Cartea lunii – despre importanţa cărţilor cu subiecte sensibile

Ultima zi de joi a fiecărei luni aduce o recenzie de carte scrisă de Maria. Veţi citi recenzii de cărţi accesibile, fără pretenţii, dar capabile să vă ţina lipiţi de ele până le terminaţi. Cei pasionaţi de lectură (şi de recenzii făcute în limba engleză) sunt asteptaţi şi pe canalul ei de Youtube. Azi, mai mult despre cât e de important să citim cărţi care tratează subiecte sensibile.

shutterstock_233961016

Citim pentru a scăpa de realitatea care ne înconjoară. Citim pentru a ne simţi vii. Citim pentru a visa. Citim pentru a nu ne mai simţi singuri. Şi sunt numeroase cărţi scrise pentru a ne ajuta să realizăm aceste lucruri. Însă, câteodată, e bine să ne îndreptăm atenţia către cărţi cu subiecte mai sensibile, problematice. Pentru că nu citim doar pentru motivele pe enumerate mai devreme. Citim pentru a înţelege. Citim pentru a învăţa. Citim pentru a ne deschide ochii. Citim pentru a ajuta, pe noi sau pe alţii.

Dintotdeauna mi-au plăcut cărţile care nu se sfiesc din a vorbi despre lucruri tabu. Putem noi sa spunem ce vrem; adevărul e că anumite subiecte sunt evitate. Fie din ruşine, fie din ideea că “ah, nu e important, o să îţi treacă”. Vorbesc despre lucruri precum: bolile mintale, depresia, tulburările alimentare (anorexie, bulimie etc.), sinuciderea, agresiunea/şicanarea (“bullying”), abuzul sexual. Subiecte evitate deoarece nu există educaţie pe aceste teme. Sunt lucruri cu care se confruntă tot mai multe persoane, în special adolescenţi. Sunt lucruri care nu ar mai trebui date deoparte, dimpotrivă, trebuie ridicată vocea şi aduse în atenţia tuturor. Neluate în seamă, problemele escaladează. Afectează vieţi. Distrug vieţi. Dacă nu există o educaţie în acest sens, măcar să citim cărţi care au teme de acest fel. Să existe măcar un minim de informare în acest sens.

Zilnic, sunt copii care vin acasa cu ochii în lacrimi, deoarece colegii le-au făcut viata un calvar la şcoală. Zilnic, există adolescenţi sau adulţi în toata regula, care se întreabă daca are rost sa mai continue să trăiască, dacă tot ce văd în viitor e incert, negru şi fără o fărâmă de fericire. Zilnic, fete şi băieţi duc o lupta cu mâncarea, pentru că societatea în care trăim i-a învăţat că trebuie să atinga un nivel de perfecţiune imposibil. Zilnic, oamenii duc o luptă pierdută cu ei înşisi, pentru că nu se cred destul de buni, destul de inteligenţi, nu se cred destul de… oameni. Zilnic, fete şi băieţi sunt abuzaţi, fizic, emoţional sau sexual şi în momentul în care îndrăznesc să spuna ceva, sunt acuzaţi că “şi-au cerut-o”, li se spune că le-au distrus viata celor care i-au abuzat, cu aceste acuzaţii nefondate. Şi tuturor le e frică să vorbească, de teamă că vor fi daţi la o parte, neluaţi în seamă, ridiculizaţi. Aceasta e atitudinea standard când vine vorba de aşa ceva. Li se spune că ceea ce simt sunt fiţe sau impresii. Ideea de a merge la un psiholog pentru a obţine ajutor e de neconceput. Concepţia de bază e ca ceea ce simt sunt închipuiri. Există stigmatul că tulburarile mintale (deoarece tot ceea ce am menţionat mai devreme cade în această categorie) nu sunt o boală. Nu sunt luate la fel de serios ca o boală a corpului. Şi acesta este un lucru împotriva căruia trebuie luptat.

Am ales sa menţionez câteva cărţi pe care le consider esenţiale, un fel de “must-read” pentru oricine doreşte să citească mai multe despre aceste subiecte. Trebuie să precizez un lucru: sunt scrise de autori care nu au pregătire pe aceste domenii, nu sunt cărţi academice. Sunt cărţi de ficţiune, însă meritul lor este că atrag atenţia asupra acestor probleme. De multe ori, e mult mai uşor să citim o carte de ficţiune decât un tratat de specialitate. Înţelegem mai usor, deoarece avem personaje cu care să empatizăm, de care ne ataşăm, iar totul devine mult mai personal.

All The Bright Places de Jennifer Niven – povestea lui Violet şi a lui Finch. Finch suferă de tulburare bipolara şi tendinţe sinucigaşe. Violet suferă după ce şi-a pierdut sora într-un accident. Împreună participă la un proiect scolar, care îi face să se apropie şi să se ajute unul pe altul, pentru a vedea viaţa cu alţi ochi.

Speak de Laurie Halse Anderson – Melinda păţeşte ceva la o petrecere de sfârşit de an şcolar. Însă nimeni nu ştie ce s-a întâmplat de fapt acolo, deoarece ea refuză să vorbească. Se ascunde într-un balon, de teamă că nimeni nu o va crede în momentul în care îndrăzneşte să spună ce i s-a întâmplat.

Wintergirls de Laurie Halse Anderson – povestea Liei, o fată în ultimul an de liceu, care suferă de anorexie. Prietena ei cea mai bună, Cassie, suferă de bulimie, iar situaţia este atât de gravă, încât Cassie moare. În noaptea aceea, o sună pe Lia de 33 de ori, însă Lia nu răspunde la telefon. Pe măsură ce povestea se adânceşte, lucrurile se înrăutăţesc tot mai tare pentru ea – se simte vinovată pentru moartea lui Cassiie, e bântuită de demonii din suflet şi de demonii bolii de care suferă.

Hate List de Jennifer Brown – o carte care, la prima vedere, e o carte despre un atac armat al unui elev asupra colegilor de la şcoală, care rezultă în numeroşi morţi şi răniţi, printre care şi iubita făptaşului, Valerie. Daca ne uităm mai în amănunt, e povestea lui Val, o poveste despre bullying, o familie destrămată, despre vinovăţie şi responsabilitate.

Thirtheen Reasons Why de Jay Asher – o carte despre care am mai vorbit – ne arată cum cele mai mici lucruri pe care le facem pot avea consecinţe imense asupra unei persoane, atât de mari încât acea persoana să considere că nu mai are de ce să trăiasca. Ne arată că trebuie să fim mai atenti la cei din jurul nostru, la noi, şi că trebuie să ne pese mai mult. Să ascultăm.

Toate aceste cărţi fac parte din categoria Young Adult, deci au ca public ţintă adolescenţii şi tinerii adulţi. Sunt cărţi care trebuie citite. Care pot să facă diferenţa pentru cineva. Am citit numeroase recenzii, de la oameni care au spus că aceste carţi le-au salvat viaţa. Că le-au dat curaj să vorbească, să recunoască o problemă, fie în ei, fie în cineva apropiat, să facă primii paşi pentru a o rezolva. Sunt cărţi importante. Sunt cărţi care ajută. Sunt cărţi care trebuie citite.

Foto: Reading Therapy by Shutterstock (e foto cu licenţă specială, obţinută în urma unui parteneriat cu ei)


4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *