Ce insemna o viata sanatoasa?

Activia Continuam seria de articole despre viata sanatoasa si starea de bine, intr-un program de doua saptamani. Pe langa asta, tot timp de doua saptamani, Activia va lanseaza inca o provocare: multumita sau primesti banii inapoi. (regulamentul il gasiti aici). Despre ce inseamna o viata sanatoasa (in perceptia mea, bunaoara), cum putem sa ne echilibram meniul zilnic si sa adaugam si putina miscare in rutina, in randurile de mai jos.

Viata sanatoasa nu inseamna renuntare la orice iti place. Mi-amintesc de perioada de acum trei ani, atunci cand am hotarat ca cele 12 kilograme acumulate intr-un an trebuie sa dispara. Nu stiam exact cum, stiam ca nu mai trebuie sa mananc asa dezorganizat, ca trebuie sa renunt la unele alimente si sa le inlocuiesc cu altele. Intuitiv, realizam ca e nevoie sa fac asta treptat, sa nu-i transmit creierului meu ca nu mai are voie sa se bucure de mancaruri pe care le adoram. Asa ca am inceput cu portii mai mici la mancare (orice fel de mancare, nu mancam disociat), am inceput sa inlocuiesc cantitatile (daca, de exemplu, voiam sa mananc piure cu carne, mancam foarte putin piure si puneam langa niste legume trase la tigaie). Am combinat ceea ce era voie (in cantitati mai mari) cu ceea ce nu era voie (in cantitati mai mici), pana cand creierul meu si-a dat seama ca pot manca bine si daca respect niste reguli de alimentatie.

Viata sanatoasa inseamna sa descoperi ce-ti face bine si ce-ti place. Pana sa ma apuc de cautat metode pentru a duce o viata sanatoasa, nu mancam iaurt deloc. De fapt, dintre lactate, doar cu telemeaua nesarata luata de la Sibiu ma impacam. Am inceput sa beau Activia dimineata, dupa vreo cateva zile in m-am straduit sa ma conving ca n-o fi foc daca beau si eu niste iaurt. Dupa primele doua guri mi-am dat seama ca imi place si dupa doua saptamani am ajuns sa ma intreb de ce naiba am trait fara iaurt pana la varsta asta. Sau fara branzeturi de orice fel. Apoi, nici cu salatele nu ma impacam atat de bine, dar am invatat cateva retete care ma faceau sa le mananc de placere, sa le caut in restaurante sau sa gasesc orice motiv pentru a mi le face acasa cat se poate de des.

Ai grija sa nu ajungi in extreme. Voiam sa mananc sanatos, dar nu am renuntat la o pljeskavica, din cand in cand, sau cate un McDonalds/KFC. De obicei o data la doua-trei luni, cateodata o data pe luna. Acum nu mai prea mananc fast food, m-am convins ca pot manca oricand si nu ma mai atrage. In schimb, am inceput sa savurez altfel pestele si fructele de mare, chestii pe care nu le mancam pana in urma cu trei ani. Crevetii, midiile si cateva soiuri de peste au preturi foarte accesibile in supermarket-uri si pot fi mancate in salate, cu garnituri simple de legume; sunt mai mult decat sanatoase si aduc aportul proteic de care are nevoie fiecare dintre noi. Dar incerc sa mentin un echilibru si aici. Mananc sanatos, dar nu devin o evanghelista. Nu caut cu disperare sa-mi numar caloriile fiecarei mese, nu ma chinui sa ma abtin de la o prajitura, nu definesc carnurile ca fiind “mancarea diavolului”; ma feresc de prajeli, dar o friptura de porc la cuptor va fi de multe ori o alegere pentru masa de pranz. Asa cum am mai zis, echilibrul se obtine fara interdictii si cu rabdare.

Nici o zi fara putina miscare. Mersul pe jos sau pe bicicleta sunt cele mai la indemana activitati; nu costa, n-au nevoie de echipament special si sunt activitati care se fac in aer liber, deci fac bine si la creier. Alternativ, puteti incerca o serie de exercitii acasa tot asa, fara echipament special; doar cu multa vointa pentru a va crea un fel de rutina.

Exercitiile, mai jos. Sunt doua programe, se fac de maximum trei ori pe saptamana, alternand cele doua antrenamente. Sunt pentru bucatile din corp care le chinuie cel mai tare pe femei: coapse si abdomen. Sunt bune si pentru domni, m-as bucura mult daca vor exista barbati care vor incerca exercitiile astea.

Atentie. Nu sunt niste exercitii usoare si e posibil sa nu va iasa din prima. Faceti din ele exact cat puteti, in primele zile. Foarte important: nu uitati sa va faceti incalzirea inainte sa va apucati de ele.

Nu va lasati condusi doar de gandul ca vreti sa slabiti. Amintiti-va mereu ca sunteti pe drumul spre schimbarea calitatii vietii voastre. Ca va veti putea bucura de veri mai putin calduroase (cand esti in forma buna, caldura e mult mai usor de suportat), ca nu va veti mai pune 20 de pulovere pe voi iarna (cand esti in forma, frigul nu mai e atat de patrunzator, iar mersul pe jos da suficienta adrenalina cat sa nu mai simti gradele de afara), ca daca mergeti in calatorii prin alte tari, nu va mai sperie cele 100 de trepte de urcat pana la obiectivul turistic pe care vreti sa-l vizitati. In plus, sangele circula cu mai multa voiosie, creierul e oxigenat, corpul asimileaza mai multe vitamine; si, doamnelor, beneficiile pe care consumul de apa (si cel de legume) il are asupra pielii sunt de netagaduit.

Faceti pauza cand simtiti ca e prea greu. Pauza poate fi de orice fel: pentru odihnit in iarba cand nu mai puteti pedala, pentru doua zile in care mancati dulciuri si paste, pauza de la exercitii sau, pur si simplu, pauza pentru suflet. In una din pauzele pentru suflet, va recomand cu drag sa vedeti “Belle de jour”, un film cu Catherine Deneuve, in regia lui Luis Bunuel. Sau, mai bine, puneti-va pe calendar ca in fiecare luni de la ora 23 sa va uitati pe TVR2 la filmul de arta al saptamanii.

Ma gasiti la adresa de e-mail de pe pagina de contact sau aici, in comentarii, pentru orice intrebari aveti.

Nu uitati: un iaurt pe zi (zic specialistii) contribuie la starea generala de fericire si activeaza starea de bine; daca acceptati sa mancati un Activia in fiecare zi si rezultatul nu va multumeste, cei de la Danone promit ca va dau banii inapoi (daca nu, vi-i dau eu; stiu ce inseamna pentru nutritie iaurturile lor, asa ca sunt foarte relaxata cand fac promisiunea asta).

Foto: Pagina de Facebook Activia


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *