Filmul care nu e despre animale si copii

Am vazut aseara “Domestic“, filmul lui Adrian Sitaru, un alt film romanesc care iese din tiparele filmelor romanesti post-decembriste. Mi-a placut mult, nu pentru ca e un film genial, ci pentru ca, pe alocuri, prezinta o realitate putin fortata, exact acea realitate la care niciunul dintre noi nu-si doreste sa ajunga.

“Am dat la facultatea de regie trei ani pana am renuntat la ea.”, marturiseste Adrian Sitaru, pe care am avut placerea sa-l cunosc cu putin timp inainte de inceperea proiectiei. A lucrat in ProTV, o vreme, apoi a mers la facultate, unde l-a intalnit pe Adrian Silisteanu, operatorul de imagine cu care face minuni pentru marele ecran. “Sunt intalniri menite, dirijate de altii, care ne fac pe noi sa ne gasim echilibrul si sa functionam mult in aceeasi formula. Daca ai observat, in filmul romanesc sunt aceleasi colaborari. Asa functionam, asa ne simtim confortabil.”

La Domestic mi-au atras atentia cadrele lungi, filmate “snur”, dar nu statice. Din contra, cred ca e prima oara cand vad la un film (orice film) atatea cadre facute dintr-o bucata, in care actiunea sa fie dinamica, sa te tina cu ochii pironiti pe ecran, ceea ce-mi spune un singur lucru: avem, in tara asta, niste actori ai naibii de buni, capabili sa transmita tot ce se intampla dincolo de ecran in minute bune de spus replici.

DOMESTIC-premiera_CinemaPRO_foto Adi Marineci

Ariadna Titieni, fetita lui Adrian Titieni, e magistrala intr-una din scene. Nu stiu de cate minute a fost scena (vreo 5-6 minute, cred), dar a fost atat de naturala, atat de puternica, incat imi venea sa strig catre ecran “gata! lasati copilul sa taie gaina, sa faca orice, numai n-o mai bateti la cap!” Am aflat ulterior ca, pentru filmarea acestei scene asa cum e ea in film, a fost nevoie de doua zile si jumatate si ca dialogurile au fost prezente de la inceput in scenariu, foarte putine lucruri modificandu-se pe parcursul filmarilor. Ceea ce inseamna ca Sitaru a stiu de la bun inceput cum vrea sa-i arate filmul.

Domestic e de vazut pentru ca e dureros de sincer. E femeia care isi pierde o bucata din ea (Clara Voda) sau femeia care nu se plange niciodata, familia si nevoia de a fi langa ea fiind mai importante decat o falca umflata de la o masea (Ioana Flora). E barbatul care renunta la familie atunci cand greutatile apar (Adrian Titieni) sau tatal morocanos care nu-si arata niciodata sentimentele (Gheorghe Ifrim). Pe langa toate astea, mai e vorba si de copilul care uita foarte repede de iubirea pentru un animal, ca sunt lucruri mai importante pe lume, la 9 ani (Dan Hurduc, despre care puteti citi cate ceva aici).

Sa-l vedeti. Va va face sa va opriti si sa va ganditi putin, dar va va face sa si radeti, dulce-amar, in timp ce-l urmariti desfasurandu-se pe ecran.

In Timisoara, filmul se mai poate vedea azi, ora 18, maine, ora 19 (24 si 25 martie) la Aula BCUT, si joi (28 martie), ora 19. Biletul costa 5 (cinci) lei.

*Credit foto: Adi Marineci | Premiera de gala Cinema PRO


9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *