Timisoara, 16 decembrie
|M-am gandit toata ziua: sa scriu, sa nu scriu. Dar daca nu scriu, e ca si cum as fi uitat deja. Si n-am uitat.
Azi se implinesc 22 de ani de cand niste timisoreni s-au adunat in fata locuintei lui Laszlo Tokes din Piata Maria, pentru a impiedica evacuarea pastorului, dictata de regimul comunist. Oameni simpli, care nu au mai putut suporta nedreptatile. Atunci s-a strigat, pentru prima oara “Libertate!”. A urmat o noapte in care oamenii pareau ca au fost adusi la tacere, insa Timisoara arata ca dupa bombardament: magazine sparte si incendiate, pustiu pe strazi si cateva echipaje de militie care misunau prin urbe.
In taina, insa, timisorenii se pregateau pentru ziua de 17 decembrie, o zi in care au reinceput marsul pentru libertate. Tot in 17 s-au tras primele focuri de arma si au murit primii oameni.
Toate acestea si multe altele se pot afla la Muzeul Revolutiei. Intrarea e libera si aveti ocazia sa ascultati un revolutionar (dl. Traian Orban) povestind ceea ce a trait el. Deocamdata, muzeul se afla pe strada Emanoil Ungureanu, la nr. 8, dar se pare ca se va muta la Bastionul Theresia, recent restaurat.
Tweet
Laszlo Tokes nu a “rezistat” de dragul drepturilor omului sau a libertatilor civile, ci pentru ca asa fusesera aranjate lucrurile: ca mass-media occidentala sa aiba prilej de a transforma cei 17 morti din Timisoara in cifra de 60.000 de morti, necesara pentru a reprima violent regimul ceausist, ce refuza sa cada – dupa cum fusesera aranjate lucrurile. Ca dovada, pe 22 dec, odata cu prabusirea regimului comunist, Tokes a acceptat cu placere sa paraseasca acea casa. Mai multe, in cartea “Spionii rusi, de la Stalin la Putin” de patrick Pesnot, cap. “Trucajele revolutiti romane”
Nebu, ma bucur ca macar tu ai scris ceva despre revolta timisoreana.
Din partea unui bucurestean ratacit prin Piata Palatului la 13 ani, printre trasoare…
http://www.youtube.com/watch?v=iB7DnJtrncg