Scurta radiografie de cinemateca timisoreana
|In Timisoara e cam grea viata daca esti cinefil. Nu vorbesc de filmele-blockbuster, care vin oricum la Cinema City, ci de filmele cu buget mai mic, in mare parte filme de cinemateca, pe care nici sa vrei ca nu le poti vedea undeva.
Care-s cinematografele din Timisoara?
Avem Cinema City, ca toata lumea care are un mall in oras. Sa zicem multumesc si pentru ala, desi 70% din filmele de acolo nu sunt pe placul meu. Mai e Cinema Studio, care s-a inchis cu ceva vreme in urma. Ultimul film vazut acolo a fost in 2009, Amintiri din Epoca de Aur. Am mers atunci cu o mana de bloggeri din tara, eram singurii spectatori si ne-am amuzat foarte tare ca vedem un film despre legende urbane din comunism intr-o sala rece, umeda si lipsita de orice urma de civilizatie.
Un alt cinematograf care doar supravietuieste, cu 5-6 spectatori pe proiectie, e Cinema Timis. E in plin centru, oameni buni. Fix in buricul targului, mai central de atat nu se poate. Nu merge nimeni nu pentru ca nu sunt filme bune, dar e la fel de rece, umed si lipsit de civilizatie. Am vazut oameni care veneau iarna la film acolo imbracati bine si cu o patura dupa ei. Da, o patura, probabil voiau neaparat sa vada filmul ala.
Mai avem sali de la Universitatea de Vest in care se fac proiectii de filme. Sau sala de la Ion Vidu, liceul de muzica. Chiar si sala filarmonicii e folosita pentru asta, atunci cand trebuie. Care pe unde poate si i se da voie. De exemplu, pe 23 martie, scurtmetrajele lui Adrian Sitaru se pot vedea la Aula BCUT. Traiesc de 7 ani in Timisoara si n-am nici cea mai vaga idee unde e Aula asta. Sau macar ce e aia BCUT. Sigur, as putea sa caut pe Google, dar n-ar fi mai bine sa existe o sala de proiectii care sa fie conceputa special pentru asta?
Cum ar fi un cinematograf?
Stam rau si premierele de gala ne ocolesc.
Echipa de productie de la “Pozitia copilului” se afla intr-un tur de forta prin tara. Un tur de forta din care Timisoara lipseste cu desavarsire. Nu cred ca nu si-ar fi dorit sa vina aici, dar unde sa vina? La mall? Cand s-a lansat “Despre oameni si melci”, Cinema City abia-abia a pus la dispozitie o sala de 300 de locuri. Pentru premiera “Pozitia copilului” am fost intr-o sala de 60 de locuri, iar acum se proiecteaza intr-una de 40 de locuri.
Ca asta e, n-avem un cinematograf pentru filmele care nu-s blockbustere.
As fi vrut sa-i vedeti pe Tudor Giurgiu, Andi Vasluianu, Dorel Visan si ceilalti veniti la Timisoara pentru premiera de gala “Despre oameni si melci” cum erau de bucurosi cand au parasit sala. Cat de incantati au fost de interesul timisorenilor pentru filmul lor. Q&A-urile de la sfarsit au durat mai bine de jumatate de ora si ar mai fi durat, daca nu era programat alt film.
“Rocker” ne-a ocolit. Nu filmul, ca el a venit, s-a programat in Cuib d’Arte, un loc care e dragut, dar nu e cinematograf. Nu cred ca s-a pus vreo secunda problema ca echipa de productie sa vina la Timisoara, sa stea de vorba cu spectatorii, e ca si cand suntem cazuti de pe harta la capitolul asta.
La Timisoara exista interes pentru filme de cinemateca.
N-o spun ca sa ma aflu in treaba. Doar recenta proiectie a “Aventurilor Printului Ahmed” a adunat in sala filarmonicii putin peste 700 de oameni, in conditiile in care organizatorii erau la a treia proiectie a filmului.
De cativa ani, vara, Institutul Francez aduna sute de timisoreni in Gradina de Vara, fostul cinematograf in aer liber, actual loc parasit si revitalizat cu ocazia Zilelor Franceze la Timisoara. An de an merg la proiectii, an de an e plin ochi. Sunt filme frantuzesti, majoritatea comedii, insa sunt vechi si pline de savoare, gustate de la primul minut pana la ultimul.
Caravana TIFF si Noaptea Alba a Filmului Romanesc. Alte doua caravane cu filme care aduna alte sute de oameni, indiferent de felul in care se schimba programul de la o zi la alta: timisorenii sunt dornici sa vada filme bune, filme la care accesul ar trebui sa fie mai facil.
Daca am avea un cinematograf.
Ce-i de facut?
Habar n-am. Intai, trebuie schimbata perceptia altora, care nu vin cu filmele la noi din varii motive. (poate ca ma repet, dar sa fie din cauza ca nu avem un cinematograf?) Apoi, ne trebuie oameni care sa bata cu pumnul in masa, cum au fost Tudor Giurgiu (TIFF) si Sorin Dan (Comedy Cluj): “Deci n-avem cinematografe la Cluj? Pai hai sa le luam pe alea care sunt si sa le facem frumoase.” Si asta au facut, iar Clujul are acum Cinema Florin Piersic, renovat, frumos, o placere sa vezi un film acolo si Cinema Victoria, la fel de curat, placut si frumos.
Asociatia Marele Ecran se straduieste sa convinga oamenii sa doneze cei 2% pentru constuirea unei sali dedicate proiectiilor de cinemateca, dar ar trebui sa ii ajute si autoritatile, cumva. Poate si RADEF-ul. Poate sa avem si evenimente facute cum trebuie, comunicate cum trebuie, sa prindem increderea celor care ar trebui sa-si indrepte ochii spre noi: actori, regizori, producatori, oameni care sa spuna: “daca lansez filmul asta, neaparat vreau sa merg cu echipa si la Timisoara”.
Avem nevoie de ceva ca sa mergem inapoi in lista oraselor cautate de filmele bune. Cultura se face si prin film, nu doar prin teatru, sculptura, pictura sau muzica (arte foarte bine reprezentate la noi). Avem nevoie de ceva nou.
Si poate ca va veni. In curand.
Tweet
O precizare: scurtele lui Adrian Sitaru se proiecteaza vineri, in 15 martie, in Aula BCUT iar in 23 are loc proiectia filmului de lung-metraj, Domestic, al aceluiasi regizor, la sala liceului Ion Vidu. Apropo, Aula BCUT e in sediul nou al Bibliotecii, in stanga UVT-ului, dar probabil ai aflat deja asta.
Ah, ok, multumesc de precizare
Ma bucur mult ca ai deschis subiectul acesta. Cutiuta asta a Pandorei.
Lista de vinovati are mai multe intrari:
RADEF-ul, pentru ca si-au batut joc deliberat de patrimoniul lor, transformandu-l in afacere imobiliara.
Autoritatile, vechi si noi, pentru ca acest domeniu nu a intrat pe lista lor de prioritati. Am asistat intamplator la o plimbare prin centru a actualului primar si nu stia ca mai avem un singur cinema, si ala vai de el. A promis ca va intreprinde ceva. Dar ma tem ca e tot “lip service”, cum ii spun anglo-saxonii aburelii.
Publicul, pentru ca multa vreme a ocolit aceste locuri, pe vremea cand erau functionale (Studio, Timis etc).
Dar acum publicul s-a schimbat. Publicul vrea film. Vine la film. Si e satul de mall-ul cu 70 (spre 90) % crap, cum zici.
E rusinos ca nu avem o sala unde sa primim filmele astea noi, bune.
Rocker, nu. Killing Time, nu. Domestic, nu (apropo, am discutat mult cu Adrian Sitaru si cu echipa lui pentru a identifica un loc decent de proiectie si, spre rusinea mea, iarasi va fi un soi de improvizatie; e enervant, stiu).
Pozitia Copilului a avut noroc de-un urs, altfel nu intra (a fost sub semnul intrebarii multa vreme, ca n-avea loc de Die Hard). Iaca, a facut record de spectatori. Si nu e vorba aici doar de film romanesc.
Ma tem sincer ca tot noi va trebui sa ne facem singuri, nu stiu inca si cum Poate cu ajutorul unui iubitor de film cu dare de mana. Poate fortandu-le mana autoritatilor, in contextul candidaturii la Capitala Culturala a Europei.
Apropo, e ridicol sa ai asemenea pretentii si sa n-ai o cinemateca, asa cum bine zici, si sa tinzi spre asemenea titlu.
Deci, da, ma bucur ca ai deschis subiectul.
Deocamdata numai asta putem face.
Sa il tot deschidem.
Dar e un inceput.
E ceva.
Sa nu ne mai plangem, deci.
Si sa facem fiecare (cinefil) cat putem.
Si pana la urma, da, va veni.
E inevitabil.
Luci, de ce nu duci filmele la sala multifunctionala a Consiliului Judetean? Tu stii ce sala e acolo? Cat e de frumoasa? Si, mai ales, cata intelegere exista la CJ pentru asemenea evenimente? Eu zic sa ne unim fortele. Pana la urma, daca pistonam de ajuns, tre sa facem ceva.
Nu se poate sa nu se intample ceva bun, pana la urma
Vrei sa-ti zic ce intelegere exista la sala Consiliului?
Am sunat ca sa-i întreb daca nu vor să inchirieze sala ptr. premiera lui Sitaru (deci pe bani).
Răspunsul oficial de la Consiliu: “nu se poate, dom’le; e pentru circuit intern, pentru evenimentele noastre interne”.
Sala Consiliului, facuta si din banii mei.
Deci nu stiu despre ce intelegere vorbesti.
Sau si aici e ca in fabula aia cu catelul: “intelegerea e numai pentru unii, pentru ai nostri”.
Ori eu nu vreau intelegerea aceea.
Vreau sa inteleaga ca trebuie sa faca si ceva pentru oraş. Nu doar pentru “circuitul intern”.
Sunt absolut convinsa ca omul care a zis asa ceva habar n-are despre ce e vorba, de fapt. O sa ma interesez, promit.
@Lucian: Observ că întreaga administrație locală e vinovată – nu zic că nu ai dreptate. Întrebarea e ce se poate face și mai mult, cine trebuie să facă. Avem două cazuri principale: 1. administrația locală trebuie să facă și 2. administrația locală trebuie să contribuie, într-un parteneriat. Acum mă întreb și eu, dacă tot dați vina pe unu’ sau altu’, de ce nu candidați voi pentru funcții administrative? Atunci veți avea ocazia să faceți ceva. Stai, știu, pentru că de fapt nu vreți voi să faceți ceva ci vreți să se implice alții.
Stai să mă mai întreb ceva: dacă avem cazul 2, ar putea unul din voi să arate un deviz pentru renovarea sau constrirea unui cinematograf? Adică vorba aia, dacă propun ceva administrației unui oraș, trebuie să le explic ce vreau. Și stai, continui să mă întreb: are cineva claritatea și competența să propună/ceară ceva la nivel oficial?
Ca să înțelegeți ultima întrebare, vă dau ca exemplu o întâlnire a reprezentanților primăriei cu publicul, pe teme de mediu și ecologizare. În cadrul ei s-au prezentat probleme legate de poluare și propuneri de remediere. Soluțiile prezentate de diverși studenți la comunicare erau de-a dreptul ridicole și ar fi condus la costuri nejustificate foarte mari. Au venit cu evaluări eronate pentru soluții aproape nefezabile.
În concluzie, cine vrea să renoveze/construiască ceva pe bani publici, poate prezenta măcar un deviz. Dacă nu poate, înseamnă că habar nu are ce înseamnă cererea lui. Dacă nu are habar, poate fie să studieze, fie să apeleze la cineva care știe. A, sau poate vorbi aiurea și deschide cutiile pandorei.
Dam, ai dreptate. E mai bine sa stam pe fundul nostru si sa nu ne mai plangem atat. Nici macar de drumuri n-o sa ma mai plang: nu sunt in stare sa arat cuiva un deviz despre ce inseamna sa construiesti o autostrada. Nici de spitale: nu stiu ce inseamna sa conduci un spital, habar n-am cat costa medicamentele de baza.
Esti absurd. A identifica o problema nu inseamna a oferi solutia la acea problema. Eu sunt cinefil, vreau sa am un loc in care sa vad niste filme. Atat. Fara devize, fara sa ma implic in administratie etc. Singura diferenta dintre mine si altii ca mine e ca eu am un blog pe care pot sa-mi arat frustrarea.
Toți vrem ceva și toți ne spunem of-ul. Mai mult, bărbații iau întreaga planetă de guler după a 4-a bere. Eu văd acolo bolduit ”ce e de făcut”, iar Lucian aprofundează. Eu unul nu știu dacă și aici se poate ca la Cluj. Aia cu 2% e bestială. În rest, dacă vă uniți forțele, băgați rezultanta lor undeva ca să conteze.