De ce nu am cont/pagina de Facebook
|In primul rand pentru ca nu vreau. Mie mi se pare ca Facebook-ul este, la fel ca majoritatea site-urilor de socializare, un fel de matrimoniale pentru pitzi si coca. Ok, poate exagerez, dar pozele vazut la un moment dat pe HI5 si care, apoi, au mugrat spre Facebook, sunt chiar graitoare. Mno, deci asta e un motiv.
Alt motiv ar fi ca, in ceea ce priveste socializarea online, am destule conturi pe tot ce misca. Am Twitter, blog, messenger, mail (vreo 4, chiar) si telefon mobil. Cred ca sunt destul de expusa si asa, fara Facebook, iar un cont pe minunata retea n-ar face decat sa ia si umbra de intimitate care mi-a mai ramas.
Mi s-au dat multe motive pentru care ar trebui sa am cont. Cum ca mi-as creste numarul vizitatorilor pe blog. De acord, dar eu cred ca numarul lor e mare, oricum, cei care sunt interesati de ceea ce fac, scriu etc, ma urmaresc deja pe twitter sau ma au in reader.
Mi s-a mai spus ca am posibilitatea de a-mi gasi prieteni vechi, fosti colegi de clasa sau oameni cu care am stat la coada la paine pe vremea lui Ceausescu. Si acum intreb io, ca prostu': daca nu pastrez legatura cu oamenii aia, probabil ca am avut un motiv, de ce m-ar face un site sa gasesc motive de prietenie?
Nu spun ca n-o sa-mi fac un cont niciodata. Spun doar ca, deocamdata, prefer sa stau fara. Sper ca explicatiile astea au fost suficiente si ca o sa ma lasati sa-mi duc linistita viata, fara sa ma intrebati de cel putin 10 ori pe zi: “Dar tu de ce nu-ti faci cont de Facebook?”
Tweet
Auzi… da’ tu de ce nu-ţi faci cont de Facebook? 😕
Io tot timpul am sustinut ca facebook e un fel de hi5 pentru corporatisti.
bai frate, ce naiba e asa important la retelele astea ?! Vad ca exista prea mult timp liber si prea multi copii de bani gata….care nu au ce lucra. Aoleu, vai de noi, ce depravati suntem
Tin minte vremea cand hi5 era ceva nou si interesant. Dupa mai multe invitatii mi-am facut cont si apoi am descoperit ce prostie cu sclipici e de fapt. Acum incerc sa ascund faptul ca am avut cont pe hi5
Cu facebook a fost putin diferit, pentru ca am vrut sa reiau legatura cu multi colegi de liceu — in cazul meu foarte multi au plecat din tara — mai ales pentru ca dorim sa facem o intalnire de 13 ani :)) pt ca pe cea de 10 am ratat-o tocmai pt ca nu ne-am gasit.
Dar nu-mi place la facebook ca nu am intimitatea pe care mi-o doresc eu, ca nu pot controla cine ce vede. Cel mult am senzatia ca eu controlez, dar de fapt facebook face pe zi ce trece continutul fiecarui utilizator tot mai public si mai expus internetului, ceea ce nu-mi place.
Apoi, urasc toate anunturile acelea cu X a facut nu stiu ce in Mafiawars sau in Farmville i s-a uscat o ceapa.
Nu te-am cautat pe facebook pt ca eram sigur ca tu n-ai cont acolo
haha, stiam eu ca in una din zilele astea scrii tu ceva de facebook :)))))
nu trebuie si sa folosesti reteaua daca ai cont
@Sirg
Am impresia ca nu sti sa folosesti Facebook, nu am vazut o alta retea sa aiba atatea optiuni cand vine vorba de privacy!
@nebuloasa
Un fan page ar fi util sa dam un “Like” 😛
@tomitzel, nush, ma mai gandesc :))
@Sirg. Pe langa optiunile de privacy (de care zice tomitzel) mai poti pune si filtre. Eu de exemplu filtrez tot ce vine de la FarmVille CafeWorld si restu.
“matrimoniale pentru pitzi si coca” e chiar exagerat. Pitzi si coca sunt peste tot. Asta nu inseamna ca nu mai mergem la mall si prin cluburi ever Pitzi si coca pot fi ignorati pe facebook (nu ii adaugi / ii filtrezi) macar
Eu cu Makavelis suntem in dubii de vreo cateva luni bune: sa ne facem, sa nu ne facem…
Pana acum, n-am gasit 3 motive adevarate.
Am si eu mess, twitter, linkedin, etc. dar cel mai importanta retea pentru socializare (virtuala) este pentru mine Facebook.
De ce:
1. Experienta comunicarii pe Facebook e mai bogata decat in alte medii (mai mult text, mai multe informatii despre sursa direct in pagina, continut video, audio, comentarii grupate mult mai bine)
2. Perceptia mea e ca multi dintre cei cu care sunt eu conectat aloca unui post pe Facebook semnificativ mai mult timp decat unuia de pe Twitter de ex, deci iese ceva mai consistent
3. Nivelul de zgomot e mai mic decat in alte retele
4. Este mediul ideal pentru comunicare nesincronizata.
5. Multi prieteni si cunoscuti de-ai mei folosesc si ei Facebook-ul ca mediu principal de socializare virtuala.
Trebuie insa sa ai si tu la cateva lucruri astfel incat experienta placuta sa ramana placuta:
1. Privacy: Facebook-ul iti pune la dispozitie o groaza de setari si facilitati prin care iti poti controla foarte bine expunerea. Zecile de setari m-au speriat la inceput (adica nu le-am folosit ca sa fac “economie” de timp) dar apoi mi-am dat seama ca o investitie de 30 minute la inceput merita cu varf si indesat.
2. Imi grupez conexiunile in liste. Asta ma ajuta sa filtrez foarte bine continutul.
3. Strans legat de privacy: continutul pe care-l postezi pe Facebook poate fi restrictionat la orice nivel. Poate fi public, vizibil doar conexiunilor sau unei anumite liste sau unui singur prieten.
@Bungust, ia uite ce zice Daniel Raduta 😀 Cred ca e cel mai documentat sfat pro pe care l-am primit pana acum.
PS: tot n-o sa-mi fac cont deocamdata :))
@tomitzel, adrri — nu am la indemana linkul acuma, dar era un post foarte interesant undeva cu un studiu despre cum s-a relaxat politica de privacy a facebook, si cum utilizatorul devine tot mai expus fara sa vrea. Daca il gasesc, revin.