Gesturile mici aduc normalitate
|În Timișoara există o asociație, „În comunitate” pe numele ei, care se implică în a schimba, cât de puțin, fața cartierelor istorice ale Timișoarei. Un copac vopsit acolo, o reparație la vreo fântână dincolo, discuții cu oamenii din cartiere pentru a găsi împreună soluții ca locurile în care trăiesc să fie puțin mai practice și mai curate. Chestii mici, aparent fără însemnătate, menite să crească atașamentul comunității.
Unul dintre cartierele care au beneficiat de atenția asociației este Piața Traian. Un loc care, din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai frumoase ale orașului: o piață superbă, înconjurată de clădiri la fel de superbe (dar, din păcate, ca majoritatea clădirilor istorice de aici, într-o continuă degradare). Piața asta e măricică, ar putea fi loc de concerte și festivaluri mici și medii, târguri și alte chestii faine care se mai fac prin orașe. Mai ales că Timișoara duce lipsă de viziune la capitolul „ce locuri să mai alegem pentru evenimente”, cred că Piața Traian ar fi un loc de luat în calcul de către toți operatorii culturali.
Printre chestiile foarte bune făcute de asociația „În comunitate” se numără și construirea unor gradene din lemn pentru diverse mici evenimente care ar putea avea loc în Piața Traian. Acestea au fost făcute în 2015, dar, pentru că omul e bun doar să distrugă, uneori, după un an de reparații constante asociația a decis că se retrage din povestea asta. Sentimentul a fost unul de „chiar nu putem repara cât stricați voi” și au mers mai departe, lăsându-i pe oameni să distrugă în continuare.
Zilele trecute, adică un an mai târziu, trecând prin Piața Traian, cei de la asociație au văzut gradenele reparate. Cineva (un om sau mai mulți) a făcut rost de lemn, niște cuie, puțin lac și a reparat stricăciunile.
N-o fi un gest mare ăsta. Nu e nici măcar o știre. E doar un semn că dacă insiști și te implici cu adevărat, rezultatele o să apară. Mai devreme sau mai târziu, nici nu contează când, important e că se întâmplă.
Implicarea civică e pasul nostru spre normalitate. Orice gest, cât de mic, contează extraordinar de mult.
Tweet
E foarte interesantă mișcarea, mai ales că de când mă știu Piața Traian arată la fel de tristă, ba chiar de evitat având în vedere fețele ciudate care locuiesc zona. Să-mi fie cu iertare, însă nu-ți prea vine să umbli noaptea de una singură pe acolo. În rest, inițiativa este foarte mișto, iar lucrurile ar fi și mai și dacă locatarii acelor clădiri ar pune umărul la treabă și le-ar renova.
Mie-mi place mult zona. Locuiesc la cinci minute depărtare și merg des pe acolo, ziua sau noaptea. Nu mai e de mult o zonă nesigură (sau poate așa mi se pare mie, locuind aici de cinci ani).
Cât despre renovări, astea intră în obligația primăriei la fel de mult cât intră în obligația proprietarilor. Nu se pot face renovări pur și simplu, trebuie urmați niște pași foarte costisitori, iar primăria ar trebui să aibă o lege (și niște fonduri) care să-i ajute pe proprietari.
Sper că, odată cu pregătirile pentru CCE în 2021, autoritățile să realizeze că manifestările culturale și artistice nu vor avea loc doar în centrul orașului.
Nu cunosc procedura renovărilor, știu însă că sunt de urmat niște pași. Mai știu și despre ”complotul” unor proprietari nu prea dornici să se apuce de treabă. Este vorba despre o clădire din Piața Unirii, ce-i drept. Abia aștept ca toate cartierele din cetate să fie renovate. Atunci să vezi splendoare de oraș! Și da, poate ai dreptate că e zona safe. Cum nu prea am treabă pe acolo, am rămas cu vechi șabloane. 😀