Zaharul brun, marfa de contrabanda

Aseara, pe la 9 si ceva, constat cu stupoare ca s-a terminat cola. Ma hotarasc destul de greu sa ies din casa (ce daca-i seara, asfaltul fierbe si caldura emanata de blocuri ma ucide), dar pespectiva de a-mi petrece o intreaga seara fara suc ma ingrozeste. Imi aduc aminte ca s-a terminat si zaharul (bine ca mi-am amintit, ca altfel trebuia sa ies dupa zahar dis de dimineata, alta perspectiva infricosatoare) si purced spre mini-midi-marketul din colt. Locul e destul de mare si, ma gandeam eu, daca au paste Barilla, sigur au si zahar brun.

Ajung la magazin, iau un cos, dau sa intru, o tanti ma directioneaza spre alt culoar, ca spalase pe jos, desi era doar 9 jumate si magazinul se inchide la 10. Merg la raionul cu alimente si ma uit dupa zahar brun. Si ma uit, si ma uit. Nu era. Vad o doamna care statea la casa si o intreb: “Fiti amabila, zahar brun aveti?” Doamna se uita la mine, cu o privire de aia de parca a vazut un extraterestru si-mi raspunde sec: “NU!” Zambesc, desi nu aveam motiv, si ma indrept spre iesire, cand aud in spatele meu: “Tu, da’ ce-s si fitele astea? Auzi la ea, zahar brun! Da’ ala normal ce are? Doamne, ca multe prostii ii mai invata parintii pe copii astia!” Amu, nu tsiam daca sa ma intorc sa-i zic vreo doua sau daca sa ma intorc si sa-i multumesc ca ma crede copil. Am pus cosul la locul lui si am plecat mai departe.

Alt magazin maricel, la o distanta de vreo 300 de metri ce primul, intru, aceeasi intrebare. Raspunsul vine mai putin sec, dar foarte incurcat: “Aaaa…zahar brun…nu cred (se uita pe raft). Nu, nu avem.” Deja ma gandeam ca sunt o fitoasa careia ii trebe nush ce ingredient misterios. Ies din magazin, merg mai departe. Dupa colt, alt mini-midi-market, intru, iau cos etc. Cum stateam eu asa si contemplam raftul, aud de langa mine: “Ce cauti?” “Zahar brun”, zic, tematoare. “Aaaaa, fata lu’ mama, pai nu avem, pe la noi nu se cumpara. M-au mai intrebat oameni, dar daca intreaba 2 pe luna, nu iau, ca nu se merita.”

Intr-un fina, dupa mai bine de jumatate de ora de cautari, cand eram gata-gata sa renunt si sa iau zahar, pur si simplu, gasesc magazinul Mic.ro, ma duc atat la alimente si gasesc iubitul meu zahar brun, nu unul ci vreo 4 sortimente.

Acum, scriu fericita, sorbind cu gratie din cafeaua aburinda, indulcita cu putin zahar brun. Si ma intreb: zaharul brun e hipstereala sau fitza?


18 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *