Din invataturile Biloxi Blues la Ideo Ideis

(stire importanta: spectacolele din competitia Ideo Ideis 2013 se vad live pe site)

Unul din dezavantajele locuitului la Timisoara este, cu siguranta, lipsa spectacolelor care se joaca in capitala si care ajung cu greu prin zona noastra. E drept, nu e un dezavantaj atat de mare, mai ales pentru mine, care ma plimb tot anul de la un festival la altul si intotdeauna se nimereste sa intalnesc spectacolele la care visez de multa vreme.

M-am bucurat foarte tare cand am vazut “Biloxi Blues” (in regia Iarinei Damian) in programul Ideo Ideis de anul acesta. Mai ales ca, de fiecare data cand se juca in Bucuresti, primeam cate o invitatie cu textul “daca esti in Bucuresti, ne-am bucura sa poti veni la spectacol”. Nu eram. Niciodata.

Cu toate astea, asteptarile mele n-au ajuns pana la cer. Stiam ca e un spectacol bun prin jocul actorilor, stiam ca textul nu e unul dintre textele geniale ale lumii (din punctul meu de vedere, sa ne intelegem; nationalismul american ma depaseste si nu-i inteleg manifestarile) si mai stiam ca adaptarea textului pentru acest spectacol e una foarte buna. Voiam sa-i vad foarte tare pe Tudor Chirila (pe care-l mai vazusem jucand in “Preludiul si Liebestod”, o parte a spectacolului “O lume pe dos”) si pe Paul Ipate, unul din actorii despre care eu cred ca nu e folosit atat de mult cat ar trebui. Paul ar trebui sa joace mai mult; mai multe filme, mai multe spectacole, mai mult orice.

“Biloxi Blues” a reusit sa ma tina atenta timp de doua ore si 15 minute. M-a atras pe scena, langa soldatii chinuiti de sergentul tipic al armatei americane, mi-a smuls zambeste dulci-amare si mi-a intiparit in minte o replica: “In momentul in care ai inceput sa iti compromiti gandurile, esti un candidat la mediocritate.” Am tresarit in acel moment si mi-am spus acelasi lucru pe care mi-l spun de cativa (putini) ani incoace: “mai aminteste-ti o data ca tot ce faci e pentru tine, ca sufletul tau e important si ca restul nu conteaza atat de mult cat sa te faca sa-ti calci inima si crezurile.”

Am inteles aseara de ce a ajuns “Biloxi Blues” la Alexandria in timpul festivalului: e un spectacol din care toti cei veniti aici invata ca aparentele nu sunt ceea ce ar trebui sa judece. De fapt, invata ca a judeca pe cineva e complet gresit si ca uneori e nevoie sa ai rabdare cu timpul, cu oamenii, cu tine insuti, pentru a intelege corect orice se intampla in jurul tau.

E prea frumos la tine-n suflet, mai Ideo Ideis. (iar domnul Alifantis a facut istorie cu atelierul sau de muzica de aici)

Ideo Ideis este un proiect finantat de A.F.C.N, realizat in parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului si sprijinit de Memo Plus ca parte din proiectul „Romani frumosi”. Evenimentul si-a găsit prieteni la Volksbank, Rinf, Millefiori, Illy, H&M, TelDrum, Pro Invest, EuroCar, Aurelian Sandulescu si SC Brain SRL. 

Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Indygen, BORȚUN•OLTEANU, FITS, UNATC, Godot Café-Teatru, Muzeul Judetean Teleorman, Societal, WeAreHere, Conciato, Focus pe Germana, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat, Catalactica, Consiliul Judetean Teleorman, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Teleorman.

Ultrabooks Toshiba

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *