Dalmatienii spirituali – recitaluri la Folk Alba

Ioan Gyuri Pascu spunea aseara, in ultimul recital al primei seri de festival, ca se considera un “dalmatian spiritual”; cateodata alb cu pete negre, alte ori negru cu pete albe. Cred ca e cea mai frumoasa definitie de artist auzita vreodata.

Muzica folk e alta dimensiune a muzicii. Cantata in romana, e atat de departe de plaja muzicala a zilelor de azi. Muzica pentru suflet si simtire, note pentru inimi. E frustrant sa vezi atata muzica buna adunata la un singur loc, stiind ca va mai dura o vreme pana cand vei vedea din nou niste oameni care canta exact asa cum simt: fara costumatii de scena, fara coregrafie, fara fasoane, doar cu o chitara, o voce si, poate, cate o muzicuta ratacita intr-un buzunar de blugi.

Aseara, Alba Iulia a cantat folk. Recitalurile au inceput cu Cosmin Vaman si Alexandra Andrei, doi tineri pe care ii tot urmaresc de doi ani si ceva incoace, inca de cand i-am vazut pentru prima oara pe scena (tot la Alba Iulia). I-am vazut separat, aseara a fost prima oara cand i-am vazut cantant impreuna. Se completeaza minunat: unul e amuzant, altul e mai serios, unul e romantic, celalalt e pragmatic. Cosmin are un mare talent la scris versuri, iar Alexandra le canta cu vocea ei calda si blanda. Alexandra compune muzica, Cosmin o canta virtuos la chitara care parca nu-i ajunge pentru cate are de spus. Dupa recital am fugit in backstage sa-i felicit si am aflat ca pregatesc un album pe care o sa-l lanseze in primavara. Mi-au mai spus ca au si niste invitati celebri la cateva melodii, dar mai multe n-am putut scoate de la ei. Nu-mi ramane decat sa astept primavara cu nerabdare.

Mi-au placut Silvan Stancel cu Ovidiu Scridon si a lor “Blonda sau bruneta”, o melodie cu care au lasat publicul de la Alba cantand. Am asteptat cu nerabdare recitalul Tapinarii, aceiasi “corifei” nepasatori si directi. Putin mai batrani, mai intelepti, mai cuminti pe scena, dar mesajul lor e acelasi: declaratiile de iubire ale folkului pot fi spuse si altfel, nu doar in cuvinte calde si asezate firesc.

Poate cel mai frumos moment trait la acest festival de cand particip la el a fost aseara, la sfarsitul recitalului lui Ioan Gyuri Pascu, insotit de Teo Boar (chitara) si Vladi Cnejevici (clape). Intreg recitalul a fost un fel de unguent pentru ochi si inima, chiarti, clape, voce si versuri care mi-au linistit agitatia ultimelor saptamani. M-am uitat minute in sir la ochii lui Ioan Gyuri Pascu, intrebandu-ma de ce pana acum nu le-am vazut candoarea. “Va dorim sa fiti locuiti de iubire, singurul panaceu care ne poate vindeca de orice.”, sub aceste vorbe a stat recitalul de aseara. Iar finalul a fost unul pe care il simt si acum, la mai bine de 12 ore de cand s-a terminat acest concert: Teo Boar si Ioan Gyuri Pascu candtand Nessun Dorma. A fost acel moment in care lacrimile n-au mai stat la locul lor, in coltul ochiului, si s-au pornit la vale. Lacrimi de bucurie si de intiparire in minte al unui moment ce nu se va repeta, probabil, niciodata. In mod sigur o inregistrare de youtube nu poate transmite in totalitate ce s-a simtit in acea sala intr-o seara de noiembrie. (creditul pentru inregistrari merge la Feri Teglas, multumim!)

Sa nu uitati: pe folkalba.ro se pot vedea live recitalurile. Eu ma pregatesc de a doua cafea cu folk, adica de lansarea albumului Tapinarii.

OrganizatoriConsiliul Judetean Alba, Asociatia Cultur’ART Alba Iulia
Parteneri in organizareMuzeul National al Unirii Alba Iulia, Casa de Cultura a Sindicatelor Alba Iulia, Biblioteca judeteană Lucian Blaga Alba, Universitatea 1 Decembrie 1918, Teatrul de Papusi ”Prichindel” Alba Iulia, Art Café Downtown, R.Y.M.A.

Sponsor: Bristot

Parteneri mediaTVR Cluj, Radio Romania Actualitati, Radio Romania International, Radio Romania Cluj, Radio Romania 3Net (www.radio3net.ro), ForeverFolk, Romantic FM, Radio Itsy Bitsy FM, Radio Transilvania, Catavencii.


No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *