Tu stii
|Nimic nu ma irita mai tare pe lumea asta, intr-o conversatie, decat raspunsul asta: “tu stii”. Cu variantele “faci cum stii tu mai bine”, “tu stii cum vrei”. N-as putea sa am o explicatie clara, de ce ma irita atat de tare, cert e ca ma apuca toti dracii pamantului cand aud chestia asta.
De exemplu, ma duc la mama sa o intreb niste chestii. Mama, care ma stie de capoasa, ma asculta ce-i debitez, imi zice cate ceva si la final, cand se plictiseste de mine imi baga cate un “tu stii” de asta de ma enervez si-mi vine sa ies afara pe geam. Draga de ea nu mi-ar zice niciodata ca o plictisesc maxim, imi serveste replica asta si apoi merge in treaba ei.
Alte ori, in “tu stii” se ascund niste nuante foarte usor de sesizat, pe care tot mama le baga in discutie. De obicei, nuantele astea intervin atunci cand nu e deloc de acord cu mine, dar nu poate sa-mi spuna nimic, deh, sunt mare si fac ce vreau. Si-mi baga replica asta fix cand eu am cel mai mare avant, cand ma astept sa se entuziasmeze si sa imi zica “da, foarte bine, bravo”.
Insa cel mai si cel ma tare ma irita cand aud chestia asta din gura iubitului meu. Pentru ca nuuuuu, n-o zice niciodata de la inceput, sa stiu sa nu-mi mai racesc gura de pomana. Dupa ce ma duc la el sa ne sfatuim si imi da cate o solutie de genul “calca-i pe cap”, “fa cruciada”, “incepe un razboi” (ca el e foarte bataios atunci cand nu e vorba de el), se linisteste si imi zice “tu stii”. Desigur, in momentul ala l-as parasi, i-as sterge numerele de telefon, mailul si adresa din messenger.
Deci pentru mine e clar: “tu stii” asta e bun de folosit ori cand te plictisesti, ori cand te doare la basca de ce se sfatuieste alalalt cu tine.
Tweet
N-ar trebui sa te consumi pe nimicuri d’astea. Dar na, tu stii
e raspunsul finut al “mi se rupe ce ai de gand sa faci”
Of, mi-ai luat-o înainte, eu vroiam să-i comentez aşa!
Un fel de lene în argumentare. Indiferent, ai dreptate și acum că ai pronunțat ce gândeam mulți, expresia e și mai enervantă!
Nu stiu exact din ce motiv, dar pe mine ma enerveaza ca “de ce”-ul a fost inlocuit cu “pai”. La tot mai multa lume aud “PAI?” Probabil e pt ca-ti consuma mult mai mult timp sa pronunti 4 litere si un spatiu decat 3.
pai de ce sa-i zici asa, nu vezi ca nu-i place?
Păi? :))
Ori poate insemna “Nu vreau sa-mi asum responsabilitatea de a-ti spune ce sa faci.”
Sau “Am o parere, dar tu oricum nu ma asculti niciodata si tot cum te taie capul faci.”
Ai vorbit cu mama de curand de te-ai pornit asa? 😛
Ma, sunt si eu pe aici :))))
Mai, “pai” asta e “de ce”-ul banatenilor, of :))
Da, dar tot e enervant
:)) Nu, dar am vazut aseara o discutie pe twitter care fix asa s-a terminat: “tu stii cum e bine”.
Tot enervant e
Aaaaaaaaaa, ii bun atunci 😀 Just ignore these answers 😛
‘Păi’, ‘decât’ și ‘înțelegi’.
Draga mea… tu sti cel mai bine cum e…
Mno, ce să zic! Tu știi!
P.S.: În rest sunt de acord cu tine: Nu ar trebui folosit decât atunci când trebuie să denote lipsa vreunei idei/soluții/păreri sau încrederea totală în celălalt că ia o decizie bună.
=)) #EpIc.
Ar trebui sa facem noi multe chestii in viata, dar nu ne iese intotdeauna 😀
da, bun raspunsul asta cu “tu stii”, mai este si ala cu “depinde ce vrei de la viata” zicea cineva , nu dam nume sa nu te superi.
“Pai?” au si cei din sud
Bai, deci uitasem complet de expresia aia. S-o readucem in vocabular, zic. Daca tot vin acasa de Craciun :))
Nu sesizasem pana acum cat este de enervanta expresia asta…eu am alta “boala”, pe “stii” la sfarsitul fiecarei propozitii…