Romanul, muzica si concertele moca

In weekendul asta de la Cluj am avut un moment in care am stat la povesti cu Cosmin Tudoran, de la Cassa Loco. Om fain, fara fite de vedeta, desi nisa muzicala creata in Romania il face (alaturi de colegii de trupa) sa intre in istoria muzicii romanesti. Si cum mi s-a parut ca nu mai au atatea concerte cate ar trebui sa aiba, l-am intrebat care e problema. Mi-a raspuns sincer: “Tu nu vezi ca pana si Mika a venit la un concert la care lumea nu a trebuit sa plateasca pentru a-l vedea live?”

Uite asa mi-am dat seama ca artistii romani au o mare problema: aceea ca se asociaza cu diverse manifestari culturale, gen festivalul berii, sau al vinului, sau zilele orasului, iar oamenii sunt obisnuiti sa vada nume mari fara sa plateasca nimic. Pentru ca daca ai ocazia sa-i vezi asa, nu te mai stresezi sa platesti bilet pentru un concert organizat, “ca si asa vin la festival anul asta”. Nu mai vorbim de albumele pe care le scot si pe care nu le cumpara nimeni, ca doar romanul e obisnuit cu moca, luam de pe torente.

Ma intreb oare cum ar fi daca pentru toate manifestarile de felul asta s-ar cere la intrare o suma modica. Un leu, sau 5 lei. Putin, ceva simbolic, doar pentru a arata oarecare respect fata de trupele alea care vin pe scena si performeaza (mai mult sau mai putin) live. Insa nu poti sa faci asta, pentru ca artistii romani nu se respecta intr-atat incat sa adauge o asemenea clauza in contract. Dar mai apoi se jeluiesc peste tot ca nu mai vine nimeni la concertele lor de lansare de album sau nu le mai cumpara nimeni piesele.

Si uite asa, oameni precum Cosmin cauta (si gasesc) respect in alte parti, acolo unde oameni stiu ca trebuie sa plateasca pentru ceva calitate. Iar noi ramane sa ne multumim cu concerte ale unor artisti care ar putea fi apreciati mai mult, doar ca nu-si doresc asta.

PS: sa aduci un artist atat de misto ca Mika, in Romania, si sa nu ceri nici un leu publicului, mi s-a parut o jignire atat pentru public, cat si pentru artist.


7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *