A fi liber inseamna a spune adevarul

“Dumnezeu spune ca trebuie sa ne iubim dusmanii. E greu de facut. Dar pot incepe prin a spune adevarul. Nu m-a intrebat nimeni, niciodata, cum este sa fiu eu. Odata ce am spus adevarul despre asta, m-am simtit libera.” – The Help, 2011

De cand am vazut filmul asta, adica de azi noapte, am un gol in stomac. E un film care m-a facut sa plang si sa rad in acelasi timp, sa ma gandesc cat de norocoasa sunt ca traiesc vremurile astea si nu altele. Pentru ca in ziua de azi e usor sa spui ca nu esti rasist, insa acum 50 de ani erai renegat de comunitate daca faceai asta. 

Sigur, poate fi doar o alta ecranizare a tragediilor intamplate negrilor americani, despre ceea ce au trebuit sa indure (si inca mai indura, in unele parti ale Americii), despre dezumanizare si despre felul de sclavie pe care il suportau atunci cand ar fi trebuit sa fie deja liberi.

Filmul nu pune accent pe atrocitatile comise de KKK, pe tortura fizica si pe batai crunte. E un film simplu si declansatorul actiunii e stupid si te face sa iti strangi pumnii a neputinta, pentru ca totul porneste de la faptul ca negresele care erau ajutoare in casele bogatanilor unui orasel nu aveau voie sa foloseasca toaleta casei in care lucrau. Un lucru banal, firesc, ca mersul la toaleta, devine butonul care porneste frustrarile sa se reverse.

E un film despre curajul acela pe care noi nu-l avem, insa oamenii mari (la suflet) il au, oamenii aceia care nu se tem de nimic si care muta muntii din loc pentru binele altora. Un curaj la care eu visez de cand sunt mica, dar pe care nu mi l-am putut modela, ca alte chestii pe care le-am modelat in viata mea.

Pana la urma, mi s-a intarit convingerea ca adevarul trebuie spus chiar atunci cand asta inseamna sa pierzi tot. Ca oamenilor de langa noi le-ar fi mai bine cu sinceritatea noastra, chiar daca doare. Si ca putem incepe cu lucruri mici, acceptandu-ne noua adevarurile pe care nu le rostim de teama sa nu devina realitate.

Schimbarea incepe cu o soapta. Intai iti soptesti tie, apoi celorlalti. Drumul spre libertate nu e niciodata o parada.


13 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *