Daca mai vad o data RON si RIP…

shutterstock_120279517…o sa fac icter. Si nu pentru ca-s vreo nationalista (in ceea ce priveste RIP) sau vreo nazista a formelor corecte din limbajul economic (in cazul RON).

Ci pentru ca nu e corect.

Despre asta cu RON am mai scris, dar reiau: moneda nationala a Romaniei este LEUL. RON este un cod de banca. Asa cum dolarul e USD si euro e EUR si lira sterlina e GBP. RONI e atat de gresit ca nu mai am argumente sa explic de ce. Sa folosim naibii corect niste simboluri, daca tot le avem.

La RIP am un alt pitic responsabil de nervii ce ma inunda. Ala care spune, aproape soptit, ca atunci cand alegi sa-ti exprimi supararea pentru moartea cuiva, ai putea s-o faci cu mai mult decat niste abrevieri englezistice. Oi fi eu mai nebuna, ce sa zic, dar decat sa zici RIP, mai bine taci si nu mai zici nimic. Serios, abrevieri? Pai daca atat de suparat esti pentru moartea cuiva, un “imi pare rau”, “odihneasca-se in pace” sau “sa-i fie tarana usoara” dureaza prea mult pana se scrie? Suna nasol? Ne-am transformat intr-o natie de copiatori ai unor obiceiuri proaste de pe dincolo si atat?

Incerc din toate puterile sa nu ma las tarata in romgleza. E greu, in jurul meu doar asa se vorbeste. Am inceput sa recitesc carti romanesti, ale autorilor romani, pentru ca-n astea mai noi de-s traduse in ultima vreme apar tot mai mult expresii de genul “am o problema cu atasamentul”. Pentru cei ce nu stiu, in limba romana aceasta exprimare e gresita.Sa nu mai zic de “locatie” sau alte cele de felul asta.

Gresesc si eu. Mult. Folosesc expresii englezesti. Din fericire, din ce in ce mai putin. Incerc sa ma exprim fara englezisme si smiley-uri, macar in ceea ce scriu pe blog, ca in mesajele private schimbate cu diversi, inca n-am reusit. Un smiley ici-colo nu e atat de rau, dar cand conversatia mi-e presarata de moace galbene, ma enervez instant.

Dar astea-s deja fineturi. M-as multumi daca cei din jurul meu, romani, ar inceta sa foloseasca RON si RIP. Nu e mult, dar e un inceput.

Bonus: cititi asta, de la Doru Panaitescu. Am ras, dar mai amar, asa.

Foto: Grave in a Graveyard by Shutterstock


12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *