Cu limba maro
|Is satula de toate cacaturile din tara asta. Nimeni nu-i de vina. Banii de la buget s-au dus. Diateza reflexiva parca ii zice la asta. Nu au fost administrati prost, nu au fost facute cheltuieli aiurea, pur si simplu s-au dus. Nu mai sunt. Au demonstrat niste unii in Piata Revolutiei (nu zic, or fi fost indreptatiti oamenii sa strige ca nu vor sa le fie taiate salariile) si toate televiziunile au sarit sa capteze imagini cu “jos guvernul”, “huo base” and shit.
Nu-i iau apararea lui Basescu, din contra, a demonstrat de atatea ori ca nu stie sa fie presedinte. Il urasc pe Boc din tot sufletul, pentru ca io am mai mult curaj in fata superiorilor mei decat are el in fata lui Basescu. E o marioneta imputita si atat. Insa ma indoiesc sincer ca marioneta cealalta de Geoana ar fi facut altceva. Aceeasi concluzie o aveam, oricine ar fi venit sa ne conduca. Pentru ca groapa s-a sapat de mult, nu de acum cinci luni. Dar nimeni nu si-a permis sa imprumute niste coaie, sa mai puna pamant in groapa, ca veneau alegerile, cum sa dai afara 100.000 de bugetari? Plm, hai sa mai angajam, vedem noi ce cacat facem mai incolo.
Dar bai retarzi care stati degeaba prin primarii si alte institutii ale statului, care va plangeti ca vi se taie din salariu, vreau io sa va intreb acum, io unde dracu’ protestez? Cui ma duc io sa ma plang ca sefu’ a decis ca, pentru cateva luni, sa nu-mi mai plateasca salariul? Cui fut pumni in gura pentru asta? Unde ma duc sa plang ca am chirie de platit si ca mai trebe sa mananc si eu (chiar daca mai putin, ca no, tin la silueta…)? Ma duc sa urlu si sa ma jelui pe la guvern sau imi mai caut dracului ceva de facut, pana trece criza?
De cand ma stiu, am muncit 16 ore pe zi. De vreun an am lasat-o mai moale, ca vreau sa apuc sa cresc un copil macar pana face majoratul. De fiecare data cand a fost cazul, am tras de nebuna sa razbat, ca nu-mi baga nimeni in traista. Nu vad de ce de data asta ar fi ceva diferit. Dar io-s obisnuita cu munca, nu cu plimbat hartii dintr-un birou in altul si stat prin vacante in orasele infratite pe banii altora.
Mi-e sila de tot. Mi-e sila de Badea care arunca invective oricand, oricum, oricui. Mi-e si mai sila ca nimeni nu face nimic sa-l opreasca, ba mai are si o gramada de adepti. Adeptii aia demonstreaza ca, oricat ne-am stradui, tot astia ca el o sa iasa in fata. Cu cat esti mai nesimtit, cu atat esti mai adulat si mai votat. Ma si mir ca nu ni s-au maronit limbile de la atata lins in fund, secole de-a randul.
Ca asa ar trebui sa ne diferentiem ca natie: romanii is aia cu limba maro.
Tweet
cum tot repet eu de ceva vreme incoace…in tara asta nu mai e de stat..cu prima ocazie…dungaaaaaaaaaaa!!!!
chiar si eu m-am intrebat la mine pe blog cum naiba protestau astia ieri ca la parada gay? cum iti mai arde de dansul pinguinului cand urmeaza sa te dea afara, cat de credibil mai poti fi ca tu ca bugetar esti un om serios si responsabil?
cand te gandesti ca probabil au stat 2-3 zile la birou ca sa isi faca textele si pancartele, cu imagini de pe net, trucate sau modificate pe banii nostri… nu stiu ce ar mai fi de zis… dar un lucru e sigur, bugetarii care muncesc si au avut de lucru nu au fost in piata aia.
badea nu stie altceva, dar ce e mai grav e ca are audienta foarte mare si cunosc foarte multi oameni care se uita la emisiunea lui pentru ca “le zice”.
Mda… eu cui protestez ca dureaza 1000 de ani pana rezolvi ceva la “ghiseu”? Asta daca nu te plimbi intai acasa de 10 ori ca vezi Doamne n-ai bonul de benzina cu care ai fost la Cuca Macai acum X luni…
Partea naspa e ca am eu asa o vaga impresie ca atunci cand vor incepe sa zboare din bugetari, tot aia care mai si fac ceva treaba or sa zboare primii…
Banii s-au dus pe achizitii publice paguboase, pe pasivitate din partea unor functionari (fonduri europene care n-au mai venit) si pe salariile nesimtite ale unora de prin institutile de stat centrale. Imaginea proasta pe care o au functionarii publici se datoreaza unora dintre ei, care de obicei sunt si cei care lucreaza cu publicul. Sunt multi functionari ascunsi prin birouri si ingropati in munca, cu ore suplimentare neplatite si care nici timp de iesit in strada nu au. Pe astia nu-i vedem, ca nu prea ajungem luam contact cu ei. Altfel, iesitul in strada e un fenomen destul de sanatos, cu conditia sa-l faci cum trebuie. Nu dau exemplul Greciei, dar l-as da pe cel al Frantei. Au cultura asta a grevelor si se vede. Din pacate, la noi, de cele mai multe ori, cand cineva face o greva, opinia publica se revolta pe cei care fac greva si nu pe guvernantii care i-au determinat sa faca greva. Si asta e un motiv pt care protestele noastre nu au efect. Presiunea care trebuie sa se nasca de pe urma unei greve, nu este cea venita din partea grevistilor, ci a populatiei afectate de greva. Plus, in cazul particlar de ieri, dansul pinguinului, care anuleaza orice urma de protest ar fi existat.
De plans te poti plange si tu, angajatul din sistemul privat. Poti sa ceri conditii mai bune, sa faci un sindicat, sa faci greva. Din pacate, cum ziceam si mai sus, nu avem inca obisnuinta de a ne cere drepturile, indiferent ca suntem intr-o alimentara, institutie publica sau la munca. Eu unul “sufar” de aceasta rezerva in a-mi cere drepturile. Daca vom mai avea timp, poate ca el le va rezolva pe toate.
Aoleu, cata comentariu, promit sa nu mai deranjez vreo doua saptamani
Buna asta cu limba maro. Io zic s-o inregistrezi la OSIM ca nu stii niciodata cand se trezeste unu’ sa faca un salam sau un rachiu cu numele asta, si pacat de concept. Io unu’ l-as vedea pe drapel sub forma de logo. Deci, il inregistrezi si il vinzi statului roman si uite asa ajunge nebu sa faca afaceri cu statul :d
@sirg, cui ii mai pasa de credibilitate in tara in care fiecare face ce vrea, cand vrea, unde vrea?
@crinutza, eu cred ca nici macar acum n-o sa zboare din bugetari. Interesele sunt la fel ca si acum un an, ca si acum doi. Iar pilele o sa-si faca treaba in continuare.
@boghi, am si eu prieteni bugetari care muncesc pe bune. Pariu ca aia n-au facut nici un protest, ca au prea mult de munca? Ce s-a intamplat ieri a fost o circoteca, nu un protest.
Timp? Pai n-am avut 20 de ani la dispozitie? De fiecare data cand ma gandesc la econimii prabustite, imi vine in minte situatia Germaniei dupa cel de-al doilea razboi mondial. Pai au avut aia timp de proteste? Au muncit ca chiorii, toti pentru unul, ca sa-si faca un culcus cald. Cum de au putut sa faca asta, fara proteste?
Mai comenteaza, ca “le zici” :))
@TVdece, amu asta mi-ar mai trebui: sa fac afaceri cu statul, ca blogger :)) Ca, de altfel, eu lucrez cu statul la jobul meu neplatit 😀
Se spune ca nu-i prost cine cere ci e prost cine da. Doar ca in cazul asta nu e statu’ prost ci mai degraba e condus de oameni incompetenti si hoti!
Nebu, situatia Germaniei dupa cel de-al doilea razboi nu este un exemplu bun, pentru ca aliatii au bagat enorm de multi bani in redresarea economica a Germaniei de vest, poate ai auzit de programul Marshall sau de podul aerian pentru Berlin.
In schimb, un bun exemplu este tot cel al Germaniei, dupa ce a pierdut primul razboi mondial, cand i s-au impus niste biruri imposibile, dar cu toate astea, in conditiile hiperinflatiei au depasit totul si au ajuns puterea economica si militara nr 1 din Europa.
Eu ziceam de credibilitatea protestului, pentru ca nimeni nu e impresionat de proteste cu pinguini Cum zice Crina, ma tem ca sa nu fie dati afara bugetarii care muncesc si sa ramana leprele. Eu zic ca cei harnici din sistemul bugetar ar trebui sa isi injure colegii cu pile, sa ii denunte, si nu sa fraternizeze cu ei, ma intreb daca o fac totusi… in fine, pentru ca pilosii aia au dus sistemul in faliment, din cauza lor li se taie veniturile.
@Sirg, stiu ca s-au bagat bani de catre aliati, dar, comparativ, si noua ni s-au dat. Au fost atatia bani pe care comunitatea europeana i-a bagat in noi, fonduri nerambursable, evident ca nu la acelasi nivel ca in Germania secolului trecut, dar totusi… Eu doar spun ca aia au munci si au tras ca sa le fie bine, au o constiinta nationala la care noi doar putem sa visam.
@lili
toata lumea zice ca statul e condus de incompetenti si hoti. OK, hai sa analizam asta: daca am pune numai specialisti, sau tehnocrati cum se cere, chiar si laureatii premiului Nobel, cine le va sustine masurile? Niste partide = nemernicii care ne-au furat si pana acuma.
Au mai fost cazuri izolate cand un politician, chiar si ministru, sau presedinte, a vrut sa faca ceva bun sau necesar. Nu s-a facut, pentru ca clasa politica s-a dat la fund cand a trebuit facut ceva mai nepopular sau dezavantajos pentru ei.
S-a votat pentru reducerea nr de parlamentari, dar problema e ca nu Base trebuie sa faca asta, ci tocmai parlamentul… deci ce spuneam mai sus, si exemplele sunt o mie, incepand de la C-tinescu care la inceput vroia sa faca o schimbare, dar nu a avut cu cine, si terminand cu aceste masuri care posibil sa nu aiba nici un efect.
@nebu
nemtii exista ca popor de mai bine de o mie de ani. Noi, ne-am castigat independenta in 1877 si ne-am unit in 1918. Deci inca n-avem nici 100 de ani de istorie ca popor, doar 2000 de ani de istorie ca populatie. Nemtii au pe ce mostenire sa construiasca si de ce realizari istorice, culturale, tehnologice, etc sa fie mandri, noi trebuie sa construim pt ca n-avem decat Miorita si valori care s-au consacrat in afara tarii.
Thumbs up pt articol atat spun!
@Sirg, totul pana la cultura romana. A spune ca suntem un popor care nu are pe ce cladi e cea mai mare ignoranta. Da, sunt multi cei care au plecat dincolo si s-au dezis de tara lor. Cioran, de exemplu dupa ce a plecat in Franta a scris doar in limba franceza. Insa tot in Franta s-a dus si Eliade, care spunea, la un moment dat “scriu in romaneste, limba in care gandesc”. Avem cel de-al treilea festival din lume, ca amploare, festivalul de teatru de la Sibiu. Un roman a inventat penicilina, niste romani au pus bazele aviatiei moderne. Da, l-am avut si pe Ceausescu, dar nemtii l-au avut pe Hitler.
Avem atatia, ca imi e geu sa ii mentionez aici.
Dar nu te lega de cultura, avem pe ce cladi: avem si mintea si puterea de a face asta. Insa mai avem si o lene epopeica, pe care, totusi, nu am reusit sa o infrangem nici pana in zi de azi.
“L-am avut pe Ceausescu DAR nemtii l-au avut pe Hitler”. Chiar daca ai vrut sa dai alt sens, ai punctat foarte bine. In Germania nu s-au bagat bani din fonduri externe decat dupa cel de-al doilea razboi mondaial. Dupa primul razboi, Germania s-a ridicat pe propriile-i puteri.
Ma doare inima cand vad atatia romani care isi baga si isi scot ceva in si din tara asta. In loc sa-i infruntam pe cacatii astia care-si bat joc de tara preferam sa ne bagam picioarele in ea? Romania este a noastra si trebuie sa ne-o recastigam.
Da, eu recunosc ca avem cultura, si personalitati de marca, dar ce folos, doar nu vrei sa spui ca nemtii au cladit fabricile Krupp pe muzica lui Wagner. Mentalitatea unui popor nu tine de cultura literara, muzicala, samd, pentru ca masele nu sunt culte. Masele pot fi nationaliste, patriote, fanatice, etc. De asta s-a folosit si Hitler, Ceausescu de asemenea s-a folosit de nationalism, mergand pe sovinism, si inventand din mers fapte istorice pe care nu ni le putem aroga, tocmai pentru a trezi un sentiment nationalist si patriotic pe care romanii nu-l prea aveau.
Ar fi mult de discutat, dar revin si zic ca nu minimalizez cultura noastra, desi poate se intelege gresit ce am scris eu anterior. Totusi, eu zic ca nici la domeniul cultura nu suntem atat de grozavi pe cum ne place sa credem, pentru ca avem multe personalitati de care ne-am dezis in timpul vietii sau care nici dupa moarte nu au primit recunoasterea cuvenita, iar proba 1 e ca doctoranzii romani pleaca definitiv in strainatate, ce vrei mai mult.
@Victore cat timp mai traim aici avem dreptul sa ne plangem, lucru pe care nu il accept de la cei plecati care denigreaza Romania. Eu pot argumenta ce sustin, destul de obiectiv si cu date.
O mare problema pe care eu o repet de fiecare data cand vine vorba de alesi, e ca romanul cu drept de vot nu intelege ca cea mai importanta alegere politica este optiunea pentru parlamentari, si nu pentru presedinte si alte povesti. Suntem in situatia asta dezastroasa din cauza unor parlamentari care s-au ingrijit numai de interesul lor si s-au protejat intre ei, neglijandu-si alegatorii. Presedintele nu poate face mai nimic fara parlament, sa vazut la 322, sau s-a vazut ce putere are premierul in toamna 2009, cand parlamentul a vrut altceva (nu neaparat ce dorea populatia sau ce era necesar atunci).
@Sirg, te contrazici. Intai spui ca nu avem pe ce cladi, ca altii au cultura si noi n-avem, acum spui ca nu conteaza cultura. Ne hotaram?
@Sirg: Eu vroiam sa spun ca incurajez actiunea decat plansul de mila.
Legat de dreptul de vot, mi-am pierdut de mult sperantele ca vom razbi prin alegeri. Uite ce spunea Hitler: “Sooner will a camel pass through a needle’s eye than a great man be “discovered” by an election.”
E ca si atunci cand iti este greata: trebuie mai intai sa vomiti pentru ca apoi sa te simti bine.
Nu m-am referit doar la cultura, ci la istorie (glorioasa) si alte realizari. Sigur cultura este importanta, este ca frisca pe un tort, dar istoria e blatul ca sa zic asa…. Deci nu poti construi doar pe frisca. Mentalitatea de care zici tu nu vine din a fi cultivat, ci vine dintr-o mandrie nationala pe care o ai sau nu. Cat de culti sunt americanii? Dar sunt al dracului de patrioti si muncitori.
Noi dupa tranzitie ne-am cam resemnat si am asteptat la fel cu 100 de ani in urma sa vina ajutor din strainatate. Eu cred ca Romania era in carti in 1990, oamenii credeau enorm in sansa lor, in democratie (desi nu intelegeau ce e aia), si atunci am fi avut energia sa ajungem alte state din urma, dar evenimentele din 1990-92 ne-au pecetluit soarta
Apoi, istoria recenta ne-a facut sa nu mai credem in nici o sansa, cum zice si Victor mai sus, si atunci normal ca romanul s-a adaptat la sistemul “lasa ca merge si asa, cat o mai tine”. Faptul ca am intrat in UE ne-a facut si mai delasatori, crezand ca UE va plati pentru lenea noastra acolo unde statul nu mai are bani (ceea ce reiese si din manifestarile recente). Probabil daca nu intram era la fel sau cine stie, mai bine, daca ne uitam la sarbi sau muntenegru, care nu-s in UE dar muncesc si ne depasesc.