Scena 9 și finanțări pentru viitorul din cultură

scena 9 În România, mai avem mult până departe. Proiectele culturale cu potențial trebuie să convingă – câțiva ani la rând, și nici atunci nu e sigur că au parte de sprijinul pe care-l merită (și de care au foarte mare nevoie).

Plimbările mele festivaliere din ultimii patru ani mi-au deschis în fața ochilor niște evenimente culturale pe care cu greu aș fi putut să le intuiesc ancorarea în peisajul cultural românesc în urmă cu, să zicem, zece ani. Pe vremea aia știam de TIFF si FITS, mai știam că există spectacole de teatru, ceva concerte simfonice, niște filme și cam asta era.

Din fericire, lucrurile s-au schimbat mult. Au apărut festivaluri cu o linie de creștere coerentă, dorite de public și cu un impact de netăgăduit asupra educației românilor. Sălile de spectacole, alte dăți goale sau cu spectatori prea puțini, au început să devină neîncăpătoare, iar românii și-au format preferințe bazate pe ceea ce au încercat din punct de vedere cultural.

Iar cel mai important, companiile din România (sau cele cu sediul aici) au început să gândească programe speciale pentru sprijinirea inițiativelor culturale, a proiectelor care au demonstrat (sau au un plan în care arată că vor demonstra) ca au continuitate și coerență, plus potențial de creștere. Una dintre aceste companii este BRD Groupe Societe Generale, iar programul pentru finanțare culturală se numește Scena 9. Ce este Scena 9, de ce se numește așa și care sunt gândurile BRD în ceea ce privește partea de acordare de sprijin pentru cultură, în rândurile de mai jos.

Ați început conceptul de Scena 9 în urmă cu câteva luni, odata cu cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Ce este Scena 9, de fapt?

Scena 9 este o platformă care își propune să arate că tinerii au un cuvânt din ce în ce mai important de spus în cultura romanească, iar generația „under 40” este suficient de valoroasă încât să merite să fie cunoscută și să aibă un spațiu de exprimare numai al ei.

Scena 9 s-a născut din nevoia de a da o coerență implicării băncii în cultura și de a avea un punct de vedere care să îi fie propriu. BRD Groupe Societe Generale vede cultura ca pe un pilon de dezvoltare a societății și își dorește să construiască o lume în care proiectele culturale inovatoare sunt recunoscute și apreciate, o lume în care tinerii visează să devină liderii culturali de mâine.

Noi credem că arta și cultura creează valoare, inclusiv valoare economică, de aceea segmentul de tineri și crearea unui nou public tânar și activ reprezintă direcții importante pentru BRD.
Platforma își propune mai mult decât să prezinte oameni și proiecte, ne dorim sa fim co-creatori ai proiectelor în care tânăra generație este pe scenă, co-creatori însemnând că vedem dincolo de co-finanțarea unor proiecte care sunt în spiritul filosofiei Scena 9; încercăm să cream condiții ca ele să aibă cât mai multă expunere, să le dăm posibilitatea să fie văzute de un public numeros (West Side Story la FITS 2015 și Noaptea Teatrului Tânăr la București, 27 nov 2015 – o variantă concentrată a Festivalului Ideo Ideis).

De ce ați început să investiți atât de mult în zona evenimentelor culturale? Nu e mai simplu să alocați acest buget în publicitatea clasica?

Este binecunoscută tradiția băncilor de a investi în cultură, iar BRD Groupe Societe Generale s-a implicat în mod constant în aria de mecenat, însă direcția actuală este de a ne construi treptat proiecte marca proprie pentru a ne susține viziunea diferită.

Dacă ai propriul tău punct de vedere – în coerență cu ceea ce ești ca actor economic – pe care-l susții prin prisma tuturor proiectelor derulate, atunci ai șansa ca publicul să te aprecieze pentru conținutul de calitate pe care-l creezi, pentru poveștile frumoase care se nasc, pentru produsul cultural pe care-l oferi din poziția de co-creator. Daca faci lucurile corect, rezultatul nu poate fi egalat de nicio campanie de publicitate. În plus, campaniile de publicitate vin și trec, iar Scena 9 este un program care va construi conținut autentic mult timp de aici inainte.

Indiferent de dimensiunea bugetelor alocate pentru campaniile publicitare clasice, este nevoie și de alte teme de discuție cu publicul tău, iar latura de actor social este foarte importantă pentru orice companie.

Cum vă convinge un operator cultural să vă alăturați unui eveniment?

Într-adevăr, ne-am asumat misiunea de curatoriat și am dezvoltat o grilă proprie pentru a atrage proiectele pe care noi le considerăm valoroase și care sunt în linie cu strategia noastra.

Luăm în considerare proiecte cu un conținut proaspăt, tineresc și diferit, care să propună teme actuale, să demonstreze că pot atrage un public nou și să poată fi expuse la cât mai mulți consumatori de cultura. Mai mult decât atât, ar trebui să aibă potențialul de a deveni un fenomen.

Asta nu înseamnă că vom finanța doar mega producții, dar cu siguranța nu vom susține spectacole sau acte artistice nișate, care să limiteze participarea publicului.

Sunteți partener principal la Ideo Ideis, în Alexandria, fiind al doilea an în care sprijiniți festivalul. Un oraș cu câteva mii de locuitori, care, teoretic, nu reprezintă piața voastră principală. De ce Ideo?

Ideo este reprezentativ pentru filosofia noastră legată de tineret pentru că își propune să educe și să creeze o nouă generație de artisti și, cu siguranță, și o nouă generație de spectatori. Alexandria este doar scena unui fenomen început în urmă cu nouă ani, care adună în mod constant un număr mare de liceeni din toată țara, dar, în egală măsură, și actori și traineri care se transformă în mentori și fac minuni cu liceenii. A-i avea endorseri pe Marcel Iures și Jeremy Irons înseamnă enorm pentru orice festival de teatru de oriunde din lume, cu atât mai mult pentru unul dintr-un oraș de provincie din România.

Ceea ce apreciem la Ideo este tenacitatea de a demonstra că un oraș mic se poate schimba prin cultură, iar ceea ce încercăm deja este să amplificam consumul de Ideo și în afara Alexandriei prin duplicarea lui la scară mica în Noaptea Teatrului Tânăr – la a doua ediție anul acesta.

Astfel că pe 27 noiembrie reușim, într-un spectacol maraton, de la 18.00 la 2.00, să aducem pe scena Teatrului Excelsior din București mai multe trupe de teatru din țara, dar și un performance profesionist, alături de binecunoscutele ateliere.

Credeți ca prin implicarea voastră activă în evenimente culturale veți reusi să schimbați ceva în mentalitatea clienților voștri? Sperați/vă doriți să-i apropiați de cultura din România?

Primim în mod constant feedback foarte bun de la clienții noștri în ceea ce privește dezvoltarea acestor inițiative și vom căuta noi modalități de a le oferi experiente din zona culturală. Strategia noastră este fundamentată pe artele spectacolului, pe care încercăm să le democratizăm, să le „coborâm” din sferele înalte și să oferim publicului român alternative culturale de calitate.

În toate proiectele dezvoltate ne păstrăm această linie conductoare de educare a pieței și a bunului gust prin promovarea talentelor tinere și a unei mentalități artistice actuale.

Foto


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *