De ce avem nevoie de un manifest pentru creativitate?
|Ultimele cateva saptamani au insemnat un tur de forta al tarii (cu ocazia workshop-urilor PRbeta), prilej cu care am intalnit multi tineri intre 20 si 24 de ani, plini de vise, sperante si incredere in viitorul lor; un viitor pe care-l vad aici, in tara lor. Am fost uimita de felul proaspat in care vad o campanie de marketing sau PR, de felul complicat in care gandesc, de lipsa blazarii vazute tot mai des la cei ce ma-nconjoara.
Despre creativitate nu mai vorbesc. Stand la taclale cu ei, mi-am dat seama ca inocenta lor, lipsa problemelor foarte mari (si studentii au probleme, dar principala lor activitate e sa invete si nu s-au lovit inca de supararile provocate de un job pe care trebuie sa-l pastreze pentru a putea intretine o familie, de exemplu) si idealismul inca prezent la cote maxime sunt exact ceea ce eu nu mai am de mult timp. Sfatuindu-ma cu ei, am invatat ca e nevoie sa las supararile si stress-ul provocat de DDL-uri sau alte minuni de felul asta (plata facturilor, a datoriilor, traiul zilnic etc.) pentru a readuce in viata mea dorinta de a crea lucruri faine.
Nevoia de creativitate nu se reduce doar la a fi creativ in mediul in care-ti desfasori activitatea. Si viata personala are nevoie de cat mai multe motive pentru a scapa de rutina, iar eu urasc rutina cu tot sufletul meu. Niciodata nu m-as vedea facand aceleasi lucruri in fiecare zi (exceptie face cafeaua de dimineata, dar asta e cu totul alta poveste), insa se intampla sa mai intru in pana de idei.
Avem nevoie de oameni creativi in jurul nostru pentru ca oamenii creativi sunt energie pura. Sunt oamenii care ne inspira, ne fac sa vrem sa fim mai buni, mai calzi, mai aproape unii de ceilalti. Iar manifestul pentru creativitate mi se pare strigatul de ajutor pentru oamenii unei tari care se straduieste inca sa iasa de sub amintirea perioadei in care creativitatea era calcata in picioare si pedepsita cu inchisoarea.
Nu stiu sa incurajez altfel creativitatea decat prin ceea ce fac. Sa ofer (impreuna cu Cristina) o sansa tinerilor care vad mai departe de “trebuie sa merg la cursuri si sa termin o facultate pentru ca asa se cade”. Daca facem bine sau rau, doar timpul o va spune.
(poate aveti timp sa va uitati la cateva clipuri in care regizori, oameni din publicitate, actori etc. isi povestesc experientele; eu vi-l arat pe Andrei Tanase, mi-a placut mult cat de simplu vorbeste)
Tweet