Timisoara, 16 decembrie

M-am gandit toata ziua: sa scriu, sa nu scriu. Dar daca nu scriu, e ca si cum as fi uitat deja. Si n-am uitat.

Azi se implinesc 22 de ani de cand niste timisoreni s-au adunat in fata locuintei lui Laszlo Tokes din Piata Maria, pentru a impiedica evacuarea pastorului, dictata de regimul comunist. Oameni simpli, care nu au mai putut suporta nedreptatile. Atunci s-a strigat, pentru prima oara “Libertate!”. A urmat o noapte in care oamenii pareau ca au fost adusi la tacere, insa Timisoara arata ca dupa bombardament: magazine sparte si incendiate, pustiu pe strazi si cateva echipaje de militie care misunau prin urbe.

In taina, insa, timisorenii se pregateau pentru ziua de 17 decembrie, o zi in care au reinceput marsul pentru libertate. Tot in 17 s-au tras primele focuri de arma si au murit primii oameni.

Toate acestea si multe altele se pot afla la Muzeul Revolutiei. Intrarea e libera si aveti ocazia sa ascultati un revolutionar (dl. Traian Orban) povestind ceea ce a trait el. Deocamdata, muzeul se afla pe strada Emanoil Ungureanu, la nr. 8, dar se pare ca se va muta la Bastionul Theresia, recent restaurat.

*sursa poza


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *