Gesturile mici aduc normalitate

in-comunitate În Timișoara există o asociație, „În comunitate” pe numele ei, care se implică în a schimba, cât de puțin, fața cartierelor istorice ale Timișoarei. Un copac vopsit acolo, o reparație la vreo fântână dincolo, discuții cu oamenii din cartiere pentru a găsi împreună soluții ca locurile în care trăiesc să fie puțin mai practice și mai curate. Chestii mici, aparent fără însemnătate, menite să crească atașamentul comunității.

Unul dintre cartierele care au beneficiat de atenția asociației este Piața Traian. Un loc care, din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai frumoase ale orașului: o piață superbă, înconjurată de clădiri la fel de superbe (dar, din păcate, ca majoritatea clădirilor istorice de aici, într-o continuă degradare). Piața asta e măricică, ar putea fi loc de concerte și festivaluri mici și medii, târguri și alte chestii faine care se mai fac prin orașe. Mai ales că Timișoara duce lipsă de viziune la capitolul „ce locuri să mai alegem pentru evenimente”, cred că Piața Traian ar fi un loc de luat în calcul de către toți operatorii culturali.

Printre chestiile foarte bune făcute de asociația „În comunitate” se numără și construirea unor gradene din lemn pentru diverse mici evenimente care ar putea avea loc în Piața Traian. Acestea au fost făcute în 2015, dar, pentru că omul e bun doar să distrugă, uneori, după un an de reparații constante asociația a decis că se retrage din povestea asta. Sentimentul a fost unul de „chiar nu putem repara cât stricați voi” și au mers mai departe, lăsându-i pe oameni să distrugă în continuare.

Zilele trecute, adică un an mai târziu, trecând prin Piața Traian, cei de la asociație au văzut gradenele reparate. Cineva (un om sau mai mulți) a făcut rost de lemn, niște cuie, puțin lac și a reparat stricăciunile.

N-o fi un gest mare ăsta. Nu e nici măcar o știre. E doar un semn că dacă insiști și te implici cu adevărat, rezultatele o să apară. Mai devreme sau mai târziu, nici nu contează când, important e că se întâmplă.

Implicarea civică e pasul nostru spre normalitate. Orice gest, cât de mic, contează extraordinar de mult.


3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *