Despre brandul de oraș și despre festivaluri

shutterstock_252817174 Aseară, când am citit prima oară articolul ăsta, aș fi avut alte cuvinte. Azi, ușor mai odihnită fiind, m-am mai calmat. Spun doar atât: când vrei să faci un articol despre evenimentele culturale mari ale României, e bine să te documentezi puțin și să lași la o parte preferințele personale. Un articol complet e unul care are mult research în spate și nu se scrie doar din auzite. Dar ce știu eu. Sunt un biet blogger care mai are câte o poveste de spus, din când în când.

În primul rând, jurnalista în cauză vorbește despre marile orașe care își construiesc un brand din evenimente culturale, ori în articol e menționat festivalul de jazz de la Gărâna, care e un sat – nici măcar o comună. Da, festivalul e atât de mare încât nu ai cum să nu-l incluzi la capitolul “evenimente majore”, dar, dacă faci asta, atunci e corect sa incluzi TOATE evenimentele culturale majore ale țării, indiferent de locul în care se întâmplă.

Acestea fiind zise, aș vrea să fac o listă cât se poate de actuală a evenimentelor culturale cu impact major în comunitate, menționând cele scrise deja în articolul de pe Hotnews și spunând câteva cuvinte despre cele deloc prezente în acea listă, dar importante.

Alexandria

Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis – încep cu ăsta pentru că mă aflu aici. E un festival de educație alternativă prin artele spectacolului, probabil cel mai mare din țară. E dedicat liceenilor și are parte de participarea și susținerea extraordinară a unor oameni de referință în cultura românească. Marcel Iureș, Cătălin Ștefănescu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu, Florin Piersic Jr., Tudor Giurgiu și am zis doar 1% din toți cei care și-au manifestat susținerea pentru festival.

Sibiu

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Festivalul Artmania – tocmai s-a terminat cea de-a zecea ediție, un festival care aduce an de an trupe de referință din zona gothic rock și foarte multi fani ai genului la Sibiu.

Sibiu Jazz Festival – 43 de ediții. Patruzecișitrei. Cred că din nicio listă de evenimente culturale ale României n-ar trebui să lipsească acest festival. Era singurul care se făcea înainte de Revoluție, a fost o pauză de câțiva ani, la un moment dat, dar de vreo doi ani încoace renaște din propria-i cenușă.

Timișoara

Festivalul PLAI – festival despre artă, muzică și multiculturalitate, anul acesta se află la a zecea ediție. A adus, de-a lungul anilor, nume importante ale scenei de world music, a fost și soldout în câteva seri de concerte.

JazzTM – s-au încheiat (cu succes) primele trei ediții, a adus mari nume ale scenei mondiale de jazz, la cea mai recentă ediție au fost, în toate cele trei seri, 21.000 de oameni.

Fest FDR – festival de teatru și arte ale spectacolului, în două părți, una în aprilie, cealaltă în iunie. Spectacole naționale și internaționale de teatru, dans și alte arte ale spectacolului, cu săli de teatru pline și spectacole în aer liber la care vine cel puțin jumătate de oraș și câțiva din alte orașe sau chiar țări.

Revolution Festival – festival făcut de cei de la EXIT (Serbia), trecut de o primă ediție de succes, cu aproape 15000 de vizitatori în două zile. 5 scene, multă muzică bună, vibe fain, poate ajunge mediu de mare (spațiul din Muzeul Satului, unde se desfășoară, e destul de restrictiv în privința numărului de vizitatori).

Cluj Napoca

Untold Festival

TIFF

Electric Castle (Cluj Napoca via Bonțida) – festival de muzică trecut de cea de-a treia ediție, desfășurat la Castelul Banffy, (relativ) aproape de oras. Nu e pe lista din articolul Hotnews, lucru mai mult decât surprinzător.

Comedy Cluj – festival de film de comedie care ajunge anul acesta la a șaptea ediție. A premiat oameni importanți din industria de film din România și din străinătate, e un festival de valoare atât pentru Cluj, cât și pentru România.

Alba Iulia

Festivalul Dilema Veche

Festivalul de folk Ziua de Mâine – festival de folk, cel mai mare din România. Biletele sunt soldout la câteva ore după ce sunt puse în vânzare. Tot ce a fost, e sau va fi important în folkul românesc, e prezent la festivalul ăsta.

Sfântu Gheorghe

Festivalul Anonimul

București

Festivalul George Enescu

Festivalul Național de Teatru – deloc amintit în lista evenimentelor de pe Hotnews, e al doilea cel mai important festival de teatru, dupa FITS.

NEXT – festival de filme de scurtmetraj. Cel mai important din România, la ora actuala, mare și mai crește. Să nu-l incluzi într-o listă despre evenimente culturale e de o neglijență crasă.

Poate că am ratat și eu câteva, dar cred că, în mare, astea sunt festivalurile care fac din România un important spațiu cultural. Asa cum a spus aseară Ada Teslaru, cel mai bun ambasador al României din ultimii ani a fost cultura. Stimați jurnaliști, să n-o băgăm în dubă, să zicem despre tot ceea ce se întâmplă prin țară, nu doar despre ce ne convine.

UPDATE de la cititori (și vă rog pe toți să-mi spuneți despre alte festivaluri importante, să completăm lista):

Brăila

Festivalul Hariclea Darclee – festival internațional important, de canto, ajuns la a 25-a ediție.

Festivalul Internațional de Jazz Johnny Răducanu – un alt important festival de jazz al României, pe lângă Gărâna, Sibiu Jazz și JazzTM.

Mulțumesc pentru completări Andrei Cismaru.

Vama Veche

Folk You – festival de tradiție al folkului. Nu mai e atât de mare ca pe vremuri, dar asta nu-l face mai puțin important.

București

Summerwell – începe peste câteva zile, lineup bun, entuiasm în jurul fiecărei ediții.

Biertan

Luna Plină – festival de film horror și fantasy, ajuns la a treia ediție, cu ecou răsunător la primele două.

Mulțumesc, Bogdan Iordache.

București

One World România

Festivalul Internațional de Film București (BIFF)

Festivalul de film european

Festivalul de Animație Anim’Est – cred că e singurul festival din România dedicat animației

Les Films de Cannes à Bucarest

Festivalul Internaţional de muzică de cameră SoNoRo

Portul cultural Cetate

Divan Film Festival

Timișoara

TimiShort

Piatra Neamţ

Filmul de Piatra

Costinești

Gala HOP

Sibiu

Astra Film Festival

Mulțumesc, Răzvan Penescu.

Cluj Napoca

Jazz in the Park

TiMAF

Multumesc, Val.

București

Undercloud – festival de teatru independent.

Mulțumesc, Georgiana Lungu.

Brașov

Dracula Film Festival

Mulțumesc, Mihai Pomană.

Hunedoara și Deva

Opera Nights – care se ține în curtea Castelului Corvinilor.

Mulțumesc, Ionuț Suciu.

Foto: Festivals by Shutterstock


12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *