Un mare merit al TIFF

TIFF Cred că marea problemă a breslelor româneşti, de orice fel ar fi ele, e lipsa comunităţii din jurul lor. Noi, românii, suferim de secretomanie îmbinată în cel mai nefericit mod cu dorinţa de a vedea capra vecinului murind. Iar industria filmului, avand în vedere faptul că are mai mulţi artişti decat oameni de management, e cu atât mai lipsită de o închegare (care, până la urmă, n-ar face decât să adune în jurul ei ceea ce-şi doreşte cel mai tare: publicul).

Anul ăsta am fost pusă pe harţă, ar zice unii. În fapt, n-am vrut decât nişte răspunsuri la o mare nelămurire a publicului (din care fac parte şi eu): cum promovăm şi schimbăm faţa şi percepţia filmului românesc.

Adiacent acestei nelămuriri, eu mai am o problemă legată de distribuţia scurtmetrajelor (aceste filme scurte, foarte faine, care ar putea pune umărul la tot ceea ce înseamnă percepţie despre filmul românesc). În afară de festivaluri si vreo două site-uri pe care se mai “urcă” câteva dintre aceste produse cinematografice, scurtmetrajele au o viaţă exclusiv festivalieră. Iar eu, din poziţia omului care merge la festivaluri ca să scrie despre ce vede pe acolo, am o problemă mare: cum să recomand scurtmetraje dacă ştiu sigur ca oamenii care mă citesc nu au un loc în care vor putea să le urmărească la un moment dat?

Am întrebat-o pe Codruţa Creţulescu (producător al scurtmetrajului “Ramona” – premiat şi la Cannes, si la TIFF 2015) despre promovarea pe platforme de tipul VOD, unde am putea vedea mai multe scurtmetraje, dacă realizatorii lor s-ar uni. Răspunsul ei elegant a fost “nu există foarte mult interes pe piaţă pentru scurtmetraje”, dar intuiţia îmi spune ca răspunsul ei ar fi putu să fie foarte bine “nu suntem suficient de uniţi încât să facem asta în mod organizat”.

Ei bine, cred ca unul din marile merite ale TIFF este că îi pune laolaltă pe toţi aceşti oameni de film. Nu contează animozităţile (inerente într-o industrie atât de mare), n-are importanţă cine pe cine place sau nu, toţi oamenii ăştia ajung să împartă acelaşi spaţiu pentru câteva ore pe zi, timp de câteva zile. Şi ajung să vorbească. Să facă planuri. Să încerce să se unească. Pentru binele publicului.

Orice industrie are nevoie de o comunitate, iar din punctul meu de vedere TIFF este liantul atat de necesar industriei filmului românesc, pe lângă componenta educativă foarte puternică. Iar asta, dragii mei, e ceva atât de necesar încât TIFFul trebuie să trăiască şi să crească din ce în ce mai mult.

Foto: Adi Bulboacă | TIFF 2015


5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *