PR pentru client vs. PR cu clientul

shutterstock_254070202Uneori – rar – îmi vine să scriu lucruri despre cealaltă parte a vieții mele, adică aia de la muncă. În general, tot ceea ce muncesc, aici sau în altă parte, se împletește foarte bine, însă am momente în care-mi doresc să mă fac auzită mai mult decât de clienții pe care cu drag îi păstoresc.

Cred că nu există om de PR care să nu fi trebuit să-și pledeze cauza și ideea în fața unui client. Nu vorbesc despre acei clienți pe care și-i dorește, ci de aceia pe care îi are deja.

Nu cu mult timp în urmă, două doamne de la care eu învăț constant (una e Monica Jitariuc, cealaltă e Oana Bulexa – amândouă sunt de la MSLGROUP The Practice) mi-au spus (fiecare în felul ei) un lucru de care țin cu dinții: “nu-ți fie teamă să te cerți cu clienții tăi; să ții de ideea ta dacă tu știi sigur că e spre binele lui”. Cu alte cuvinte, nu fi un executant, fii creativ și luptă pentru clientul ăla. Luptă-te și cu el, dacă e nevoie, fă-l să înțeleagă că interesul lui e și al tău. Un contract de execuție nu înseamnă altceva decât un parteneriat și sunt prea puțini clienții aceia care înțeleg că scopul lui și al agenției e unul comun: și unii, și ceilalți, vor rezultate.

Am înțeles ideea asta și încerc s=o transmit tuturor clienților care vor doar niște executanți care să le îndeplinească dorințele, fără să opună rezistență. Ne luptăm, fiecare din agenție, cu o mentalitate de corporație de care ne lovim aproape zilnic. De atitudini de genul “noi nu vrem să muncim mai mult, oricum vrem să ne concentrăm pe altceva acum”. Iar asta e al naibii de frustrant pentru o agenție care nu e dispusă să se limiteze la niște linii contractuale.

Revenind la ideea din titlu, săptămâna trecută am fost puse în situația despre care vorbeam mai sus. Ne-am luptat pentru ideea noastra, am argumentat-o, ne-am pledat cauza, am ținut cu dinții de ceea ce știam sigur că e în beneficiul clientului, iar unul dintre răspunsuri a fost ăsta: “pentru o agenție de PR, sunteți cam categorice”.

Ca o scurtă paranteză: am o prietenă care, pe vremea când era căsătorită și lucrurile nu mergeau între ea și soțul ei, începuse să aplice în relație tehnici de vânzări pe care le aplica la job, pentru a menține o stabilitate în sânul familiei. După ce și-a dat seama că e o barbarie ce face, a divorțat.

Dragi clienți. Când agenția voastră de PR începe să faca PR CU voi, nu PENTRU voi, atunci veți avea o problemă. Dacă acea agenție nu va încerca să vă convingă niciodată că aveți nevoie de o altă abordare, schimbați-o, pentru că nu vă reprezintă interesele. La fel și dacă implicarea acelei agenții se reflectă doar în a bifa liniuțele stipulate în contract. Iar dacă aveți (sau căutați inteționat) o asemenea agenție, una care nu se luptă cu voi niciodată, atunci vă meritați soarta.

Foto: Time For Feedback by Shutterstock


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *