“Nu sunt arogant pentru ca vreau, ci pentru ca trebuie”

Am discutat mult despre aroganta in ultima vreme. Cu oameni din online, cu altii din offline. Nu demult, cineva imi zicea ca, prima oara cand m-a vazut i-am dat impresia de om care a pus coada la cireasa. Posibil, nu zic nu, desi eu ma consider foarte sociabila si accesibila. Dar asa e, ceea ce transmitem nu e intotdeauna egal cu ceea ce simtim.

Umilinta e o chestie exacerbata la romani. De cand ne stim, a trebuit sa ne supunem cuiva, fie ca au fost romanii, turcii sau comunistii, noi am tinut capul plecat. Drept urmare, in momentul in care faci ceva si vrei sa te lauzi cu realizarea ta, vin o suta de alti oameni sa iti dea in cap si sa iti spuna ca tu ai o parere gresita, ca de fapt tu n-ai facut nimic notabil si ca tine puteau face multi. Normal, te intrebi ca boul “dar de ce altii n-au facut?”, insa ramai cu intrebarea in aer si pui capul la cutie ca no, daca aia o suta de oameni iti spun ca puteau si altii si ca esti prost, au dreptate.

Toata lumea il acuza pe Zoso de aroganta. Dar, de ce n-ar fi? A deschis niste drumuri, a avut curaj sa continue atunci cand l-au injurat o gramada de oameni, isi poate permite sa fie transant exact atunci cand are el chef. Ce-ar trebui sa faca, sa se ascunda si sa scrie despre floricele? Toata lumea se ia de VisUrat ca e negativist si ca nu are o toleranta mai mare fata de tigani. Pai daca omul are o parere, ar trebui s-o inghita doar pentru ca altii nu sunt de acord?

E adevarat, linia dintre aroganta si ridicol e foarte fina si e foarte usor de trecut dintr-o parte in alta. Putina umilinta sau, daca vreti, putina smerenie, e necesara intotdeauna. Bineinteles, nu gratuit, doar de dragul de a demonstra ceva, ci venita din interior, atunci cand, de exemplu, stai de vorba cu niste oameni care te apreciaza si in fata carora poti sa fi tu insuti. Incapatanarea in aroganta e cel mai rau lucru care se poate intampla, oricat ar fi mintea ta de stralucita si pericolul de a ajunge “Geniul pustiu” al lui Eminescu e foarte mare.

Iar eu o sa continui sa fiu aroganta, atunci cand e nevoie, pentru ca, atata timp cat eu imi arat respect sau cat timp ii respect pe altii, pot sa cer si eu respect la randul meu.


9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *