Filme si paine: Closer To The Moon si Cinema City

Closer To The MoonAs vrea sa inteleg deciziile unicului cinematograf timisorean in ceea ce priveste alegerea filmelor care ruleaza in urbe. Teoretic, le inteleg: cand ai un cinematograf cu 6 sali, din care doua de 20 de locuri, nu-ti permiti sa aduci ceva ce ar putea avea sala pe jumatate goala. Practic, cand tot mai mult oameni cer un film si ei se incapataneaza sa nu-l aduca, nu mai inteleg nimic. Da, toata lumea trebuie sa-si castige painea, dar de dragul artei poate ar fi bine sa mai mancam putina mamaliga, cateodata. Iar daca exista oameni care merg 100 de kilometri dus-intors doar ca sa vada un film (exemple: Alexandra si Anca), poate ca e cazul sa te razgandesti putin.

Stiu, din spatele cortinei, cat de tare se chinuie producatorii unor filme sa le trimita in cinematografele romanesti. Stiu si cat de putin respect exista pentru munca cineastilor romani. Am mai spus si o s-o spun intotdeauna: filmul romanesc are valoare; sunt filme de autor, filme care ne radiografiaza natia – corect, nimanui nu-i place sa se vada pe un ecran de cinematograf, iar filmul romanesc asta face, ne pune pe fiecare dintre noi acolo.

Dar “Closer To The Moon” e altceva. Va rog sa ma credeti ca e cu totul altceva. E o poveste care aduce lacrimi de bucurie pe obraji, chiar daca finalul nu e cel mai fericit. E filmat altfel, montat altfel, jucat altfel (Vera Farmiga si Mark Strong – cred ca sunt de ajuns pentru a ne da seama ca filmul asta se adreseaza unui cu totul alt public), iar dialogurile sunt savuroase, amuzante, intr-un stil marca Nae Caranfil care ne-a facut sa iubim “Filantropica” si “Restul e tacere” – cam toate filmele lui, de fapt.

Anul trecut, dupa ce am vazut filmul la TIFF, scriam asta (intreg articolul scris pentru TION, aici):

La sfarsitul proiectiei noului film am fost rugati sa nu facem recenzii de film si sa spunem ce-am simtit, ce ne-a placut, ce nu ne-a placut, cum am văzut si trait filmul. Singurul lucru pe care am putut sa-l spun (cu lacrimile inca in ochi) a fost asta: „Ma bucur ca istoria lucreaza, cateodata, cu sufletele bune si le salveaza atunci cand e nevoie. Va multumesc ca mi-ati aratat in felul acesta o poveste aproape uitata.”

Nu se poate ca Timisoara, oras care vrea sa candideze la titlul de capitala culturala in 2021, sa nu aiba unde proiecta filmul momentului in Romania. Sper ca in curand sa revin cu vesti foarte bune pentru cei care isi doresc sa vada acest film undeva in acest oras. Pentru ca nu e destul sa te revolti, trebuie sa incercam sa gasim cu totii o solutie.

Pana atunci, mai delectati-va putin cu trailerul:

Foto


11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *