Despre tampoane si alte cele

Pentru azi aveam in minte un alt fel de subiect, insa un mesaj primit pe mail m-a facut sa-mi reorientez subiectul zilei. Nu ca as avea io vreun subiect in mod special, dar niste planuri sunt bune intotdeauna.

Probabil ca multe dintre cititoarele mele (chiar si unii dintre cititori) au primit pe e-mail pps-ul acela in care ni se explica (noua, femeilor) cat de periculoase sunt tampoanele (alea de tip o.b.) si ca, cel mai bine ar fi sa folosim absorbante.

Eu una sunt convinsa ca asta e o strategie de marketing, pusa la cale de Always pentru a suprima vanzarile O.B., pentru ca, femeia moderna alege calea mai curata si mai lipsita de riscuri (vizuale, if u know what i mean) cand e vorba de acea perioada a lunii.

In acest pps ni se explica de ce apare SST-ul (in cazuri foarte rare): asa zisa compozitie a tamponului contine dioxina, un produs foarte toxic, care sta la baza cancerului de col uterin etc. Acum, sa stam drept si sa judecam stramb (sau era invers? 😀 ): unde e explicatia pentru cancerul de col uterin aparut la femei care n-au folosit in viata lor tampoane de felul asta? Sau care e explicatia aparitiei cancerului de piele (o fi propylenglycolul continut de cremele noastre de corp)? De unde apar chisturile ovariene?

Bineinteles, astea sunt intrebari fara raspuns. Celulele canceroase continute de corpul nostru se activeaza o data la cativa ani si se declanseaza ca si boala in momentul in care imunitatea este scazuta. Asa cum dam vina pe tampoane, putem da vina pe E-urile continute de paine, salamuri si alte tampenii pe care le mancam, pe alinierea planetelor sau pe o zi nefasta in care corpul nostru s-a simtit mai slabit decat de obicei.

In ziua de azi, alergand dupa sanatate (pe care ne-o distrugem cu mancatul o data la doua zile, nopti de nesomn si muncit pana cadem in cap), avem tendinta de a accepta drept adevar absolut orice ni se prezinta intr-un viral de e-mail. Ni se face frica de niste tampoane, fara sa ne gandim ca anti-conceptionalele sunt mult mai periculoase, pentru ca intervin in mod nefiresc asupra functionarii organismului nostru. Am auzit femei care vorbeau despre pps-ul respectiv (eu l-am vazut prima oara acum vreo 3 ani), dar care facusera pana acum cel putin doua chiuretaje. Ori, eu am impresia ca un chiuretaj e mai aducator de boli decat orice tampon pe care il folosesti. Dar no, asta poate-i doar parerea mea.

Ni se face frica de tampoane, dar nu stim ce inseamna testul Papanicolau. Fugim de azbestul continut de ele la fel cum fugim de o mamograma (care, apropo, trebuie facuta o data pe an pana la 30 de ani, apoi din 6 in 6 luni). Inca ne inrosim pana in varful urechilor cand “obigiuaienul” ne propune o ecografie vaginala, foarte necesara, de altfel, pentru a diagnostica in mod corect eventualele chisturi aparute pe ovare, dar ne simtim foarte femei atunci cand primim o informatie despre cat de toxic este tamponul.

Tie, barbatul care citeste aceste randuri, poate o sa ti se para deplasat ceea ce scrie mai sus. Dar astea sunt probleme care te afecteaza si pe tine. Trimite femeia de langa tine la doctor, nu-i da sa citeasca pps-uri idioate. Sprijin-o si sustine-o, insoteste-o la medic atunci cand e nevoie. Nu-ti mai da ochii peste cap cand iti spune ca are nevoie sa fii mai delicat, nu mai rade cand iti explica despre durerile ei alea mari din perioada delicata (adresarile de gen “las’ ca nu mori, ca doar femeile au menstruatie de cand lumea”), tu n-o sa stii niciodata ce inseamna o durere de felul ala. N-o mai obliga sa ia anti-conceptionale doar pentru ca tu nu suporti prezervativul, poate mai incolo iti vei da pumni in cap cand doctorul va va spune ca aparatul ei reproducator e pe jumatate compromis din cauza pastilelor.

Of, ce greu e sa fii femeie…


22 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *