Dorinta ascunsa, acum indeplinita

Cu vreo doua saptamani in urma, scriam din nou despre pasiunea mea pentru tara asta, pentru locurile ei minunate, pentru magia cu care ne intampina atunci cand ne hotaram s-o descoperim. Adresam si o provocare, una la care nu speram sa primesc prea multe raspunsuri: sa-mi trimiteti pe mail cateva fotografii cu locurile preferate din tara. Spre surprinderea mea, au fost multi cei care mi-au scris si cu care am povestit despre trasee turistice, care mi-au cerut sfaturi despre locurile in care sa mearga, iar cativa dintre voi mi-au trimis si niste fotografii. Pe care o sa le vedeti mai jos, impreuna cu descrierile “proprietarilor”.

Atentie, urmeaza muuuuulte fotografii.

Otilia mi-a scris ca se straduieste sa recupereze la capitolul “calatorii prin tara” si mi-a trimis cateva fotografii frumoase, care arata locurile de care ea s-a indragostit.

Cetatea Alba Iulia (vedere din preajma bisericii ortodoxe)

Transfagarasanul

Poiana Rusca

Dunarea aproape de Cazane

Arieseni

Castelul Peles

Ioana (una din cititoarele cele mai fidele, lucru pentru care ii multumesc din suflet), mi-a scris asa: “Prima poza e din Bucovina pe care o ador. Din pacate nu am una punctuala insa povestea locului m-a fascinat. In Valea Putnei, pe 15 august, de Santa Marie Mare , oamenii isi celebreaza mortii. Pregatesc bucate si prajiturii si fructe si se duc cu toata familia in cimitir , unde, dupa ce se sfintesc mormintele, mananca alaturi de mortii lor. Ce dovada mai buna ca de fapt moartea face parte din viata! O traditie superba, o sarbatoare traita cu bucurie si piosenie, pastrata an de an ca o legatura vesnica intre trecut si prezent!
Cealalta e de la Manastirea Namaiesti, Arges. Biserica manastirii e sapata in piatra si e considerata monument istoric din secolul al XIV-lea. Icoana Maicii Domnului din biserica este considerata una din cele mai vechi icoane ale crestinitatii si se presupune ca a fost zugravita de Sf. Apostol si Evanghelist Luca.
Oltea, multumesc pentru febra asta pe care mi-ai transmis-o ! Si eu iubesc Romania ! Si de acum, promit sa fiu mai atenta la ce vad, spre impartasire cu restul lumii.”

Elena mi-a povestit despre satul Magura: “Satul Magura din comuna Moieciu (judetul Brasov) e locul ]n care poti petrece un weekend (de vineri pana duminica) cu aprox. 180 de lei, cu cazare si trei mese bine gatite pe zi: intre Bucegi si Piatra Craiului, cu strazi inguste si terenuri mari, intr-o liniste deplina.”

Oana mi-a povestit asa: “Ma chinui sa-ti scriu mailul asta cam de cand ai scris postul in care cautai iubitori de Romania. Bineinteles, ca ba uitam, ba nu aveam timp, ba…diverse :) Adevarul e ca, la un moment dat, m-am gandit chiar sa scriu un post pe blog ca raspuns la provocarea ta, pentru ca sunt atatea locuri faine pe care le-am descoperit de-a lungul timpului incat singurul motiv pentru care mi-am dorit carnet si masina a fost acela de a putea pleca in descoperiri diverse.

Iti trimit trei poze, din arhivele stranse de-a lungul timpului.
Doua sunt din Piatra Craiului. Una de pe drumul spre Varful Piatra Mica, un obiectiv pe care multi il ocolesc in drumul lor spre Creasta Pietrei Craiului. E atat de liniste si frumos acolo incat e, chiar daca sunt putin macabra – vorba unui prieten cu care am fost acolo – un loc unde ti-ai dori sa mori. Se vede Creasta in departare si toti muntii si vaile dimprejur. Noi am vazut si-o capra neagra, mult mai agila decat noi pe stancile asezate in fel si chip.
Una e de la coborarea dinspre acelasi traseu. Drumurile mele de montaniarda convinsa m-au purtat prin multe chei, de-a lungul timpului. Cheile Zarnestiului, in schimb, iti taie rasuflarea la propriu. Peretii de stânca ce stau in dreapta si stanga, copacii ce par a creste de niciunde, florile mici si mov asezate pe verticala. Nu pot povesti in cuvinte destule despre frumosul de acolo, pentru ca – la fel care orice imagine de suflet din Romania – e un moment care trebuie trait, nu povestit.
Cea de-a treia e de la Capul Dolosman, dintr-un weekend cand am descoperit Dobrogea de Nord. Un loc de liniste, din nou. Incarcat de istoria unui sit arheologic si inconjurat de un lac pe care poti vedea zeci de lebede, pescarusi, pelicani.
Bineinteles, in toate povestile asta cu imagini frumoase se ascund mereu si povestile unor oameni sau a unor istorii pe care le afli pe drum. Si cred ca asta e unul din farmecul lor special. Si al tarii noastre, in general.”

Piatra Craiului

Capul Dolosman – Dobrogea de Nord

DAM mi-a facut o mare surpriza si mi-a trimis niste fotografii superbe. 13 arhive pline cu fotografii din care mi-a fost foarte greu sa aleg. Probabil ca alegerea mea nu coincide cu ceea ce ar fi ales el din acele arhive, dar asta e: daca mi le-a trimis asa, ma gandesc ca si-a asumat alegerile mele. Mi-a zis asa: “Spor si ajunge sa le arati, nu trebuie sa-i si convingi.”

Cetatea Soimos, Arad

Castelul Corvinilor

Vedere de sus, din Cetatea Devei

Cetatea Calnic

Castelul Bran

Gura Raului (ador fotografia asta)

Breazova

Anina

3 Ape (langa Garana)

Paltinis (locul copilariei mele)

Parcul National Retezat

Poienile Izei

Last, but not least, Timisoara:

Sper ca v-au placut fotografiile cel putin la fel de mult cat mi-au placut si mie. Le multumesc inca o data tuturor, pentru rabdarea de a cauta prin arhivele cu fotografii si pentru cuvintele frumoase.

V-am zis eu ca avem o tara minunata? :)


11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *