Phil Libin, Evernote si antreprenoriatul

Ca tot se discuta de dimineata despre Evernote, pe un grup de Facebook, mi-am amintit de discursul lui Phil Libin (CEO Evernote) de la How to Web 2012 (absolut si fara indoiala cea mai tare conferinta pe teme de online si internet la care am participat vreodata).

Discursul lui Libin a fost centrat pe ideea de antreprenoriat: crede in ideea ta, da din coate, lupta pentru ea, un fel de discurs semi-motivational ce vine din partea unui om de succes (dar care n-a avut succes de la primul startup). S-a vorbit putin si despre partea mai putin placuta a antreprenoriatului, aceea in care esti singurul responsabil de ce se intampla cu business-ul tau, esti singurul care poate sa-si organizeze munca si ca depinde doar de tine sa reusesti sau nu.

Partea interesanta a venit in momentul in care cei din sala au inceput sa puna intrebari, iar pe tema uneia dintre ele mi-as prezenta eu niste concluzii/pareri. Intrebarea era asa: “Cum ai face acum primul pitch pentru Evernote, cu experienta de acum?”

Raspunsul lui Phil a fost: “N-as face pitch, ci m-as concentra pe produs, sa-l fac imbatabil. De fapt, pentru Evernote nici n-am facut pitch, m-am straduit sa fac un produs foarte bun, care va primi investitie mare atunci cand ma hotarasc sa aleg un investitor pentru el.” Sigur, au mai fost intrebari si raspunsuri despre exit, investitie mult mai mare si niste lucruri mult prea tehnice pentru a fi povestite aici.

Eu am avut o mica problema cu declaratia asta a lui Phil Libin. In momentul in care el lucra la Evernote, venea dupa niste startup-uri reusite, la care le facuse exit, deci avea niste banuti in cont. Niste zeci de mii de euro sau de dolari sau orice alta valuta. Drept urmare, orice alt produs la care lucra, putea beneficia de atentia lui totala, ca avea cu ce sa se sustina financiar. Sfatul lui, acela de a te concentra pe produs, e absolut senzational, dar, in Romania, i se adreseaza cel mult lui Bobby Voicu (sau altor 5 oameni ca el), antreprenori care isi pot permite sa detalieze produsul fara sa fie stresati de partea financiara.

Cele 3 minute in care am stat de vorba cu Phil Libin nu mi-au lamurit problema, pentru ca n-am apucat sa-l intreb mare lucru. Ceea ce mi-a fost foarte clar de la bun inceput a fost ca, daca vrei sa fii antreprenor, totul tine de atitudine: poti sa ai zeci de esecuri si sa crezi in tine in continuare. La un moment dat, vei da lovitura, insa doar daca muncesti suficient de tare.

Investitiile de tip “angel” din Romania sunt tot mai rare, asa ca trebuie sa dai din coate foarte tare si sa gasesti finantare pentru boot-camp-uri in care poti sa-ti prezinti (si sa lucrezi la) ideea ta. Ca alea se fac oriunde, numai in Romania nu (stiu ca sunt cateva, dar sunt mici si nu beneficiaza prea mult nici de “angels”, nici de “seed & accelerators”, nici de alte forme de investitie). Asa ca pentru unul cu o idee buna, ar fi, poate, mai utile sfaturile despre cum sa faci un pitch adevarat, sa-ti prezinti ideea in asa fel incat sa iei niste bani de “insamantare”. Concentrarea pe produs nu tine de foame, de sete sau de frig.

Sa ma iertati de articolul asta mai tehnic, dar mi-ar placea sa stiu care e parerea celor care ma citesc despre ce inseamna sa lupti pentru ideea ta si cum gasesti cea mai buna cale spre o finantare care sa-ti permita sa mergi mai departe.


4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *