Utile despre Declarația 600
|UPDATE:
– contribuția la pensii e opțională (cei 475 de lei lunar)
– depunerea declarației s-a prelungit până la data de 31 martie 2018
După cum deja mulți dintre voi știți, până pe data de 31 ianuarie 2018 trebuie depusă la ANAF o declarație de către cei care obțin venituri din profesii liberale, din activități care țin de proprietatea intelectuală(contracte de drepturi de autor), venituri din chirii sau venituri din dividende.
În cele de mai jos, vă spun despre Declarația 600 pentru cei care au venituri din drepturi de autor/proprietate intelectuală – varianta simplă, pe care am aplicat-o și eu.
Cum știi dacă trebuie să depui D 600?
1. Calculezi toate contractele încasate în 2017. Se calculează sumele brute, adică acele sume din care s-a reținut impozit, CAS și CASS. Dacă nu ai acele sume pe contracte, roagă firmele cu care ați avut contract să vi le trimită.
2. Din suma rezultată, scazi 40% cheltuieli forfetare (asta se aplică exclusiv contractelor din drepturi de proprietate intelectuală).
3. Dacă suma din care ai scăzut cei 40% este egală cu sau mai mare de 22.800 de lei, atunci trebuie să depui declarația.
4. Dacă suma din care ai scăzut cei 40% este mai mică de 22.800 de lei, atunci nu trebuie să depui declarația.
Câți bani plătești pe 2018 dacă trebuie să depui declarația?
În total, pe toate cele 12 luni ale anului, se vor plăti 7.980 de lei, indiferent de suma încasată în 2017. Practic, dacă în 2017 ai încasat 25.000 de lei sau ai încasat 50.000 de lei, n-are importanță, în 2018 vei plăti 7.980 de lei, împărțiți în 4 tranșe: pe 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie.
Ce se întâmplă dacă nu depui D 600?
1. Dacă ai depășit plafonul de 22.800 de lei, atunci probabil ANAF o să-ți dea o amendă și o să te pună să plătești forțat acea sumă de 7.980 de lei.
2. Dacă n-ai depășit plafonul, nu depui declarația și nu ai un contract de muncă pe lângă acele contracte de drepturi de autor, îți pierzi calitatea de asigurat la sămătate și pensii.
*Există și opțiunea de a depune declarația pentru a-ți păstra calitatea de asigurat. Se va plăti aceeași sumă de 7.980 de lei în patru tranșe, așa cum am scris mai sus.
Cum depun D 600?
1. Direct la ANAF.
2. Prin scrisoare recomandată.
3. Online (dar trebuie să ai semnătura electronică activată).
Dacă sunt nelămuriri, aștept comentariile voastre (aici sau pe e-mail), iar dacă nu voi ști eu să răspund, întreb la contabil.
Tweet
ce nu a reusit inca nimeni sa imi explice este de ce pfa la norma trebuie sa depuna 600. practic la norma totul este forfetar si se stie deja ca vom plati acele contributii. nu depindem de venituri declarate sau realizate. e conplet absurd.
coMplet (tastare de pe tel…)
Andrada, îmi pare rău că n-am informații despre PFA, eu lucrez pe CDA de mult. Și pe firmă, mai recent, dar încă am contracte pe drepturi de autor.
Am sunat astazi la ANAF la telefonul de asistenta al contribuabilului: 031 403 9160. Eu am un PFA cu norma de venit, cu norma sub 22.800 (si in 2017 si in 2018).
Mi-au spus ca in cazul meu este optionala depunerea formularului 600. Daca vreau, depun si platesc. Daca nu, nu.
Daca vreti sa sunati la acel numar, va recomand sa o faceti dimineata la 8:30, nu e coada si operatorii nu sunt ciufuti.
In 2017 este intr-adevar sub suma respectiva, insa in 2018 e ciudat ca e sub, norma nu ar trebui sa fie sub nivelul salariului minim, legal vorbind, decat daca suspenzi niste luni pe an activitatea sau in alte exceptii de genul. Verificand normele de anul asta f multe dintre ele sunt aliniate si sunt fix 22800…
Ca idee, pe 2018 in Bucuresti nu este nicio norma sub 22800, decat daca scoti din luni (suspenzi) si refaci calcului.
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2018/Bucuresti2018.pdf
Andrada, sunt fix 22.800 pentru că foarte mulți au plătit CDA în loc de salarii pentru că aveau de plătit mai puțin la stat.
eu spun despre norma de venit pfa
– este ilegal sa fie sub sal minim. adica 22.800 pe an. si atunci cel putin din ce s-a comunicat, cam toate pfa la norma trebuie sa depuna 600 desi nu are nicio noima, chiar daca norma anul trecut a fost sub 22800 (era alt salariu minim anul trecut). Singurele exceptii sunt cele suspendate sau inchise inainte de a functiona un an.
vorbeam cu gabi d – imi e greu sa cred ca are norma sub 22800. chiar si intrand pe alte judere unde inca nu s-a actualizat norma, apare acolo ca conform legii nu pot fi sub sal
minim brut garantat. deci e clar ca urmeaza a fi facuta o corectie. cat pe bucuresti, e clar- sunt aliniate la sal minim ca sa nu isi mai bata capul (in anii trecuti erau mici variatii de la caen la caen). iar ideea de a merge pana acolo sa depui hartia aia e stupida, norma de venit inseamna exact ca vei plati fix acele sume indiferent cat castigi sau nu. ar avea sens sa depui asa ceva doar daca ai vrea sa platesti mai mult… si atunci ar trebui sa fie optiunea ta sa depui aceasta declaratie.
Am și eu o întrebare legata de de acest subiect.Copii multora dintre noi sunt plecați sa muncească peste hotare. Noi care primim banii trebuie sa completăm și noi formularul 600?
nedumerirea mea este ce se intampla in cazul in care de la 01.01.2018 persoana nu mai realizeaza venituri din drepturi de autor? depune d600 doar pentru stoparea calcularii cas si cass? multumesc
Ai o eroare in articol.
– scazi 40% si daca tot atingi sau depasesti 22.800, platesti CASS
– aduni bruturile si nu scazi 40%. Daca suma rezultata atinge sau depaseste 22.800, platesti CAS.
Daniela, cred că acele sume intră la altă încadrare, eu nu știu detalii decât despre drepturile de autor.
Steluța, nu știu ce se întâmplă dacă nu vei mai avea venituri din CDA. Cred că cel mai bine ar fi să întrebi la ANAF.
Petru, nu înțeleg despre ce eroare vorbești. Calculul e simplu: contracte încasate în 2017 (suma brută) – 40% = suma de evaluat. Dacă suma e mai mică de 22.800, nu depui declarația. Dacă suma e mai mare sau egală cu 22.800, depui declarația.
Oltea, din alte articole eu inteleg ca exista o optiune de a nu platit CAS chiar daca depasesti venitul acela minim de 22.800 lei pe an, mai exact atunci cand esti asigurat in sistem privat. Nu stiu ce inseamna exact asta. Stii ceva despre ce fel de asigurare privata e suficienta? Asigurarea de viata cu capitalizare e oare buna in acest caz?
Daca se va plati CASS obligatoriu la valoarea salariului minim pe economie, atunci se schimba si statutul de asigurat al celor care au venituri din drepturi de autor? In 2017 am fost la Casa de asigurari si au zis ca daca persoana nu are venituri constante lunar nu este asigurat chiar daca i se opreste CASS la valoarea contratelor, valoare care anual este mai mare decat venitul minim. Practic se oprea degeaba CASS. Imi sugereau fie sa plateasca separat CASS la salariul minim si sa incheie asigurare cu Casa de asigurari, fie sa fie luat co-asigurat de catre un alt contribuabil. Am optat pt ultima varianta si is curioasa daca se schimba ceva in 2018.
Din 2018 nu se va mai stopa la sursa nici impozitul pe venit? Si acela trebuie platit separat de catre fiecare contribuabil cu venituri din drepturi de autor?
Despina, am auzit și eu că CAS n-ar fi obligatoriu dacă plătești pensie privată. Întreb despre asta și fac update la articol.
Dacă se plătește CASS obligatoriu, acea sumă fixă lunar (mă rog, trimestrial), persoana care plătește e asigurată. Cât despre cum era în 2017, habar n-aveam că dacă veniturile nu sunt constante se pierde calitatea de asigurat. Ce prostie.
Impozitul va fi oprit la sursă, 10%. Nu îl plătești tu, plătește firma care te contractează (numai să fii atentă să scrie asta clar în contract).