Măritișul și libertatea

marry me „Nu mă mărit pentru că țin la libertatea mea” mi se pare cea mai neinspirată explicație pentru refuzul de a face pasul ăsta cu căsătoria. Desigur, cu variațiunea „nu mă însor pentru că țin la libertatea mea”. În primul rând, ăștia care simt nevoia să dea explicații simt o mare presiune socială, altfel n-ar povesti la toată lumea cât de liberi sunt ei acum, necăsătoriți.

Dar cine te oprește să fii liber într-o căsnicie? Și ce înseamnă libertatea asta? Păi dacă nu ești în stare să fii liber decât dacă nu te căsătorești, undeva ceva e greșit în viața ta.

Întâlnesc tot mai multe femei care spun asta și nu pot să nu mă întreb de ce un amărât de act la primărie le dă senzația că se duc la ocnă pe viață. Căsătoria e bau-baul libertății. Pe de altă parte, probabil că e mai simplu să zici asta decât să admiți că standardele prea înalte te fac incapabilă de a avea o relație adevărată.

Relațiile n-au nevoie de căsătorie, cred asta cu tărie. Căsătoria e doar un pas în plus pentru cei care simt să-l facă, unul opțional. Dorința de a transforma o relație într-o căsătorie e aceeași cu dorința de a nu transforma o relație în căsătorie. Fiecare după cum știe și cum simte. Eu, de exemplu, am trecut o dată prin asta cu măritișul. A fost bine, îi mulțumesc fostului meu soț că am fost împreună, o vreme, atât de frumos, dar aia e, la un moment dat n-a mai fost să fie. Nu, n-aș mai încerca o dată treaba cu primărie-biserică-verighetă-petrecere, dar în niciun caz nu mă gândesc la casnicia mea ca la o închisoare din care vedeam lumina zilei printr-un gemuleț cu gratii.

Relațiile pot să te țină liber sau pot să se transforme în închisoare și nu e nevoie de un livret de familie pentru asta. Toți ne ducem relațiile acolo unde suntem în stare și nimic nu ține de un „da” rostit în fața prietenilor și familiei.

Femei care spuneți că nu vreți să vă măritați pentru că țineți la libertatea voastră: grijă mare la voi și la sufletul vostru. Să fii liberă și singură nu e cea mai mare bucurie de pe pământ; am fost acolo, știu cum e să-ți trăiești singurătatea în fiecare zi. Libertatea stă în fiecare dintre noi, nu în prezența sau absența unei hârtii.

Foto: Pinterest


6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *