Ideo Ideis – ghid practic

ideo Nu de putine ori am auzit intrebarea asta: “Bine, tu mergi la festivaluri ca te invita cineva din organizare, dar daca eu as vrea sa merg, cat m-ar costa? Si ce-as putea face eu ca sa am parte de aceeasi experienta pe care o ai si tu?”

Zic din start ca experientele sunt diferite din simplul motiv ca noi toti suntem diferiti. Percepem evenimente si intamplari in functie de ce ne place si nu ne place in viata. Dar asta nu ma impiedica sa povestesc pe larg ce inseamna, din punct de vedere costuri si experienta, unul dintre cele mai frumoase si energice festivaluri la care am mers vreodata: Ideo Ideis.

Transport, cazare si masa.

Din Bucuresti sunt 80 de kilometri pana la Alexandria. Exista microbuze care pleaca din ora in ora (si din Bucuresti, si din Alexandria), cu 15 lei biletul. Asta, desigur, daca nu aveti masina. Daca veniti din alta parte a tarii, cel mai comod e sa mergeti pana in Bucuresti, iar de acolo sa luati microbuzul pana la Alexandria.

Nici la cazare nu prea sunt probleme. Exista cateva hoteluri si pensiuni in Alexandria. Eu stau la hotel Parc, unde camera standard e undeva pe la 140 de lei. Desi are doar doua stele, e un hotel destul de scump la cazare, dar foarte ieftin la celelalte produse (3 lei o cafea, 4 lei o cola etc.). Daca vreti mai multe detalii, puteti sa le scrieti celor de la festival, cu siguranta va vor ghida catre cea mai buna varianta de cazare pentru voi.

Cu mancarea e tare simplu. Terasa Conciato, singura la care mananc din 2011, de cand vin aici, are niste preturi foarte bune. Un pranz cu tot cu apa si cafea ajunge cam la 30 de lei de persoana, daca vreti sa va rasfatati cu ceva preparate speciale (peste, legume la abur, salate sofisticate); daca alegeti preparate traditionale, nu platiti mai mult de 20 de lei). La fel si cu cina, deci pentru mancare n-ar trebui sa cheltuiti mai mult de 50-60 de lei/zi de persoana. Puteti sa va rasfatati si cu cate un pahar de vin; costa 5 lei si e un vin de la Recas, foarte bun.

Activitati in festival.

Festivalul e structurat in asa fel incat si cei care vin aici in vizita, si participantii, sa aiba ocupata intreaga zi. Pe timpul zilei, pe langa atelierele de teatru tanar si cele de maiestrie (care se intampla in primele patru zile de festival), sunt spectacole de teatru pentru copii la Casa de Cultura (foarte faine, de urmarit si de catre adulti). Seara, sunt spectacole de teatru atat la Casa de Cultura, cat si la sala de spectacole special construita de cei de la Conciato pentru ca locuitorii din Alexandria sa se poata bucura de teatru si in alte momente ale anului.

Atelierele de maiestrie si cele de teatru tanar sunt exclusiv pentru invitatii in festival, insa, daca veti vrea sa asistati la vreun atelier, sunt convinsa ca responsabilii cu organizarea vor gasi o solutie ca fiecare om care isi doreste sa vada ce se intampla la un atelier sa aiba parte macarde jumatate de ora de observator al experientei tinerilor. De asemenea, exista ateliere speciale pentru parinti si copii, Art&Play, la care accesul e general si gratuit. La fel de gratuit e si accesul la “Seara povestitorilor”, eveniment la care sunt invitati oameni cu povesti de viata care ar putea fi un exemplu pentru cei din jur, mai ales pentru liceeni. Mai multe detalii despre ateliere si program general al editiei din 2014, gasiti aici.

Discutii cu trainerii si artistii invitati in festival.

Festivalul asta e unul mai mult decat prietenos in ceea ce priveste interactiunea cu artistii, trainerii invitati, organizatori si alti oameni prezenti. Terasa de la Conciato serveste drept cartier general si toata lumea se aduna acolo dupa ateliere sau spectacole. Sigur, agresivitatea in abordare nu e incurajata, dar, in general, daca vrei sa vorbesti cu un actor sau regizor sau trainer, toata lumea e mai multdecat deschisa la conversatie. Toti suntem la gramada, toti suntem prieteni, toti povestim si schimbam experiente. Cei invitati aici inteleg mai bine decat altii cat de important e sa dai mai departe din experienta ta.

Daca mai aveti intrebari despre festival, le astept in comentarii. Poate mai sunt lucruri pe care le-am omis; daca nu stiu sa raspund, o sa intreb organizatorii. Iar daca veti vrea sa veniti, Ideo Ideis va asteapta acasa; azi, maine si oricand.

Puteti citi mai multe despre Festivalul de Teatru Tanar din Alexandria pe FacebookTwitterInstagram si blog. Ideo Ideis multumeste sponsorilor si partenerilor din acest an.

Foto: Ideo Ideis 2014


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *