Sa iubim Romania – atunci cand trebuie

Ma stiti ca promovez Romania din toate puterile, de cate ori pot, prin orice mijloace pot. Plec in excursii, vorbesc despre ele, caut oameni cu povesti de spus, mno, cat se poate, aia fac. Meritul este total al echipei cu care am mers prima oara in Redescopera Romania, pana atunci nu ma gandisem o secunda ca as putea sa ma transform intr-un fel de ambasadoare (e foarte mult spus, dar n-am alt cuvant in cap) a tarii in care traiesc. Si pe care o iubesc, cu bubele ei, cu lipsurile ei, cu tot ce are mai rau, chiar daca ma supar uneori pe ea si pe oamenii care o conduc. En fin, nu despre asta e vorba.

De ieri a inceput sa circule pe Facebook o fotografie care arata celebrul turn Eiffel de France in mai multe ipostaze din timpul constructiei. Acolo, in poza originala, se mentioneaza ca otelul din care e contruit turnul e facut la Resita, nicidecum ca inginerul Paulescu este constructorul faimosului turn. Ei bine, foarte multi oameni au preluat acea poza, comentariile lor fiind ceva de genul: “Turnul Eiffel, opera/constructia/etc unui roman.”

Total gresit. Domnul inginer Gheorghe Panculescu a fost vizitat (spune-se) de catre Gustave Eiffel, care auzise de tehnologia revolutionara gandita de inginerul roman pentru caile ferate ale Romaniei. Practic, constructorul (Eiffel) a venit sa-l cunoasca pe furnizorul de materiale (Panculescu) pentru a pune la punct o afacere. Designul turnului apartine unor arhitecti, Maurice Koechlin si Emile Nouguier, pe numele lor. Panculescu si Eiffel, amandoi niste vizionari, dar parteneri de afaceri, pana la urma si nimic mai mult.

I-am vazut pe unii ca se scandalizeaza ca numele romanului nu apare pe nicaieri, nici pe Wikipedia, nici in informarile oficiale despre constructia turnului, insa eu ma intreb de ce atata zarva. E ca si cum un producator de BCA super-ultra-rezistent se supara ca nu-l mentioneaza nimeni ca fiind temelia constructiei unui super hotel de 5 stele cu 98 de etaje.

FYI, o legenda urbana care circula in Timisoara e ca podul ala care trece peste Bega, de langa Piata Maria, e facut de acelasi constructor ca si Eiffel-ul. Adica de Gustave, cum ar veni. In realitate, singura legatura dintre pod si turn e acelasi otel smecher de Resita, prelucrat prin tehnologia domnului inginer Panculescu. Oricum, aceasta tehnologie a facut inconjurul lumii si foarte multe cladiri, poduri si alte constructii marete au bucati de otel care poarta semnatura de “made in Resita”.

Deci sa ne iubim si sa-i respectam pe cei care au facut lucruri marete, dar sa nu le atribuim, totusi, merite pe care nu le au, doar dintr-o mandrie nationala nejustificata.

*sursa poza


11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *