Despre brandul de oraș și despre festivaluri
|Aseară, când am citit prima oară articolul ăsta, aș fi avut alte cuvinte. Azi, ușor mai odihnită fiind, m-am mai calmat. Spun doar atât: când vrei să faci un articol despre evenimentele culturale mari ale României, e bine să te documentezi puțin și să lași la o parte preferințele personale. Un articol complet e unul care are mult research în spate și nu se scrie doar din auzite. Dar ce știu eu. Sunt un biet blogger care mai are câte o poveste de spus, din când în când.
În primul rând, jurnalista în cauză vorbește despre marile orașe care își construiesc un brand din evenimente culturale, ori în articol e menționat festivalul de jazz de la Gărâna, care e un sat – nici măcar o comună. Da, festivalul e atât de mare încât nu ai cum să nu-l incluzi la capitolul “evenimente majore”, dar, dacă faci asta, atunci e corect sa incluzi TOATE evenimentele culturale majore ale țării, indiferent de locul în care se întâmplă.
Acestea fiind zise, aș vrea să fac o listă cât se poate de actuală a evenimentelor culturale cu impact major în comunitate, menționând cele scrise deja în articolul de pe Hotnews și spunând câteva cuvinte despre cele deloc prezente în acea listă, dar importante.
Alexandria
Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis – încep cu ăsta pentru că mă aflu aici. E un festival de educație alternativă prin artele spectacolului, probabil cel mai mare din țară. E dedicat liceenilor și are parte de participarea și susținerea extraordinară a unor oameni de referință în cultura românească. Marcel Iureș, Cătălin Ștefănescu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu, Florin Piersic Jr., Tudor Giurgiu și am zis doar 1% din toți cei care și-au manifestat susținerea pentru festival.
Sibiu
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
Festivalul Artmania – tocmai s-a terminat cea de-a zecea ediție, un festival care aduce an de an trupe de referință din zona gothic rock și foarte multi fani ai genului la Sibiu.
Sibiu Jazz Festival – 43 de ediții. Patruzecișitrei. Cred că din nicio listă de evenimente culturale ale României n-ar trebui să lipsească acest festival. Era singurul care se făcea înainte de Revoluție, a fost o pauză de câțiva ani, la un moment dat, dar de vreo doi ani încoace renaște din propria-i cenușă.
Timișoara
Festivalul PLAI – festival despre artă, muzică și multiculturalitate, anul acesta se află la a zecea ediție. A adus, de-a lungul anilor, nume importante ale scenei de world music, a fost și soldout în câteva seri de concerte.
JazzTM – s-au încheiat (cu succes) primele trei ediții, a adus mari nume ale scenei mondiale de jazz, la cea mai recentă ediție au fost, în toate cele trei seri, 21.000 de oameni.
Fest FDR – festival de teatru și arte ale spectacolului, în două părți, una în aprilie, cealaltă în iunie. Spectacole naționale și internaționale de teatru, dans și alte arte ale spectacolului, cu săli de teatru pline și spectacole în aer liber la care vine cel puțin jumătate de oraș și câțiva din alte orașe sau chiar țări.
Revolution Festival – festival făcut de cei de la EXIT (Serbia), trecut de o primă ediție de succes, cu aproape 15000 de vizitatori în două zile. 5 scene, multă muzică bună, vibe fain, poate ajunge mediu de mare (spațiul din Muzeul Satului, unde se desfășoară, e destul de restrictiv în privința numărului de vizitatori).
Cluj Napoca
Electric Castle (Cluj Napoca via Bonțida) – festival de muzică trecut de cea de-a treia ediție, desfășurat la Castelul Banffy, (relativ) aproape de oras. Nu e pe lista din articolul Hotnews, lucru mai mult decât surprinzător.
Comedy Cluj – festival de film de comedie care ajunge anul acesta la a șaptea ediție. A premiat oameni importanți din industria de film din România și din străinătate, e un festival de valoare atât pentru Cluj, cât și pentru România.
Alba Iulia
Festivalul de folk Ziua de Mâine – festival de folk, cel mai mare din România. Biletele sunt soldout la câteva ore după ce sunt puse în vânzare. Tot ce a fost, e sau va fi important în folkul românesc, e prezent la festivalul ăsta.
Sfântu Gheorghe
București
Festivalul Național de Teatru – deloc amintit în lista evenimentelor de pe Hotnews, e al doilea cel mai important festival de teatru, dupa FITS.
NEXT – festival de filme de scurtmetraj. Cel mai important din România, la ora actuala, mare și mai crește. Să nu-l incluzi într-o listă despre evenimente culturale e de o neglijență crasă.
Poate că am ratat și eu câteva, dar cred că, în mare, astea sunt festivalurile care fac din România un important spațiu cultural. Asa cum a spus aseară Ada Teslaru, cel mai bun ambasador al României din ultimii ani a fost cultura. Stimați jurnaliști, să n-o băgăm în dubă, să zicem despre tot ceea ce se întâmplă prin țară, nu doar despre ce ne convine.
UPDATE de la cititori (și vă rog pe toți să-mi spuneți despre alte festivaluri importante, să completăm lista):
Brăila
Festivalul Hariclea Darclee – festival internațional important, de canto, ajuns la a 25-a ediție.
Festivalul Internațional de Jazz Johnny Răducanu – un alt important festival de jazz al României, pe lângă Gărâna, Sibiu Jazz și JazzTM.
Mulțumesc pentru completări Andrei Cismaru.
Vama Veche
Folk You – festival de tradiție al folkului. Nu mai e atât de mare ca pe vremuri, dar asta nu-l face mai puțin important.
București
Summerwell – începe peste câteva zile, lineup bun, entuiasm în jurul fiecărei ediții.
Biertan
Luna Plină – festival de film horror și fantasy, ajuns la a treia ediție, cu ecou răsunător la primele două.
Mulțumesc, Bogdan Iordache.
București
Festivalul Internațional de Film București (BIFF)
Festivalul de Animație Anim’Est – cred că e singurul festival din România dedicat animației
Les Films de Cannes à Bucarest
Festivalul Internaţional de muzică de cameră SoNoRo
Portul cultural Cetate
Timișoara
Piatra Neamţ
Costinești
Sibiu
Mulțumesc, Răzvan Penescu.
Cluj Napoca
Multumesc, Val.
București
Undercloud – festival de teatru independent.
Mulțumesc, Georgiana Lungu.
Brașov
Mulțumesc, Mihai Pomană.
Hunedoara și Deva
Opera Nights – care se ține în curtea Castelului Corvinilor.
Mulțumesc, Ionuț Suciu.
Foto: Festivals by Shutterstock
Tweet
sa zic si eu de Hariclea Darclee, care este de ani buni unul dintre cele mai importante festivaluri de profil, chiar daca e la Braila si chiar daca nu comunica asa cum ar trebui
http://www.darclee-voice-contest.com
Andrei, mulțumesc, intră acum în UPDATE.
Ca bucureştean mai pun pe lista de festivaluri esenţiale (şi ca fondator LiterNet mă mândresc cu faptul că scriem des şi mult despre ele):
– One World Romania (http://agenda.liternet.ro/cronici/oneworldromania2015.html)
– Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2015 (http://agenda.liternet.ro/cronici/biff2015.html)
– Festivalul de film european ()http://agenda.liternet.ro/cronici/festivalulfilmuluieuropean2015.html
– Festivalul de Animaţie Anim’Est (http://agenda.liternet.ro/cronici/animest2014.html)
– Les Films de Cannes à Bucarest (http://agenda.liternet.ro/cronici/filmsdecannesabucarest2014.html)
– Festivalul Internaţional de muzică de cameră SoNoRo (http://agenda.liternet.ro/cronici/sonoro2014.html)
Pe lista festivalurilor care fac brandul unor locuri aş mai pune şi Festivalul de film balcanic Divan Film Festival, Portul cultural Cetate, (http://agenda.liternet.ro/cronici/divanfilmfestival2014.html), Festival de scurtmetraje Filmul de Piatra, Piatra Neamţ (http://agenda.liternet.ro/cronici/filmuldepiatra2015.html), TimiShort (http://agenda.liternet.ro/cronici/timishort2014.html), Gala Hop, Costineşti (http://agenda.liternet.ro/cronici/hop2015.html) şi neapărat Astra Film Festival de la Sibiu (http://agenda.liternet.ro/cronici/astrafilmfest2014.html)
Şi probabil şi Interferenţele de la Cluj sînt esenţiale pe zona de teatru: http://agenda.liternet.ro/cronici/interferente2014.html
Imi permit sa completez lista Clujului cu 3 festivaluri mari:
Jazz in the Park (in 2015 – circa 50 de mii spectatori, a treia editie)
TIMAF (au fost deja 4 editii, evenimente notabile: concerte Edvin Marton, James Blunt, Parov Stelar, doua reprezentatii Lord Of The Dance, si altele…)
Photo Romania Festival (considerat de o revista britanica cel mai bun festival de fotografie din sud-estul Europei)
Ha! Am ceva updates de făcut. Mulțumesc, Răzvan!
Val, completez, îți mulțumesc și tie
Avem festivaluri faine și în Brașov. Nu stiu cat de “mari” sunt, dar cred ca definesc brandul orasului.
Bohemian Square:
https://www.facebook.com/bohemiansquare?fref=ts
Brasovjazz:
https://www.facebook.com/Brasovjazz
Dracula Film Festival:
http://www.draculafilm.ro/
Festivalul de cArte si Muzica:
https://www.facebook.com/pages/Asociatia-Culturala-Libris-Brasov/416268831781760
Festivalul Musica Barcenesis:
http://www.iubescbrasovul.ro/evenimente/festival-targ/festivalul-musica-barcensis-editia-a-vi-a.htm
Rockstadt Extreme Fest
http://www.rockstadtextremefest.ro/index.php/en/
Sarbatoarea Junilor:
http://www.iubescbrasovul.ro/evenimente/cultura/sarbatoarea-junilor-in-duminica-dupa-sfintele-sarbatori-ale-pastelui.htm
Semenic Fest Folk sau altfel spus Garana Folk Festival – a ajuns deja la editia cu numarul 10
Intre 20-23 august -FOREST PARK FESTIVAL – prima editie a unui festival HIP-HOP langa Resita.
http://petredalea.ro/banatul-montan-din-festival-in-festival/
Mihai, din cele menționate de tine, doar Dracula are un statut de festival mare, ca să zic așa. Sigur, toate sunt importante pentru dezvoltarea culturală a unui oraș. Mulțumesc, fac update
Desi-s din ‘nise’ evident diferite si din orase clar mai mici, s-ar adauga si:
– Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă Marmaţia (a XLVI-a editie in 2014, auch, vorba cee’, ti se limbaplimba-n’gura numai cand sa deslusesti a cata editie! fara link, e usor de gasit);
– Sarbatoarea Castanelor: castanet.ro, site neactualizat dar sarbatoarea s-a desfasurat an de an, pag. de fb de asemenea e neactualizata-probabil lumea e(ra) preocupata cu scosul castanelor din… punga, pachet, cornet, alea;
De asemenea, sunt cele ce nu se desfasoara neaparat in urban insa au vechime chiar daca nu neaparat foarte mare (si rasunet national ori international, nu neaparat foarte mare). Dintre acestea:
– 2015, Ed. a VII-a a Festivalului National ‘Ion Petreus’ (ansamblultransilvania.ro/page2.html);
– din 1991, la Cicarlau (nu e oras): http://www.visitmaramures.ro/index.php?task=event&event=Alina-te,%20dor,%20alina&lg=RO;
– nici Sapanta nu e oras: DLCV Festival (https://ro-ro.facebook.com/DLCV.festival – sau http://www.drumullung.ro/);
Si sigur mai sunt multe in Ro, numai de-ar fi sa luam la rand judetele, ca tot am inceput ‘de sus’, “de la ora 12″! Tinde sa se dezvolte si la Moigrad (Porolissum). Si tot asa – desi exemplele astea sunt din alt film decat cele din articolul H’news si din cel de fata.
Oradea – Festivalul de Teatru Scurt (unic în Europa).