10 sugestii pentru agentii + niste sugestii pentru bloggeri

Gata, ne-am dat toti cu parerea despre subiectul mult discutat al saptamanii trecute: scriu sau nu scriu bloggerii despre evenimente? E sau nu nevoie sa o faca?

De un lucru sunt absolut convinsa: daca evenimentul tau e bine facut, nimic nu ii va impiedica pe bloggeri sa scrie. Daca tu, ca blogger, iti alegi evenimentul care te reprezinta, nimic nu te va impiedica sa scrii. Asa ca, la sugestia lui Alex Negrea, am hotarat sa scriu despre cum ar putea agentiile sa isi usureze munca si cum ar putea bloggerii sa isi “linisteasca” relatia cu agentiile. Ca poate reusim sa facem si ceva constructiv din toata discutia asta.

Agentiile/organizatorii de evenimente:

1. Alegeti-va cu mare grija bloggerii pe care ii doriti la evenimentul vostru. Research, research, research. Vedeti care ce scrie, care e subiectul favorit pe blogul respectiv si incercati sa intelegeti daca se identifica cu evenimentul.

2. Trimiteti invitatii in functie de locul in care se afla bloggerul pe care doriti sa il invitati la eveniment. Fara mass mail in care invitati la un eveniment din Bucuresti un blogger din Timisoara, laolalta cu unul din Bucuresti. Daca, totusi, o faceti, specificati ca stiti ca nu locuieste in orasul in care are loc evenimentul, dar ca, totusi, daca se nimereste prin zona, il invitati sa ia parte la eveniment.

3. Specificati foarte clar, inca de la primul e-mail, despre ce este vorba. “Avem de mancare, de baut si cate ceva sa va comunicam despre produsul nostru” nu este suficient. Oferiti link-uri catre pagini in care se gaseste descrierea produsului, Twitter, Facebook, tot ce se poate pentru ca bloggerul sa decida daca acel produs/serviciu/whatever isi poate gasi un loc pe blogul lui.

4. Nu e o rusine sa ceri, ca agentie sau organizator de evenimente, un articol in schimbul invitatiei. Daca exista mai multi parteneri, mentionati-i, cu tot cu link-uri. Specificati foarte clar daca invitatia asteapta un feedback pe blog sau e suficient un feedback pe e-mail.

5. In timpul evenimentului nu va ignorati invitatii. Fie ca e un eveniment de 2 ore, 2 zile sau o saptamana, fiti alaturi de ei. Daca e un eveniment mixt, in care sunt invitati bloggeri, presa si/sau oameni de specialitate, asigurati-va ca exista cineva din partea organizatorilor care sa fie aproape si sa raspunda la intrebari. Un fursec si un suc nu sunt de ajuns.

6. Dupa eveniment nu va ignorati invitatii. Indiferent daca scrie sau nu scrie, trimiteti un mail de multumire pentru participare. Daca se intampla sa aveti si blog sau un site al evenimentului, poate fi folosit in loc de e-mail.

7. Daca vreunul dintre invitati nu a ajuns la eveniment, desi si-a confirmat prezenta, incercati sa obtineti niste raspunsuri chiar de la acea persoana INAINTE de a o trece pe lista “nu te mai chem niciunde.” Neprevazutul de aia se cheama asa, pentru ca lucruri urate se intampla.

8. Daca nu aveti o persoana care sa cunoasca blogurile relevante pentru tipul de eveniment, incercati sa intrebati pe cineva care ii cunoaste. Cateodata, o cafea si o vorba buna sunt suficiente ca sa primiti ajutor pe care nu trebuie sa il platiti in euro.

9. Vorbiti deschis cu cei care nu au livrat conform asteptarilor, dupa eveniment: “Am vazut ca nu ai scris/nu ai zis nimic de noi. Nu ti-a placut produsul?/Ai sugestii de imbunatatire?” Daca nu vi se raspunde, inseamna ca obrazul respectivului blogger are o grosime pe care un porc ar invidia-o.

10. Nu ignorati online-ul intre evenimente. Oamenii trebuie sa stie ca sunteti acolo, ca sunteti preocupati de ei si ca ii sustineti in activitati care nu au legatura cu voi si cu evenimentele voastre.

Pentru bloggeri am ceva mai putine sfaturi, pana la urma fiecare face cum il taie capul.

Nu acceptati invitatii la evenimente pe care cititorii vostri nu le-ar intelege. Si din care nici voi n-ati intelege nimic.

Asumati-va niste responsabilitati, chiar daca ele nu sunt trecute explicit in mailul invitatiei: toti organizatorii de evenimente isi doresc sa obtina awareness in urma evenimentului respectiv. Nimeni nu arunca banii pe fereastra, doar ca sa ne simtim noi bine la evenimentele lor. Deci daca ai acceptat sa mergi, accepta si ca trebuie sa scrii ceva in urma vizitei acolo, fie ca e articol pe blog, fie ceva pe retelele sociale, fie ca e un e-mail cu sugestii de imbunatatire.

Inainte de a spune o rautate, documentati-va. Fie ca e vorba de o eroare in timpul evenimentului sau un produs despre care crezi ca e mai prost decat este prezentat, puneti si voi niste intrebari. Altfel dau articolele rautacioase atunci cand sunt sustinute de argumente.

Nu suntem vedete. (Si aici imi spun si mie treaba asta) Suntem niste oameni care au muncit la niste followeri si prieteni pe Facebook si care au niste cititori pe o pagina personala. Multi-putini, sunt ai nostri. Sa-i respectam pe ei, cei ce ne urmaresc, si sa oferim informatii: poate ca produsele sau serviciile la ale caror evenimente alegem sa mergem intereseaza pe unul sau mai multi dintre cititorii nostri. Cu totii suntem aici sa radem, sa ne distram, sa povestim despre vietile noastre, iar unii cititori apreciaza foarte tare sugestiile venite de la noi.

Banul nu e scopul in viata al tuturor. Ajutorul trebuie sa fie oferit, cateodata, si fara o componenta financiara. Nu stiu unde as fi fost eu azi daca niste oameni nu m-ar fi ajutat fara sa-mi ceara nimic in schimb.

Nu uitati: cei care acuza “ai fost platit” sunt intotdeauna ceilalti oameni din online, n-am vazut foarte multi cititori care sa se planga de asta.


7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *