Romanul, muzica si concertele moca
|In weekendul asta de la Cluj am avut un moment in care am stat la povesti cu Cosmin Tudoran, de la Cassa Loco. Om fain, fara fite de vedeta, desi nisa muzicala creata in Romania il face (alaturi de colegii de trupa) sa intre in istoria muzicii romanesti. Si cum mi s-a parut ca nu mai au atatea concerte cate ar trebui sa aiba, l-am intrebat care e problema. Mi-a raspuns sincer: “Tu nu vezi ca pana si Mika a venit la un concert la care lumea nu a trebuit sa plateasca pentru a-l vedea live?”
Uite asa mi-am dat seama ca artistii romani au o mare problema: aceea ca se asociaza cu diverse manifestari culturale, gen festivalul berii, sau al vinului, sau zilele orasului, iar oamenii sunt obisnuiti sa vada nume mari fara sa plateasca nimic. Pentru ca daca ai ocazia sa-i vezi asa, nu te mai stresezi sa platesti bilet pentru un concert organizat, “ca si asa vin la festival anul asta”. Nu mai vorbim de albumele pe care le scot si pe care nu le cumpara nimeni, ca doar romanul e obisnuit cu moca, luam de pe torente.
Ma intreb oare cum ar fi daca pentru toate manifestarile de felul asta s-ar cere la intrare o suma modica. Un leu, sau 5 lei. Putin, ceva simbolic, doar pentru a arata oarecare respect fata de trupele alea care vin pe scena si performeaza (mai mult sau mai putin) live. Insa nu poti sa faci asta, pentru ca artistii romani nu se respecta intr-atat incat sa adauge o asemenea clauza in contract. Dar mai apoi se jeluiesc peste tot ca nu mai vine nimeni la concertele lor de lansare de album sau nu le mai cumpara nimeni piesele.
Si uite asa, oameni precum Cosmin cauta (si gasesc) respect in alte parti, acolo unde oameni stiu ca trebuie sa plateasca pentru ceva calitate. Iar noi ramane sa ne multumim cu concerte ale unor artisti care ar putea fi apreciati mai mult, doar ca nu-si doresc asta.
PS: sa aduci un artist atat de misto ca Mika, in Romania, si sa nu ceri nici un leu publicului, mi s-a parut o jignire atat pentru public, cat si pentru artist.
Tweet
lasa ca se plateste la Iron Maiden. :D. Nice post. true, indeed.
Tu chiar crezi ca Orange nu i-a dat destul lui MIKA incat sa vina si sa cante “pe moca”, cu Akon cand a venit acum vreo’ 2 ani a fost intrare ? .. nu a fost ,iar eu cred ca Akon e mai “mare” ca Mika …
Ma gandesc eu ca nu e asa jignitor. Sponsorii il platesc pe Mika, spectatorii nu platesc, iar aceiasi sponsori isi scot banii din publicitate, ca doar nu o fac din bunatatea inimii.
Practic, banii se dau, insa circula altfel.
Dupa cum au subliniat carbon14 si Panorama, spectatorii nu platesc, artistii castiga bine, sponsorii isi fac reclama. E o situatie din care castiga toata lumea. E tousi vorba de mentalitatea romanesca aici: de ce sa platesti pentru un spectacol de calitate indoielnica? Da, ne-am obisnuit sa luam totul gratis, dar muzica romaneasca e scumpa si proasta.
Principiul acesta cu suma modica exista in Romania. Sau cel putin exista. E vorba de pesteri. Intrarea e 1 leu, 2 lei, iar daca zona e frcventata de multa lume, facem 5 lei. Rezultatul: lumea nu e interesata.
Parerea mea e ca aceste formatii romanesti cauta originalitatea cu disperare. Lumea nu intelege si pana la urma nici nu trebuie sa inteleaga ci sa se bucure de muzica. Crudul adevar e ca pastreaza un nivel foarte scazut. Eu sunt unul din cei care incearca sa cumpere discuri cu muzica, dar de ce ai da niste bani pe un album care are o melodie sau doua care suna cat de cat? din respect pentru artisti?
Stiti cum vad eu problema? Daca accepti, ca artist, sa mergi la spectacole de felul asta, nu te mai plangi ca n-ai oameni la concertele pe care le faci cu bani pe intrare. Adica da, la festivalurile de genul asta, toti isi iau bani, doar ca, pe termen lung, afecteaza perceptia despre artist.
Amu, io n-am zis ca avem cine stie ce valori in tara asta. Ca nu-i cazul. Dar aia care se compromit in felul asta, sa taca din gura si sa nu se mai jeluiasca.
Cat despre obiective turistice la care se cere o suma modica la intrare, stiu ca sunt multe, am vazut si eu cateva. Si e bine ca inca se cere acea suma.
Nu e bine ca se cere DOAR acea suma. Mai bine ar fi un alt tarif si alte conditii. Poate din acel tarif mai mare s-ar lumina in mod eficient formatiunile de gheata de la Scarisoara fara atata caldura degajata, s-ar plati oameni care sa respecte un program, s-ar repara acea scara pe care iti poti rupe gatul si multe altele. Poate am scapa de celebra “macar e ieftin”.
Cum se compromit? ca nu inteleg. Castiga un ban cinstit si au sanse sa-i vorbeasca blogării de bine (care blogări participa in grup la astfel de evenimente). La fel fac si cei care fotografiaza nunti in Romania-fotografii multe si proaste si acelasi pret la fiecare. Iar “artistii” nu se pot afirma pentru ca se compromit altii.
Hai sa fim seriosi. Au aere de artisti dar nu sunt in stare de o prestatie live. Artistii aceia de care spui tu ar putea fi apreciati cum? Ca oameni, poate; la nivel muzical in schimb repet…hai sa fim seriosi…
Marile trupe ale lumii concerteaza si in spectacole “open air”, la care publicul are acces gratis. Este adevarat insa ca, in momentul in care sunt cateva trupe reprezentative si le vezi anual la cate un “iarmaroc”, sa preferi sa astepti cateva luni pana la un alt eveniment de genul, decat sa scoti bani de bilete. Sunt de acord cu tine. Poate problema consta si in faptul ca avem foarte putini muzicieni viabili, asa ca diversitatea cam are de suferit.
In alta ordine de idei avem o caruta de “artisti” care ar fi fost mai indicat sa faca altceva decat sa “cante”. E plin de tot felul de scremuti, de tarfulite ieftine cu aere de “vocaliste”, care suna bine in studio, dupa ce inginerii de sunet transpira sa scoata ceva din ragetele lor. Partea nasoala este ca destui artisti cu potential nu au loc de fanteziile astea de muzicieni.
Nu este o situatie doar la nivelul Romaniei, dar, tinand cont ca nu avem de unde alege (asa cum au de pilda americanii cu populatia lor super-mare fata de noi), poate ca un sistem competitiv si bazat pe talent ar fi mai bun. Dar e greu cu corectitudinea si aprecierea adevaratelor valori