost cele mai lungi 5 mnute din viata mea, ca m-am straduit foarte tare sa nu pierd controlul volanului. De cele mai multe ori am reusit, de vreo 2 ori m-am pierdut si am intrat in panica (asta e primul lucru pe care tre sa-l stie un sfer: concentreaza-te la ce ai de facut si nu intra in oanica), noroc ca eram la scoala si nu intr-un derapaj real.

Una peste alta? Orice sofer din Romania ar trebui sa faca, macar o data, cursul asta, in mod special acei soferi care se lupta zilnic cu soselele (fie ca fac vanzari, marketing sau mai stiu eu ce alte meserii care ii poarta pe drumuri). Le multumesc celor trei, Bogdan, Danny si Vlad, in primul rand pentru rabdarea de care au dat dovada si, in al doilea rand, pentru spiritul pedagogic pe care, sunt convinsa, l-au cultivat in timp. E mare lucru sa stii sa conduc, dar e si mai mare lucru sa stii sa explici altora despre asta.

Colegii de scoala au fost, in ordine aleatorie: Groparu, Psaico, Ciulea, Lorand, Gaben, Cristi Gog, Kookool, Dragos Mone, Razvan si, cu voia dvs. Razvan si Alina de la TVDeCe, carora le multumesc tare pentru invitatie.

PS: noi, fetele, ne-am mai si distrat intre timp. Iaca mai jos un filmulet cu noi topaind si sarind 😀 (multumim, Razvan!)

 


9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *