Premiere timisorene

Avem si noi aici, in Timisoara, o istorie cu care sa ne mandrim, incepand cu prima fabrica de bere, primul oras iluminat stradal, primul tramvai etc. Gurile rele ar zice ca doar istoria e de noi, eu as zice sa mai avem putina rabdare: orasul se afla in reconstructie fizica si morala, evenimentele culturale sunt tot mai multe si mai dese, chiar si festivalurile in aer liber incep sa se schimbe ca atitudine. Caci despre un festival in aer liber as vrea sa va vorbesc.

Serbarile Timisoreana, care au inceput ieri, m-au surprins cu asezarea a tot ce inseamna mese, mancare, mestesugari, toalete publice etc. E foarte mare ordine, pare ca cineva a stat cu metrul si a trasat o linie. Mestesugarii sunt chiar la intrare, urmeaza niste standuri cu bere si mancare, de o parte si de alta, apoi doua corturi mari, elegante, pe care le vad in premiera la Serbari.

Apoi, faptul ca Serbarile se tin anul acesta doar in Timisoara, e o alta premiera. Ma bucur mult ca oamenii de la Timisoreana au ales “sa se intoarca acasa” (dupa cum singuri spun) si sa ne ofere 10 zile de serbari, in loc de 3, cum era pana acum. Pentru asta, desfasurarea de forte e uriasa, am vazut putin si din interior cum se desfasoara lucrurile si e o munca de titan in spate.

Tot in premiera, avem bloggeri nationali invitati la Serbari, care sa incerce sa surprinda atmosfera din Cetatea Timisoarei (bine, Serbarile se tin la stadion, dar putem sa-i zicem, generic, Cetatea Timisoarei). Ieri au ajuns Ruxa si Ciprian, azi il asteptam pe Razvan, iar week-end-ul viitor vin Florica, Zicu si Eftimie. Deci sarbatoare mare, s-o stie toata tara.

Daca aseara am topait pe muzica celor de la Zdob si Zdub (carora le-am luat si un interviu care va fi publicat pe Tion), in seara asta e randul lui Goran Bregovici, tot in premiera la Serbarile Timisoreana. Inutil sa va spun cat de tare astept concertul asta si cate emotii o sa am dupa concert, ca voi face si cu el un interviu, tot pentru ziarul cu care colaborez. Daca nu ajungeti la concert, aveti streaming live pe Facebook, incepand cu ora 21, asa ca puteti lua parte la atmosfera de la Timisoara si din fata calculatorului.

Incepand de luni, Serbarile se vor concentra pe artizanii si mestesugarii locali, pe care ii veti cunoaste tot prin intermediul bloggerilor. Deja se contureaza niste povesti minunate.

Pana una-alta, va las cu o piesa pe care n-o vom mai auzi niciodata prin concertele lui Goran. Sau, daca o auzim, n-o s-o mai auzim in varianta asta, cu Saban Bajramovic. Pentru ca Saban, de o vreme, canta din ceruri.


6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *