Două vorbe despre PR-ul politic în România
|Cele mai recente eșecuri în materie de PR politic au fost dezbătute intens pe internetul românesc. Doar le reamintesc aici: Cristian Bușoi (PNL) a încercat să-și facă o campanie de imagine folosind fotografii de la dezastrul din Colectiv și de la cutremurul din `77, iar Cristian Petrescu (PMP) a profitat de „viralul lunii” pentru a-și face un spot de promovare care cu greu poate fi privit la modul serios.
Nu-i treaba mea să le comentez consilierii în materie de imagine și reputație, însă încerc două posibile explicații pentru care politicienii din România nu vor înțelege foarte curând ce înseamnă PR de calitate.
Consilierii lor de imagine nu știu/nu pot să se impună. Sunt convinsă că toți cei care lucrează în industriile creative s-au lovit de situații în care clientul știe foarte bine ce vrea și mai are puțin și face singur tot ce are nevoie. Atâta numai că nu prea știe exact cum se folosesc programele alea, dar ei au nevoie de executanți, nu de oameni care să îi sfătuiască. Iar agențiile/oamenii angajați pe aceste posturi, probabil fericiți că au un contract stabil, se transformă în „yes men”. Problema e atunci când se întâmplă câte una lată de tot (vezi cazurile de mai sus), și acești oameni se trezesc dați afară pe motiv că n-au consiliat.
Mai mult, politicienii în cauză, înainte să-și concedieze consilierii de imagine, se miră vreo câteva ore/zile, neînțelegând de unde li s-a tras ura internetului.
Oamenii care înțeleg că TNR și Cotidian Zilnic sunt site-uri de satira trăiesc într-o bulă. Ceilalți, majoritatea, COMENTEAZĂ CU CAPSLOCK LA O ȘTIRE FALSĂ DESPRE CEDO CARE INTERZICE DRAGOBETELE ÎN ROMÂNIA. Cum ar veni, nu-i interesează nici că Bușoi își face campanie de imagine pe sufletele celor 63 de morți și o sută de răniți, nici că viitorul candidat al PMP folosește o glumă proastă să facă un spirit de umor pe rețelele sociale. Nu le pasă. Ei comentează despre prostie la știri false și își fac semnul crucii în fața monitorului când dau peste poze cu copii bolnavi legați la aparate.
Iar domnii politicieni știu asta, așa că nu-și bat capul cu PR-ul.
În fine, treaba lor, că mai avem mult până la profesionalism în PR politic. Nu uitați, insă, voi – indignații de toate mizeriile făcute de politicieni pentru un fir de popularitate: sunteți mulți cei care nu votați. Data viitoare când calcă unul de ăsta pe bec, supărați-vă, ok, dar amintiți-vă că ăia care nu se supără/nu le pasă sunt ăia care votează.
Campaign by Shutterstock
Tweet