Un vot pentru Romania fiecaruia

shutterstock_229271149 E greu zilele astea sa ma gandesc la orice altceva decat la ceea ce se va intampla dupa 16 noiembrie incolo. Desi am la ce ma gandi: imediat se face iar 25 ale lunii, ziua in care primesc “amenda” pentru ca am indraznit sa vreau mai mult de la mine si de la viata mea profesionala; ziua in care blestem si zic ca inchid firma, ca-mi dau demisia (desi nu pot), ca plec in lume. Taxele alea nesimtite, care sunt din ce in ce mai mari si mai strigatoare la cer.

Mi-e teama. Mi-e sincer si cumplit de teama ca Romania mea de peste doi-trei ani va fi o tara care merge inapoi cu viteza luminii. Deja se intampla asta si problema nu e ca nu vedem; problema e ca PREA MULTI ISI DORESC ASTA! Zeci, sute, mii de oameni spun ca era mai bine in comunism. Salariile erau mari, nu conta ca nu puteai sa cumperi nimic de ele. Repartitia la slujba era, nu conta ca nu puteai lega doua cuvinte coerent. Sistemul amenda elitele si le tasau pe cap pana cand reuseau sa le aduca la acelasi nivel cu aia multi; de multe ori nu reuseau si solutia era “eliminarea subversivilor”.

Romania lui Ponta de peste doi-trei ani va fi o Romanie ingenunchiata. Dupa atata foame, oamenii nu vor mai avea putere sa mai faca ceva. Nici macar ce-au facut in ’89 nu se va mai putea intampla: la ce ne-a folosit ca ne-am rasculat o data? Oricum am ajuns inapoi de unde am plecat.

Romaniei lui Ponta ii place sa fie umilita. Mintita. Barfita (oooo, cat ii mai place romanului barfa!). Saraca. Compatimita. Romania lui Ponta e poleita la exterior si plina de gauri putrede la interior. Asa cum a fost si aia a lui Ceausescu. Romania lui Ponta, asa cum va arata ea in 2017 (sa zicem) va fi tara aia ocolita de toata lumea. Mai putin de rusi si de chinezi, care vor veni aici doar ca sa ne calce si mai mult pe cap.

Romania mea nu e tara lui Ponta si a baronilor pesedisti. Nu e tara hulpavilor din biserica si nici a primarilor care-si pazesc fundul de pe scaunul primariei. Nu e nici macar tara parintilor (ai mei, ai vostri), care nu inteleg ca votul lor trebuie sa fie al viitorului, nu al prezentului plin de minciuni. Romania mea e tara celor care ies in strada si striga “Vrem vot pentru dispora!”. A voluntarilor care dau din ei tot ce au ca sa aduca zambete pe chipurile oamenilor. A oamenilor care vad viitorul indepartat si isi doresc mai mult pentru copiii si nepotii lor.

Nu cred ca Iohannis va salva de unul singur tara. Nu-s atat de naiva. Dar cred ca va fi acel presedinte capabil sa puna in pozitii cheie oameni buni, care se pricep si la cifre, si la taxe, si la bugete si la a identifica nevoile imediate ale iesirii din criza. Cand a spus ca va face asta cu Sibiul, l-au crezut doar sibienii, toata tara a ras. (si sper ca ati trecut prin Sibiu in ultimii 5 ani, de exemplu, acolo unde somajul nu exista, dar exista un oras in care oamenii-s bine, normali, cu “lucru bine facut”)

Asa ca votati dupa cum simtiti, dupa cum credeti ca e bine. Dar votati, nu mai credeti ca sunteti scutiti de tot ce se va intampla daca n-o faceti.

PS. Nu stiu daca stiati cum a rezolvat pontistul (sau guvernul lui, ca e acelasi lucru) treaba aia cu reducerea de 5% la CAS pentru angajator: inspectorii fiscali umbla zilele astea prin actele firmelor mari, alea care au obligativitatea prin lege sa asigure muncitorilor apa minerala (mai ales in timpul verii, cand temperaturile sunt peste nush cate grade); cum vad facturi pentru apa minerala, le calculeaza si trag din ele dari la stat (adica CAS, CASS si altele care tin de beneficii salariale). Pentru ca, da, apa minerala e calculata, mai nou, beneficiu salarial pentru care se platesc impozite si taxe. Numai ce-am vorbit cu un contabil si mi-a spus ca are un client care a primit o foaie de varsamant de la ANAF (adica “invitatia” de plata), in care e scrisa suma calculata retroactiv pe toata apa minerala cumparata de respectiva firma in ultimii 5 ani: 23.000 (douazeci si trei de mii) de lei.

Haideti la vot, va rog, nu mai stati indiferenti!

Foto: Vote for Romania by Shutterstock (e foto cu licenta speciala, obtinuta in urma unui parteneriat cu ei)


3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *