Dilema de Paște

shutterstock_169126397 Cred că doar anul ăsta am conștientizat foarte puternic multiculturalitatea țării ăsteia. O fi și influența Timișoarei aici, ce să zic. M-am învățat de mulți ani să zic Paște Fericit, Crăciun Fericit sau La Mulți ani de mai multe ori,în funcție de naționalitățile/religiile oamenilor cu care am contact.

Dilema mea s-a arătat în dimineața de Paște când, însoțită de soră-mea, am intrat într-un Mol să ne luăm o cafea. Am dat „bună dimineața” oamenilor de-acolo și aproape imediat am auzit „Hristos a înviat!”. Am răspuns cuvioasă, desigur, dar nu m-am putut abține să nu mă întreb: îmi scria pe frunte că-s ortodoxă? Dacă eram catolică, protestantă sau pastafariană? Sau atee, că nu contează ce sunt, de fapt. Da, știu că suntem o țară predominant ortodoxă, dar nici nu mi se pare în regulă să salutăm în credința noastră oameni străini despre care nu știm ce religie preferă (sau dacă preferă vreo religie).

Sunt deplasată? Prea politically correct? Prea preocupată de pacea mondială? Ați avut vreodată dilema asta în ultima vreme sau sunt singură pe lume?

Foto: Religions of the World by Shutterstock


13 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *