Internship in agentie de PR

Mentoring Bine, poate ar trebui sa spun, mai degraba, “internship in agentia in care lucrez eu”. Asta ar fi mai corect pentru ca, vorba ‘ceea, “cate bordeie, atatea obiceie” (da, corect e “obiceiuri”, da’ ce sa fac daca asa s-a impamantenit vorba din popor). Noi, la PRbeta, tocmai ce-am inceput programul anual de internship – trei luni, cinci studenti sau masteranzi – si concluziile dupa doua saptamani o sa le descriu in randurile de mai jos.

Exista si tineri dornici sa invete.

Asta stiam de o vreme, mai ales de cand am inceput sa facem workshop-urile PRbeta dedicate studentilor. Internship-ul nostru e neplatit, dar fetele noastre (ca asa s-a nimerit sa fie anul asta, doar fete) sunt ca la scoala. Primesc in fiecare zi teme, pe care le rezolva in cele cateva ore de stat in agentie (de doua ori pe saptamana cate patru ore); discutam tot ce muncesc si primesc feedback in asa fel incat sa plece acasa cu inca ceva invatat. Uneori au si teme complexe, care necesita cateva zile pentru rezolvare, dar sunt constiincioase si dedicate. Asculta ce le sugeram si se vad imbunatatiri in fiecare zi in munca lor.

Bine, dar de ce e internship neplatit?

Nu stiu cum e in alte companii sau agentii, dar la PRbeta un internship e un stagiu de practica. Asta inseamna ca le verificam cunostintele dobandite in scoala si incercam sa lucram acolo unde exista lacune. Adica: simulari de campanii de comunicare (lucreaza dupa un plan-model, ideile sunt complet fictive), exersarea crearii de continut prin planuri redactionale pentru o pagina de Facebook nefolosita sau articole pe subiecte date, exersare de photoshop, implementarea ideilor fictive etc. Nicio agentie intreaga la cap nu le da pe mana vreun client, asa ca neplata e perfect justificata. Ei dau din timpul lor (in cazul nostru, undeva la 8-10 ore pe saptamana) ca sa invete tot pentru ei si pentru o viitoare cariera in meseria de PR.

In plus, noi oferim multa energie, cunostinte, modalitati practice de a rezolva brief-uri. Ore in care verifici teme, alte ore in care stai si explici ce e bine si ce e rau, alte ore in care cauti teme si momente in care explici ca aici nu e scoala si e ok sa gresesti, sa fii relaxat, sa nu te temi de reactiile cuiva. Sa intelegeti, acesti copii vin din scoala cu ideea ca un comunicat de presa inca se trimite prin Posta Romana; asa scrie la manual, asa invata. Nu stiu ce e ala WordPress (unii), altii n-au vazut niciodata cum arata o pagina de Facebook “dupa cortina”, prea putini (spre deloc) sunt cei care au vazut cum arata un plan de comunicare.

“Daca e atat de mult timp pierdut, de ce investiti atata energie?”

Asta e o intrebare pe care am primit-o de mai multe ori si nu cred ca am dat vreodata raspunsul in scris. Care raspuns e cat se poate de simplu: nu e deloc timp pierdut. Fiecare agentie isi doreste oameni noi in echipa, iar scopul “material” al internship-ului este de a gasi oameni cu care, la un moment dat, sa-ti maresti echipa. Sigur, din fericire, nu ne intereseaza doar partea pragmatica a internship-ului. Cealalta motivatie e pur sufleteasca. Sa stii ca pui o caramida la temelia viitoarei cariere a unui om de PR, e fericire pura. Mai ales cand oamenii astia care trec prin internship-urile noastre ajung sa lucreze la alte companii din oras in departamente de comunicare, cu multa informatie in spate si perfect capabili sa isi faca treaba bine. Am zis de multi ani ca vrem sa facem o diferenta si sa punem serios umarul la cresterea calitatii acestei meserii, asta e partea noastra.

In concluzie, recomand oricarui student/masterand/proaspat absolvent de PR si comunicare un internship intr-o companie sau intr-o agentie. Cei care n-au avut norocul sa ajunga la sesiunile de primavara, Conferinta PRbeta ii asteapta cu workshop-uri de entry-level, structurate in asa fel incat sa primeasca cat mai multe informatii, iar ziua de conferinta ii costa cu 50% mai putin decat pe ceilalti participanti.

Foto: Cristina


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *