Examen dupa 15 ani de munca
|Merg frumusel azi la primarie, sa ridic un aviz. In fata primariei, o mana de oameni, cu tot felul de vuvuzele si zgomot mult. M-a apucat instant durerea de cap. Trec de ei, intru in primarie si merg la doamna draguta care m-a tot indrumat zilele astea despre ce si cum sa completez, ca sa fie totul bine. Ii spun: “Vai, o sa innebuniti azi cu atat zgomot”. Incepe sa rada amar si spune: “Is ai nostri, doamna, ii suportam, ca pentru noi fac galagie”.
Se pare ca onor Primaria Timisoara i-a intampinat de dimineata cu o circulara draguta, in care le comunica, tuturor de la biroul de eliberare avize, ca la 1 octombrie o sa dea un examen in care o sa li se evalueze capacitatile. Acum, io nu-s chiar cea mai mare fana a functionarilor publici, dar oamenii de la biroul asta chiar muncesc. N-am vazut pe unul sa fie acru, rau intentionat sau fara chef. Insa nici nu mi se pare normal sa anunti un examen cu 10 zile inainte.
Doamna cu care am vorbit nici macar nu stia daca e directiva de la conducerea primariei Timisoara sau e o chestie nationala. Stie doar atat: “Am doi copii acasa, unul de 14 ani si unul de 4. Aici trebuie sa zambesc, sa ma port frumos, ca oamenii care vin aici si au nevoie de mine nu-s interesati ca trebuie sa invat pentru un examen. Stiu legea, ca doar cu ea lucrez toata ziua, dar acum trebuie s-o stiu la virgula, ca asa se cere. Spuneti-mi, cand sa invat?”
Sunt curioasa de ce doar cei care au dat zeci de examene sunt acum evaluati. De ce acei oameni care au ajuns sa fie functionari publici acum o luna stau linistiti pe posturile lor si nu trebuie sa-si faca griji pentru ziua de maine.
Nu stiu, intreb si io.
Tweet
daca dupa 15 ani de munca imi pun problema rezultatului unui examen de evaluare (evaluare a munci pe care o prestez zilnic de 15 ani ) atunci rapunsul la intrebarea ta e ‘d’asta’ !
@flipper S : zi sa mori tu ca ai carnet de conducere si stii ACUM toate reglemantariile in vigoare… Ca doar conduci…
Mai Nebu io zic ca ai avut noroc ca io de cate ori am avut treaba la primarie numa sictir am gasit. Poate am nimerit la alt ghiseu. Acum treaba e intortocheata. De ce tre sa dea examen? Se fac disponibilizari pe criterii de competenta? Ca n-am nici o problema cu asta. Raspunderea e a celor care fac examinarile, cum vor aprecia ei cunostintele teoretice sau abilitatea de a rezolva o problema eficient.. adica tot timpul ne plangem ca-n aparatul de stat sunt o gramada de incompetenti cu loc caldut si salar de bugetar.. acum le plangem de mila? Toata simpatia pentru doamna si copiii ei dar nu vad de ce decizia de exeaminare ar fi una gresita. Aplicarea ei insa ar putea fi, cum se intampla intotdeauna, proasta, afectand si oameni de treaba.
“evaluare a munciI”…just sayin’
@richie, nu decizia de evaluare e gresita, ci felul in care se evalueaza. Sunt doar NISTE functionari care sunt evaluati, nu toti. Adica aia care au mai dat pana acum examene pentru a isi lua diferitele grate si clase (Sau cum naiba se clasifica chestiile astea). Iar o alta decizie proasta afost asta cu anuntatul cu 10 zile inainte de examen. Adica ok, examinam, dar sa lasam oamenii sa se pregateasca, zic…
@ Eu/Tu/El/Ea/Noi/Voi/Ei/Ele
Nu le stiu, iar daca le incalc imi iau amenzi …. dar comparatia cu carnetul de sofer e fortata, nu-mi cistig existenta ca sofer, nu depind alti oameni de cunostintele mele de legislatie, …
@Proiectantul: Daca ai un carnet de conducere si conduci un autoturism da, trebuie sa cunosti toate reglemntarile in vigoare. Daca nu le stii si spui “merge si asa ca eu am experienta” o faci pe spinarea ta. In schimb daca esti sofer profesionist nu mai e doar persoana ta cea care are de suferit.
@Nebuloasa: Aceste examinari ar trebui sa fie periodice. Cum pot servi aceste institutii publice cei ce nu cunosc legile cu care lucreaza? De ce la stat evaluarile anuale sunt notate din burta? Da, e anuntat cu 10 zile pentru ca nu trebuie sa invete avand in vedere ca sunt chestionati in legatura cu ceea ce fac sau ar trebui sa faca zilnic.
Eu personal am vazut functionari publici care nu cunosc legile si nu isi asuma responsabilitatea. Totusi vina nu e a lor pentru ca nu li s-a mai cerut asta pana acum. Nici la angajare nu li s-au verificat aptitudinile si nu li s-a cerut o specializarea ceruta de fisa postului (in majoritatea cazurilor). Si da, unii sunt prea mici si muncesc, in timp ce altii au scaunul asigurat de partid.
Am lucrat si eu la stat. am patit cazuri in care ne faceau evaluari de pe o zi pe alta, numa sa mai trieze din oameni. Cat esti mic in grad nu contezi.
Daca examenul nu e aberant sau rau-intentionat (yeah, right), nu e cel mai rau lucru din lume. Daca oamenii aia is profesionisti, n-ar trebui sa se teama, nu? Numa’ ca evaluarea asta ar trebui sa inceapa de sus, de la sefi in jos, pentru ca de obicei aia sunt cei mai incompetenti. Un om care munceste de 14 ani la un ghiseu nu este numit de un partid, dar un sef care se schimba o data la 4 ani …