Constiinta si viata

In loc sa scriu si eu despre soare, primavara si alte alea, intr-o zi de sambata, mai bine dau replica unui articol scris de Stefan Murgeanu. Ca asa ne sade bine, cu articole serioase in week-end. In linii mari, articolul lui Stefan spune ca inima unui copil incepe sa bata din a treia saptamana de sarcina si niciun om n-ar trebui sa decida sa opreasca o viata si apelea la constinta noastra. Cumva, sunt de acord, vorbim, in primul rand, de femei educate, care au invatat ce e aia contraceptie, care nu traiesc in varful dealului si pot lua decizii INAINTE sa ramana insarcinate. Asa ca randurile de mai jos sunt tot despre aceste femei educate, cu viata normala (rice ar insemna normalitatea), integrate in societate, cu un job stabil.

Dar.

Nicio metoda contraceptiva nu e 100% eficienta, ti-o poate spune oricine. Fie ca e vorba de pastile, prezervative, inel sau mai stiu eu ce alta metoda inventata de om, nimic nu e sigur. Au fost nenumarate cazuri in care femeile au ramas insarcinate desi foloseau de ceva vreme pastile, alte foarte multe cazuri in care prezervativul s-a rupt sau diafragama s-a fisurat. Sunt cazuri in care femeile pastreaza copiii, insa sunt foarte multe altele in care acele femei nu-si doresc un copil, doar de aceea folosesc contraceptie, nu?

Tehnologia de azi permite diverse analize ale fatului, in momentul in care se dezvolta. Astfel, inca din primele saptamani de sarcina se pot depista anomalii si boli fara leac, dand posibilitatea parintilor (mamei, in special) sa aleaga daca pot sau nu sa se inhame la o viata cu un copil prin spitale. Daca o femeie, niste parinti, simt ca nu se pot angaja la o asemenea treaba, cine suntem noi sa judecam si sa spunem ca luam o viata?

De asemenea, exista o multitudine de boli pe care mama le poate avea si care pot pune in pericol viata fatului. Nu-mi vine in minte acum decat rubeola, ca tot a fost epidemie in tara: daca o femeie ramanea insarcinata in timp ce purta virusul, oare era la fel de responsabil sa ramana cu sarcina si sa-si puna in pericol copilul nenanscut? Nu stiu, intreb, chiar sper sa nu fi existat situatii de felul asta in timpul epidemiei.

Momentul in care o femeie afla ca e insarcinata e un moment decisiv in viata ei. Stie ca trebuie sa isi asume singura responsabilitatea unui copil, chiar daca la acel moment e intr-o casnicie (sau relatie) fericita. Relatiile se pot schimba, parintii pot sa se desparta, dar copilul ramane intotdeauna legat de mama, orice ar fi. Asa ca o femeie isi asuma 100% responsabilitatea (atentie, nu spun ca tatii nu conteaza sau nu sunt importanti, sa nu sariti; povestesc doar de acea legatura care nu poate exista decat intre mama si copil).

Tot ce pot sa spun e ca o femeie educata nu va face niciodata avort pentru ca asa vrea ea. Intotdeauna exista un motiv intemeiat. Domnilor, cred ca niciunul dintre voi nu are cum sa stie nici macar ce inseamna un control periodic la ginecolog, cat de neplacut este sa lasi pe cineva sa introduca tot felul de instrumente, reci si atat de nefiresti ca ti se intoarce stomacul pe dos. Iar daca un control normal face asta, o procedura de avort nu poate fi decat de 100 de ori mai urata, deci nu cred ca cineva se poate supune la o asemenea interventie fara sa analizeze toate consecintele (inclusiv consecintele morale).

Sa lasam, deci, femeile, sa decida cum vor sa isi duca viata, daca sunt in stare sa aiba o asemenea responsabilitate.


12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *